Declaratia 101 privind impozitul pe profit are in acest an termenul limita de 26 iunie, dupa cum s-a stabilit prin OUG 153/2020. Specialistii Rentrop&Straton atrag atentia asupra faptului ca intarzierile sau greselile in completare se sanctioneaza cu amenda de pana la 5.000 de lei.
Asadar, trebuie acordata o atentie deosebita completarii D101, mai ales ca, incepand din 2023, s-au schimbat regulile. Mai exact, Ordinul ANAF nr. 310/2023 a adus reguli noi privind declararea impozitului pe profitul anului 2022. Practic, acest act normativ a modificat formularul si regulile de completare pentru D101, dar a introdus totodata Declaratia 101 consolidata, pentru firmele care fac parte dintr-un grup de societati.
Referitor la aceasta a doua declaratie, noile reglementari stabilesc conditiile privind constituirea, modificarea si desfiintarea grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, precum si regulileprivind impozitarea grupului fiscal.
Pentru a evita erori costisitoare, iti recomandam sa parcurgi lucrarea Declaratia 101 si Impozitul pe Profit, care prezinta pas cu pas modul de completare a celor doua declaratii, dar si studii de caz intalnite in practica, cu solutii fiscale mai putin cunoscute.
Aspecte care necesita o atentie sporita!
Completarea D101 fara un ajutor profesionist poate fi destul de dificila, in specialin situatiile complexe, cand instructiunile din lege pot fi destul de greu de urmarit si chiar insuficiente pentru un contribuabil care nu are cunostinte solide de fiscalitate.
Lucrarea Declaratia 101 si Impozitul pe Profit te ghideaza eficient atunci cand va confruntati cu subiecte sensibile, cum ar fi:
- calculul impozitului pe profit
- termenul de depunere Declaratia 101 privind impozitul pe profit
- care venituri sunt impozabile si care venituri NU sunt impozabile
- ce cheltuieli putem deduce si care sunt cheltuielile nedeductibilie
- la stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, precum si pierderile fiscale
- calculul dobanzilor si al diferentelor de curs valutar deductibile fiscal
- amortizarea fiscala
- reduceri si scutiri de impozit pe profit
- evidenta fiscala a vanzarilor cu plata in rate
- valoarea fiscala in cazul efectuarii operatiunilor de reorganizari
- lichidari si alte transferuri de active si titluri de participare
- anul fiscal diferit de anul calendaristic
Nu uitati!
Termenul-limita de 26 iunie este foarte aproape, nu e timp de ezitari si incertitudini in completarea D101! Profita de experienta consultantului Vera Constantin si depaseste fara probleme acest moment sensibil din calendarul fiscal pe 2023! Completeaza ACUM formularul de comanda pentru a te pregati din timp.