Analizam astazi cazul unei societati platitoare de TVA trimestrial, careia i se aproba suspendarea activitatii pe o perioada de 3 ani, din motive economice, in data de 15.02.2023. In data de 28.02.2023, societatii ii este anulat din oficiu codul de TVA. Precizam ca societatea detine un stoc de marfa in valoare de 100.000 lei.
Vom afla in randurile de mai jos daca este obligata societatea sa faca ajustare de TVA in acest caz pentru stocul de marfa detinut si cand trebuie sa faca aceasta ajustare. De asemenea, vom stabili ce alte obligatii declarative ii mai revin societatii dupa anularea codului de TVA.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Raspunsul specialistului:
ART. 304 - Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital
(1) In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri:
...
c) persoana impozabila isi pierde sau castiga dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate.
ART. 305 - Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital
(4) Ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza:
a) in situatia in care bunul de capital este folosit de persoana impozabila:
1. integral sau partial, pentru alte scopuri decat activitatile economice, cu exceptia bunurilor a caror achizitie face obiectul limitarii la 50% a dreptului de deducere potrivit prevederilor art. 298;
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
2. pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei;
3. pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere a taxei intr-o masura diferita fata de deducerea initiala;
(5) Ajustarea taxei deductibile se efectueaza astfel:
a) pentru cazurile prevazute la alin. (4) lit. a), ajustarea se efectueaza in cadrul perioadei de ajustare prevazute la alin. (2), pentru o cincime sau, dupa caz, o douazecime din taxa dedusa initial, pentru fiecare an in care apare o modificare a destinatiei de utilizare. Ajustarea se efectueaza in perioada fiscala in care intervine evenimentul care genereaza obligatia de ajustare sau, dupa caz, in ultima perioada fiscala a fiecarui an, in conditiile prevazute prin normele metodologice. Prin exceptie, in cazul trecerii persoanei impozabile de la regimul normal de taxare la regimul de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 310, precum si in cazul livrarii bunului de capital in regim de scutire conform art. 292, ajustarea deducerii se face o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare;
Declaratia utilizata pentru ajustare este cea mentionata la art. 324 alin. (9) din Codul fiscal, al carei model este aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (formular 307).
ART. 324 - Decontul special de taxa si alte declaratii
(9) Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (11) lit. g), persoanele impozabile depun o declaratie pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit obligatia sau, dupa caz, dreptul de ajustare/corectie a ajustarilor/regularizare a taxei pe valoarea adaugata privind sumele rezultate ca urmare a acestor ajustari/corectii a ajustarilor/regularizari efectuate in urmatoarele situatii:
a) nu au efectuat ajustarile de taxa prevazute de lege in ultimul decont depus inainte de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA sau au efectuat ajustari incorecte, conform art. 270 alin (4), art. 304, 305 sau 332;
b) trebuie sa efectueze regularizarile prevazute la art. 280 alin. (6) sau sa ajusteze baza de impozitare conform prevederilor art. 287, pentru operatiuni realizate inainte de anularea inregistrarii;
c) trebuie sa efectueze alte ajustari ale taxei pe valoarea adaugata in conformitate cu prevederile din normele metodologice.
(10) Persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat potrivit prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e) si h) trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata care trebuie platita, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA, respectiv:
a) taxa colectata care trebuie platita in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (6) si (8) pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, efectuate in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA;
Concluzionand, conform textelor de lege mai sus citate: va trebui sa efectuati ajustarea TVA pentru stocul de marfa existent si sa depuneti in acest sens pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care ati primit decizia de anulare a codului de TVA declaratia 307.
Daca este cazul veti efectua si ajustarea TVA in cazul bunurilor de capital (cladiri, constructii, utilaje, etc daca acestea au fost achizitionate cu TVA).
La reluarea activitatii dupa incetarea perioadei de suspendare, veti avea obligata sa solicitati reinregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (12) din Codul fiscal
(12) ...... Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA conform alin. (11) lit. a) - e) si h), organele fiscale inregistreaza persoanele impozabile la solicitarea acestora, astfel:
a) in situatia prevazuta la alin. (11) lit. a), daca inceteaza situatia care a condus la anulare, de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA;"
Astfel, solicitand reinregistrarea, respectati prevederile art. 316 alin. (18) conform carora
"(18) Persoana inregistrata conform prezentului articol va anunta in scris organele fiscale competente cu privire la modificarile informatiilor declarate in cererea de inregistrare sau furnizate prin alta metoda organului fiscal competent, in legatura cu inregistrarea sa, sau care apar in certificatul de inregistrare in termen de 15 zile de la producerea oricaruia dintre aceste evenimente.
Aceasta se va realiza prin depunerea formularului 700.
Daca se reinregistreaza TVA la reluarea activitatii, aveti din nou posibilitatea sa ajustati pozitiv suma TVA ajustata negativ la anularea codului de TVA.
Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.