Fiscul va da startul controalelor la persoanele fizice care au vandut produse online si au avut incasari ramburs, a anuntat Teodor Alexandru Georgescu, director general Antifrauda in cadrul institutiei, in cadrul conferintei Courier & Postal Services Forum 2023, scrie hotnews.ro.
In acest sens, ANAF pregateste o aplicatie prin care pot fi identificate mai usor persoanele cu criterii pe risc in acest domeniu al comertului online. In curand va intra in testare.
„In lipsa acestei aplicatii care sa ruleze toti indicatorii de risc asupra bazei de date, acest lucru se face din prima luna de depunere a declaratiilor (de catre curieri n.r.) prin rularea fiecarui indicator de risc asupra bazei de date”, a precizat directorul general Antifrauda.
El mai precizat ca a fost data o circulara in teritoriu.
„A fost data in teritoriu (circulara n.r.). Am identificat de la un singur curier a 22.000 de persoane fizice care au incasat bani ramburs in cont colector de aproximativ 1,8 miliarde lei si nu au depus nicio declaratie fiscala pentru acei bani”, precizeaza seful Antifrauda.
Nu vor fi controlate persoanele care au vandut bunuri vechi pe OLX, cum ar fi bicicleta copilului.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
SAF-T Ghid de raportare corecta
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Primele persoane vizate pentru control sunt cele cu venituri de peste 500.000 lei. Mai intai, se va face verificarea documentara la sediul ANAF, dupa care se va emite decizie de impunere.
„Nu vom lua in considerare persoane care au vandut pe OLX bicicleta copilului. Ne indreptam catre persoanele care fac activitate comerciala”, a subliniat reprezentantul ANAF.
„Celelalte persoane cu sume sub 500.000 lei vor primi acasa o notificare din partea ANAF de conformare. Daca nu se vor conforma vor urma controale”, a precizat el.
Reprezentantul ANAF a mai specificat ca toate firmele de curierat trebuie sa depuna declaratia 395, "fie ca fac sau nu operatiuni cu ramburs".
Pe primele 3 luni s-au primit 17 milioane de transporturi cu ramburs, dar nu exista inca o imagine completa a situatiei.
"Suntem in crearea unei baze de date complete. Am primit de la principalele firme de curierar declaratii, respectiv 23 de firme. Suntem departe de a avea o imagine completa a fenomenului. Toate firmele de curierat vor trebui sa depuna aceasta declaratie, fie ca fac sau nu operatiuni cu ramburs”, a mai spus acesta.
Firmele de curierat sunt obligate prin lege sa depuna lunar declaratia 395 pentru a raporta date referitoare la persoanele care au achitat ramburs (la livrare) produsele comandate online. Prima raportare a situatiilor cu plata cash la livrare a fost facuta in luna ianuarie 2023.
Alte domenii pe care le vizeaza ANAF pentru control sunt evaziunea cu TVA, e-Transport si dosarul preturilor de transfer, dupa cum a anuntat recent Lucian Heius.
Foto: Unsplash.com