Analizam in cele ce urmeaza cazul unei societati (codul CAEN 0111) care exploateaza terenuri agricole. In anul 2021 societatea a fost platitoare de impozit pe venit micro in trimestrele 1, 2 si 3. In trimestrul 4 a depasit venitul de 1 milion de euro si a devenit platitoare de impozit pe profit. In anul 2022 a fost platitoare de impozit pe profit cu declarare anuala. In 2022 a realizat o cifra de afaceri neta de 4.910.000 lei, iar in martie 2023 a depus declaratia 700 prin care a trecut din nou la impozit pe venit micro. In trimestrele 1 si 2 ale anului 2023 a declarat si platit impozit pe venit micro. Incepand cu luna iulie 2023 a depasit venituri de 500.000 euro.
Vom afla in randurile de mai jos pana la ce data trebuie depusa declaratia 700 privind trecerea la impozitul pe profit. In martie 2024 mai trebuie depusa o noua declaratie 700 privind mentinerea la impozit pe profit?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Depasirea plafonului pentru microintreprinderi: termenul pentru depunerea D700
Raspuns: Daca ati depasit plafonul de 500.000 de euro in luna iulie deveniti platiori de impozit pe profit de la 1 iulie si trebuie sa va modificati vectorul fiscal in acest sens pana pe 15 octombrie 2023.
Dvs, iesiti de la micro si deveniti platitoare de impozit pe profit incepand din trim III conform art. 52, alin. (1) din Codul fiscal :
(1) Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro ( ), aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu.
Art. 55 din Codul fiscal prevede ca ( ) microintreprinderile care intra sub incidenta prevederilor art. 52 comunica organelor fiscale competente aplicarea/iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
Codul de procedura fiscala prevede la art. 88:
(1) Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.
Data este 15 octombrie si nu 15 august deoarece teoretic stim ca am depasit pragul de 500,000 de euro la 30 septembrie cand se intocmeste obligatoriu Balanta de verificare.
Art. 22 din Legea contabilitatii:
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate se intocmeste balanta de verificare, cel putin la incheierea exercitiului financiar, la termenele de intocmire a situatiilor financiare, a raportarilor contabile, precum si la finele perioadei pentru care entitatea trebuie sa intocmeasca declaratia privind impozitul pe profit/venit, potrivit legii.
Referitor la a doua intrebare: in martie 2024 NU trebuie sa depuneti din nou 700 pentru a declara ca ramaneti la impozitul pe profit (conform legislatiei in vigoare la momentul formularii raspunsului).
Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com