email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Program IT realizat in regie proprie. Se considera profit reinvestit?

Program IT realizat in regie proprie. Se considera profit reinvestit?
profit reinvestitprogram ITmonografie contabilaOMFP 1802/2014

Un program IT a fost creat in colaborare cu un salariat si un tert (regie proprie plus tert). Se considera profit reinvestit valoarea totala a programului sau doar contributia tertului din facturi?

Raspunsul specialistului:
Dpdv contabil, conform prevederilor OMFP 1802/2014 o imobilizare necorporala generata intern este un activ nemonetar identificabil fara forma si indeplineste conditiile de recunoasterea a unei imobilizari necorporale.
Societatea dvs. va trebui sa imparta procesul de creare a programului informatic in 2 faze:

1. faza de cercetare - activitatile desfasurate in cadrul acestei faze au ca scop obtinerea de cunostinte noi, stabilirea cerintelor si identificarea functiilor viitorului produs, evaluarea alternativelor pentru materiale, instrumente de lucru, procese si servicii si selectarea acestora, efectuarea unei prime estimari a costurilor.

In aceasta faza societatea dvs. nu poate demonstra existenta unui activ nemonetar iar cheltuielile generate in aceasta faza vor fi inregistrate pe conturile de cheltuieli ale perioadei.

2. faza de dezvoltare - aplicarea rezultatelor si cunostintelor provenite din cercetare intr-un proiect in baza caruia se va realiza programului informatic, stabilindu-se, printre altele, resursele tehnice, financiare si de alta natura necesare a fi utilizate in cadrul proiectului si posibilitatea utilizarii acestor resurse.

In aceasta faza, in cursul lunii, cheltuielile de productie aferente perioadei se evidentiaza prin conturile de cheltuieli iar la finalul lunii suma costurilor suportate se inregistreaza ca imobilizari de natura cheltuielilor de dezvoltare:
% = 401 factura tertului
6xx
4426


641 = 421 salariul angajatului
646 = 436 cam pentru salariul
203 = 721 evidentierea costurilor totale

In momentul cand programul informatic va fi finalizat se va intocmi Procesul Verbal de punere in functiune si se face urmatoarea inregistrare:
208 = 203

Prevederile OMFP 1802/2014
4.4.2. Imobilizari necorporale

Dispozitii generale privind imobilizarile necorporale
144. (1) O imobilizare necorporala este un activ nemonetar identificabil fara forma fizica.

Recunoastere si evaluare
153. (1) Recunoasterea unui element drept imobilizare necorporala prevede ca entitatea sa demonstreze ca elementul respectiv indeplineste:

a) definitia unei imobilizari necorporale; si
b) criteriile generale de recunoastere.

Imobilizari necorporale generate intern
164. (1) Pentru a stabili daca o imobilizare necorporala generata intern respecta criteriile de recunoastere, o entitate imparte procesul de generare a activului in:
a) o faza de cercetare; si
b) o faza de dezvoltare.

(2) Daca o entitate nu poate face distinctia intre faza de cercetare si cea de dezvoltare ale unui proiect intern de creare a unei imobilizari necorporale, entitatea trateaza costurile aferente proiectului ca fiind suportate exclusiv in faza de cercetare

Faza de cercetare
165. (1) Nicio imobilizare necorporala provenita din cercetare (sau din faza de cercetare a unui proiect intern) nu trebuie recunoscuta. Costurile de cercetare (sau cele din faza de cercetare a unui proiect intern) trebuie recunoscute drept cheltuiala atunci cand sunt suportate.
(2) In faza de cercetare a unui proiect intern, o entitate nu poate demonstra ca exista o imobilizare necorporala si ca aceasta va genera beneficii economice viitoare probabile. Astfel, aceste costuri sunt recunoscute drept cheltuiala atunci cand sunt suportate.

Faza de dezvoltare
167. (1) O imobilizare necorporala provenita din dezvoltare (sau din faza de dezvoltare a unui proiect intern) trebuie recunoscuta daca, si numai daca, o entitate poate demonstra toate elementele de mai jos:
a) fezabilitatea tehnica necesara finalizarii imobilizarii necorporale, astfel incat aceasta sa fie disponibila pentru utilizare sau vanzare;
b) intentia sa de a finaliza imobilizarea necorporala si de a o utiliza sau de a o vinde;
c) capacitatea sa de a utiliza sau de a vinde imobilizarea necorporala;
d) modul in care imobilizarea necorporala va genera beneficii economice viitoare probabile.
Printre altele, entitatea poate demonstra existenta unei piete pentru productia generata de imobilizarea necorporala sau pentru imobilizarea necorporala in sine ori, daca se prevede folosirea ei pe plan intern, utilitatea imobilizarii necorporale;
e) disponibilitatea unor resurse tehnice, financiare si de alta natura, adecvate pentru finalizarea dezvoltarii imobilizarii necorporale si pentru utilizarea sau vanzarea acesteia;
f) capacitatea sa de a evalua fiabil costurile atribuibile imobilizarii necorporale in cursul dezvoltarii sale.

(2) In faza de dezvoltare a unui proiect intern, o entitate poate, in anumite cazuri, sa identifice o imobilizare necorporala si sa demonstreze ca aceasta va genera beneficii economice viitoare probabile. Acest lucru este posibil deoarece faza de dezvoltare a unui proiect este mai avansata decat faza de cercetare

Costul unei imobilizari necorporale generate intern
170. (1) Costul unei imobilizari necorporale generate intern este suma costurilor suportate de la data la care imobilizarea necorporala a indeplinit pentru prima oara criteriile de recunoastere ca imobilizari necorporale.
(2) Costul unei imobilizari necorporale generate intern este compus din toate costurile direct atribuibile care sunt necesare pentru crearea, producerea si pregatirea activului pentru a fi capabil sa functioneze in maniera intentionata de catre conducere.

Exemple de costuri direct atribuibile sunt:
cheltuielile cu materialele si serviciile utilizate sau consumate pentru generarea imobilizarii necorporale;
cheltuielile cu personalul provenite din generarea imobilizarii necorporale; c) taxele de inregistrare a unui drept legal; si
amortizarea brevetelor si licentelor care sunt utilizate pentru a genera imobilizarea necorporala.
(3) Urmatoarele elemente nu sunt componente ale costului unei imobilizari necorporale generate intern:
a) costurile aferente vanzarii, cele administrative si alte costuri generale de regie, cu exceptia cazului in care astfel de costuri pot fi atribuite direct procesului de pregatire a imobilizarii pentru utilizare;
b) ineficientele identificate si pierderile initiale din exploatare suportate inainte ca imobilizarea sa atinga performanta planificata; si
c) costurile cu instruirea personalului pentru a utiliza activul

Potrivit art. 22 alin. (1) din Codul fiscal, profitul investit in echipamente tehnologice, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, in programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar, si puse in functiune, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit. Activele corporale pentru care se aplica scutirea de impozit sunt cele prevazute in subgrupa 2.1, respectiv in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotarare a Guvernului.

In cazul descris, consider ca programul IT indeplineste criteriile generale de recunoastere a unei imobilizari necorporale realizate intern(criterii stabilite prin manualul de politici contabile aprobat in cadrul companiei), deci trebuie sa stabiliti mai intai costul acestei imobilizari necorporale.

Deoarece factura primita de la un tert (presupun de servicii) este aferenta acestei imobilizari necorporale, opinia mea este ca in costul de achizitie al programului IT veti include toate costurile direct atribuibile, inclusiv salariile achitate personalului calificat din cadrul firmei si dupa receptia si punerea in functiune a programului IT, puteti aplica scutirea de impozit pe profit aferent profitului reinvestit.

Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa politicilor si procedurilor contabile!


Pachetul de POLITICI SI PROCEDURI CONTABILE va ajuta sa evitati o amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa setului complet de politici si procedur.

Atentie, cele doua lucrari mentionate mai sus sunt in perfecta concordanta cu noile reguli de intocmire a politicilor si a procedurilor contabile, reguli introduse de:

 •   OMFP nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulerioare;
 •   OMFP nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile;
 •   Legea nr. 227/2015 privind noul Cod fiscal.
 •   Legea 263/2019
 •   OUG 78/2019
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
profit reinvestitprogram ITmonografie contabilaOMFP 1802/2014


Data aparitiei: 23 Martie 2023

Votati articolul "Program IT realizat in regie proprie. Se considera profit reinvestit?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Baza impozabila a veniturilor unei microintreprinderi: venituri incluse vs. excluse

  • SRL-ul platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor este forma pentru care opteaza adesea antreprenorii atunci cand deschid o afacere. Un aspect important in acest caz este baza impozabila a veniturilor unei microintreprinderi. Pentru a clarifica situatia, prezentam in continuare de ce venituri se tine cont la plata impozitului si care sunt cele excluse, potrivit ultimelor modificari.  ...» citeste mai departe aici

 • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

  • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile firmei. In rest,...» citeste mai departe aici

 • Control ANAF. Model de contestatie impotriva unei decizii de impunere

  • Contestatia este o cale administrativa de atac si nu inlatura dreptul la actiune al celui care se considera lezat in drepturile sale printr-un act administrativ fiscal. Contestatia se depune in termen de 45 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal, sub sanctiunea decaderii. Daca in actul administrativ fiscal nu au fost mentionate: posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestatiei si organul fiscal la care se depune contestatia, ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X