Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Redirectionare impozit pe profit 2018. Ce implicatii fiscale si contabile sunt?

Data aparitiei: 04 Ianuarie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Redirectionare impozit pe profit 2018. Ce implicatii fiscale si contabile sunt?
monografie contabilacod fiscalimpozit pe profitcifra de afaceri

In analiza dezbatuta mai jos, subiectul il reprezinta o societate comerciala care ia in considerare redirectionarea a 2% din impozitul pe profit aferent anului 2017 unei fundatii de ajutorare. Vom descoperi in randurile urmatoare care sunt etapele si monografia contabila. In plus, vom afla si daca se poate corecta o eroare de calcul la termenul de depunere a declaratiei 101.
 

Iata raspunsul specialistului!

Potrivit art. 25 alin. (4) din Codul fiscal, sunt nedeductibile cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:

1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;

2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.

Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

Operatiunile de sponsorizare si mecenat sunt reglementate prin Legea 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ, desfasurate de catre beneficiarul sponsorizarii.
        
Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.
        
In cazul sponsorizarii sau mecenatului constand in bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic incheiat, la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar.
         
Beneficiarii sponsorizarii pot fi:

- persoane juridice fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;

- institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice;

- emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si carti ori publicatii;

- persoane fizice cu domiciliul in Romania a caror activitate este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.
    
- Restrictiile cu privire la efectuarea sponsorizarii si aplicarea facilitatilor fiscale

 Nu se aplica facilitatile fiscale prevazute in urmatoarele situatii:

    - sponsorizarea reciproca intre persoane fizice sau juridice;
    - sponsorizarea efectuata de catre rude ori afini pana la gradul al patrulea inclusiv;
    - sponsorizarea unei persoane juridice fara scop lucrativ de catre o alta persoana juridica care conduce sau controleaza direct persoana juridica sponsorizata.

Inregistrarea in contabilitate a sponsorizarilor se face prin articolul contabil:
6582                =        5121/371            
Donatii acordate             Conturi la banci in lei/Marfuri
 

Suma acordata ca sponsorizare se va deduce din impozitul pe profit datorat pentru anul 2017, in limita celei mai mici sume dintre valoarea calculata prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri, sau valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de catre Gabi Popescu, auditor financiar.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X