In analiza de mai jos, in data de 24.10.2016, s-a constatat faptul ca societatea este inactiva si are si codul de TVA anulat din data de 06.05.2016. Declaratiile salariile s-au depus lunar, decontul aferent trimestrului II la fel. Acum ar trebui depusa declaratia 311, dar nu numai pentru luna septembrie, ci pentru lunile trecute.
Stabilim daca in aceste conditii se depune declaratia pentru lunile trecute iunie, iulie, august, septembrie cu amenda, precum si in cuantum si daca va trebui depusa Declaratia 307 de asemenea.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
In cazul in care se depune D 307, stabilim ce se trece in aceasta declaratie daca exista pe contul 371 suma de 300 lei. Vom vedea daca se colecteaza TVA, ce se intampla cu creditul de la banca pe perioada cat firma e inactiva si cat se poate functiona ca firma inactiva.
Intr-adevar, in situatia in care societatea a efectuat livrari de bunuri, prestari de servicii, dar si achizitii intracomunitare de bunuri si servicii pentru care era obligata la plata TVA, trebuie depusa declaratia cod 311, retroactiv, pentru fiecare din lunile anterioare. Pentru nedepunerea in termen a acestei declaratii, organul fiscal de administrare poate aplica sanctiunea amenzii, conform prevederilor legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, art. 336 "Contraventii". Prin acest articol nu sunt reglementate amenzi diferentiate, in functie de o anumita declaratie sau decont sau in functie de depunerea cu intarziere sau nedepunerea declaratiei/decontului.
Contraventia este cea reglementata prin art. 336 alin. (1) lit. b) "Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni: …..b) neindeplinirea de catre contribuabil/platitor la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume, precum si orice informatii in legatura cu impozitele, taxele, contributiile, bunurile si veniturile impozabile, daca legea prevede declararea acestora; ". Amenda este reglementata la art. 336 alin. (2) lit. d) "Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza astfel: …….d) cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii si mari si cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice, in cazul savarsirii faptei prevazute la alin. (1) lit. a), b), i) - m) si t); "
Daca se achita in 48 de ore, suma datorata este de jumatate din minimul amenzii, respectiv 50% din 500 lei, chiar daca amenda inscrisa in Procesul verbal de catre inspectorul constatator este de 1.000 lei.
Este posibil ca organul fiscal sa aplice si sanctiunea avertismentului, caz in care, se recomanda sa precizati inspectorului care urmeaza sa incheie Procesul verbal de contraventie ca in aceasta perioada s-a depus, trimestrial, decontul de TVA cod 300.
Pentru suma TVA dedusa, aferenta bunurilor existente in stoc la data anularii codului de TVA, trebuie depus si formularul cod 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata" pentru care este aplicabila aceiasi sanctiune. La ajustarea dupa anularea codului de TVA se efectueaza inregistrarea 635 sau 6588 = 446 analitic distinct deoarece dupa anulare, societatea nu mai poate utiliza conturile specifice de TVA, respectiv 4426, 4427, 4423 si 4424.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Daca ajustarea s-ar fi efectuat prin ultimul decont de TVA depus in calitate de persoana impozabila inregistrata TVA in regim normal, inregistrarea ar fi fost 635/6588 = 4426 si raportarea sumei respective s-ar fi efectuat, cu semnul minus, prin decontul de TVA cod 300, la randul 30 "Regularizari taxa dedusa".
Anularea, din oficiu, a codului de TVA, nu trebuie sa afecteze creditul de la banca. Pentru functionarea societatii ca inactiva, nu exista un anumit termen. Totusi, este recomandabil sa cunoasteti motivele pentru care societatea a fost inregistrata in categoria contribuabililor inactivi pentru a elimina consecintele negative ale anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) din Codul fiscal.
Aceste consecinte sunt reglementate, in mod expres, prin art. 11 alin. (6) din Codul fiscal "(6) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, declarati inactivi conform Codului de procedura fiscala, care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor, taxelor si contributiilor sociale obligatorii prevazute de prezentul cod, dar, in perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate. "
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil