email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 311 si Declaratia 307. Depunerea cu intarziere. Ce sanctiuni riscam?

decont tvadeclaratia 311codul de procedura fiscalasanctiuni anaf anulatedeclaratia 307

In analiza de mai jos, in data de 24.10.2016, s-a constatat faptul ca societatea este inactiva si are si codul de TVA anulat din data de 06.05.2016. Declaratiile salariile s-au depus lunar, decontul aferent trimestrului II la fel. Acum ar trebui depusa declaratia 311, dar nu numai pentru luna septembrie, ci pentru lunile trecute.

Stabilim daca in aceste conditii se depune declaratia pentru lunile trecute iunie, iulie, august, septembrie cu amenda, precum si in cuantum si daca va trebui depusa Declaratia 307 de asemenea.

In cazul in care se depune D 307, stabilim ce se trece in aceasta declaratie daca exista pe contul 371 suma de 300 lei. Vom vedea daca se colecteaza TVA, ce se intampla cu creditul de la banca pe perioada cat firma e inactiva si cat se poate functiona ca firma inactiva.


Intr-adevar, in situatia in care societatea a efectuat livrari de bunuri, prestari de servicii, dar si achizitii intracomunitare de bunuri si servicii pentru care era obligata la plata TVA, trebuie depusa declaratia cod 311, retroactiv, pentru fiecare din lunile anterioare. Pentru nedepunerea in termen a acestei declaratii, organul fiscal de administrare poate aplica sanctiunea amenzii, conform prevederilor legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, art. 336 "Contraventii". Prin acest articol  nu sunt reglementate amenzi diferentiate, in functie de o anumita  declaratie sau  decont sau  in functie de depunerea cu intarziere sau nedepunerea declaratiei/decontului.

Contraventia este cea reglementata prin art. 336 alin. (1) lit. b)  "Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni: …..b) neindeplinirea de catre contribuabil/platitor la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume, precum si orice informatii in legatura cu impozitele, taxele, contributiile, bunurile si veniturile impozabile, daca legea prevede declararea acestora; ". Amenda este reglementata la art. 336 alin. (2) lit. d)  "Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza astfel: …….d) cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii si mari si cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice, in cazul savarsirii faptei prevazute la alin. (1) lit. a), b), i) - m) si t); "
         
Daca se achita in 48 de ore, suma datorata este de jumatate din minimul amenzii, respectiv 50% din 500 lei, chiar daca amenda inscrisa in Procesul verbal de catre inspectorul constatator este de 1.000 lei.
 
Este posibil ca organul fiscal sa aplice si sanctiunea avertismentului, caz in care, se recomanda sa precizati inspectorului care urmeaza sa incheie Procesul verbal de contraventie ca in aceasta perioada s-a depus, trimestrial,  decontul de TVA cod 300.
 
Pentru suma TVA dedusa, aferenta bunurilor existente in stoc la data anularii codului de TVA, trebuie depus si formularul cod 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata" pentru care este aplicabila aceiasi  sanctiune. La ajustarea dupa anularea codului de TVA se efectueaza inregistrarea 635 sau 6588 = 446 analitic distinct deoarece dupa anulare, societatea nu mai poate utiliza conturile specifice de TVA, respectiv 4426, 4427, 4423 si 4424.

Daca ajustarea s-ar fi efectuat prin ultimul decont de TVA depus in calitate de persoana impozabila inregistrata TVA in regim normal, inregistrarea ar fi fost 635/6588 = 4426 si raportarea sumei respective s-ar fi efectuat, cu semnul minus, prin decontul de TVA cod 300, la randul 30 "Regularizari taxa dedusa".
 
Anularea, din oficiu, a codului de TVA, nu trebuie sa afecteze creditul de la banca.  Pentru functionarea societatii ca  inactiva,  nu exista un anumit termen. Totusi, este recomandabil sa cunoasteti motivele pentru care societatea a fost inregistrata in categoria contribuabililor inactivi pentru a elimina consecintele negative ale anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) din Codul fiscal.

Aceste consecinte sunt reglementate, in mod expres, prin art. 11 alin. (6) din Codul fiscal "(6) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, declarati inactivi conform Codului de procedura fiscala, care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor, taxelor si contributiilor sociale obligatorii prevazute de prezentul cod, dar, in perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate. "
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
decont tvadeclaratia 311codul de procedura fiscalasanctiuni anaf anulatedeclaratia 307


Data aparitiei: 27 Octombrie 2016

Votati articolul "Declaratia 311 si Declaratia 307. Depunerea cu intarziere. Ce sanctiuni riscam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X