email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii privind declaratia SAF-T pentru contribuabilii mici. Analiza zilei

Obligatii privind declaratia SAF-T pentru contribuabilii mici. Analiza zilei
contribuabili micisaf-td406control fiscal

In data de 21.12.2022 o firma a primi de la ANAF − Administratia Fiscala Pentru Contribuabili Mijlocii Bucuresti - o adresa prin care i s-a comunicat ca „incepand cu data de 01.01.2023, conform O.P.A.N.A.F. nr. 2.521/2022, nu mai figureaza in Lista nominala a contribuabililor mijlocii. Compania a fost preluata in administrare de catre Administratia Finantelor Publice a Sectorului in care are domiciliul fiscal.“ Societatea trebuia sa depuna Declaratia 406 din ianuarie 2023? 


Cadrul legal: Ordinul ANAF nr. 2.518/ 2022 pentru modificarea unor ordine ale presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mari si mijlocii: 

1. Obligatia de transmitere a fisierului standard de control fiscal prin intermediul Declaratiei informative D406 devine efectiva pentru fiecare categorie de contribuabili, astfel:

a) pentru contribuabilii incadrati in categoria mari contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care au facut parte din aceasta categorie si in anul 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2022, care reprezinta data de referinta pentru marii contribuabili; 

b) pentru contribuabilii incadrati in categoria mari contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care nu au facut parte din aceasta categorie in anul 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 iulie 2022, care reprezinta data de referinta pentru noii mari contribuabili; 
c) pentru contribuabilii incadrati in categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2023, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mijlocii; d) pentru contribuabilii care nu sunt incadrati la data de 31 decembrie 2021 in categoria marilor contribuabili sau a contribuabililor mijlocii, denumiti generic contribuabili mici, si care isi pastreaza aceasta incadrare si dupa data de 1 ianuarie 2022, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2025, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mici;

e) contribuabilii nerezidenti inregistrati doar in scop de TVA in Romania au obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepand cu data de referinta pentru contribuabilii mici (1 ianuarie 2025);

 f) contribuabilii care la data de 31 decembrie 2021 erau incadrati in categoria marilor contribuabili, iar incepand cu data de 1 ianuarie 2022 sunt incadrati in categoria contribuabililor mijlocii sau mici au obligatia depunerii Declaratiei informative D406 incepand cu data de referinta pentru contribuabilii mijlocii (1 ianuarie 2023), respectiv pentru contribuabilii mici (1 ianuarie 2025), in functie de categoria in care au fost incadrati incepand cu 1 ianuarie 2022; 
g) pentru contribuabilii nou-inregistrati/incadrati dupa data de referinta pentru fiecare categorie in parte, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data efectiva a inregistrarii, prima depunere a Declaratiei informative D406 urmand sa se faca in ultima zi a lunii care urmeaza perioadei pentru care se face raportarea, ulterior datei de referinta pentru categoria in care au fost inregistrati/ incadrati. 

In lucrarea SAF-T. Ghid de raportare corecta, fiecare sectiune si subsectiune a D406 este comentata si analizata in detaliu, astfel incat sa o completati fara erori, sa evitati amenzile contraventionale, sa scapati de amenintarea ca firma dvs. sa ridice semne de intrebare si sa atraga inspectii fiscale imediate. 

2. Prin exceptie de la prevederile pct. 1 lit. c), se stabilesc urmatoarele termene: a) pentru contribuabilii incadrati in categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021 si care nu se mai regasesc in aceasta categorie la data de 1 ianuarie 2023, depunerea Declaratiei informative D406 devine optionala incepand cu data de referinta pentru contribuabilii mijlocii, urmand sa devina obligatorie incepand cu data de referinta pentru contribuabilii mici. Contribuabilii care au optat pentru depunerea Declaratiei informative D 406 nu vor putea renunta ulterior la optiunea exprimata. Optiunea devine efectiva prin depunerea unei Declaratii informative D 406 validate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala;

b) pentru contribuabilii incadrati la data de 31 decembrie 2021 in categoria contribuabililor mici, care si-au mentinut aceasta incadrare pe parcursul anului 2022, iar incepand cu data de 1 ianuarie 2023 sunt incadrati in categoria contribuabililor mijlocii, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de referinta pentru contribuabilii mijlocii, adica 1 ianuarie 2023. 

Perioada de gratie acordata pentru trecerea la acest sistem de raportare: 

- 6 (sase) luni pentru prima raportare, respectiv 5 (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;

- 3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T. Conform Anexei nr. 4 din Ordinul A.N.A.F. nr. 1.783/2021, Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:

- ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile „Stocuri“ si „Active“;

- la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii „Active“;

- la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii „Stocuri“.

Contribuabilii/Platitorii transmit Declaratia informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA). 

Contribuabilii care au ca perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata semestrul sau anul transmit Declaratia informativa D406 trimestrial. 

Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial. 

Data-limita pentru transmiterea declaratiilor informative D406 privind fisierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii, reprezentand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa. 

Perioada de gratie mentionata mai sus se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil. 

Citeste continuarea in Revista Taxe si impozite actual, a doua editie a lunii februarie. ►

Taxe si Impozite Actual este o publicatie de specialitate ce a castigat instantaneu aprecierile profesionistilor din mediul fiscal-contabil si care este considerata, in mod unanim, cea mai buna sursa de informatii privind:

    • problemele controversate generate de actuala legislatie fiscala
    • initiativele legislative de ultima ora ale autoritatilor

Este o publicatie gandita pentru contabilii care isi doresc sa se informeze in cel mai scurt timp, cu efort minim. Din acest motiv ea ofera doar acele noutati, comentarii, studii de caz si exemple practice care conteaza cu adevarat si care te ajuta sa ramai permanent un profesionist bine ancorat in realitatea fiscal-contabila.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contribuabili micisaf-td406control fiscal


Data aparitiei: 24 Februarie 2023

Votati articolul "Obligatii privind declaratia SAF-T pentru contribuabilii mici. Analiza zilei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X