email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cota de TVA pentru sucuri fara zahar. Ce prevede legislatia

Cota de TVA pentru sucuri fara zahar. Ce prevede legislatia
cota de tvacod fiscaltva 19%

Anul 2023 a adus numeroase schimbari in sfera TVA, astfel ca este lesne de inteles de ce multi contribuabili au dileme legate de cotele de TVA.

In continuare, clarificam care este cota de TVA pentru sucuri fara zahar sau indulcitori, dar si ce prevede mai exact legislatia din domeniu. 

Cota de TVA pentru sucuri fara zahar: raspunsul specialistului

Potrivit prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:

e) livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice si a bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, cu exceptia celor prevazute la alin. (3) lit. k). Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzatoare acestor bunuri;

Pct. 37 din NM precizeaza:

(4) Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 291 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal se aplica pe tot lantul economic de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final de catre toti furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producatori sau comercianti, pentru livrarea bunurilor care se incadreaza la urmatoarele coduri NC, indiferent de destinatia acestora:

Pentru incadrarea siropurilor puteti sa consultati Nomenclatura combinata si notele complementare, publicate de UE, respectiv Regulamentul (UE) 2022/1998.

Extras din explicatiile din Anexa Nomenclatura combinata:

Codul NC 2202 reprezinta Ape, inclusiv ape minerale si ape gazeificate, care contin adaos de zahar sau de alti indulcitori sau aromatizate si alte bauturi nealcoolice, cu exceptia sucurilor de fructe, fructe cu coaja lemnoasa sau de legume de la pozitia 2009:

Codul NC 2202 10 00 reprezinta Ape, inclusiv ape minerale si ape gazeificate, care contin zahar sau alti indulcitori sau aromatizate.

Subpozitia 2202 10 00 cuprinde apele, inclusiv apele minerale si apele gazificate, cu adaos de zahar sau de alti indulcitori ori aromatizate, cu conditia sa fie direct consumabile ca bauturi, in starea in care se afla.

Prin urmare, incepand cu data de 1 ianuarie 2023 vor fi excluse de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% bauturile nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202 10 00 si 2202 99, respectiv bauturile nealcoolice care contin adaos de zahar sau alti indulcitori sau aromatizate;

2202 Ape, inclusiv ape minerale si ape gazeificate, care contin adaos de zahar sau de alti indulcitori sau aromatizate si alte bauturi nealcoolice, cu exceptia sucurilor de fructe, fructe cu coaja lemnoasa sau de legume de la pozitia 2009

2202 10 00 Ape, inclusiv ape minerale si ape gazeificate, care contin zahar sau alti indulcitori sau aromatizate

2202 99 11 Bauturi pe baza de soia cu un continut de proteine de minimum 2,8 % din greutate care contin zahar (zaharoza sau zahar invertit)

2202 99 15 Bauturi pe baza de soia cu un continut de proteine mai mic de 2,8 % din greutate; bauturi pe baza de fructe cu coaja lemnoasa de la capitolul 8 din Tariful vamal comun, cereale de la capitolul 10 din Tariful vamal comun sau seminte de la capitolul 12 din Tariful vamal comun care contin zahar (zaharoza sau zahar invertit)

2202 99 19 Alte bauturi nealcoolice care contin zahar (zaharoza sau zahar invertit)

Conform nomenclatorului produsele vizate pentru trecerea la TVA 19% sunt toate sucurile racoritoare indiferent de forma de ambalare, apele tonice de orice fel si in general orice fel de bauturi indulcite.

Sucurile de fructe fara indulcitori apar la pozitia tarifara 2009 care in Normele metodologice aplicabile acum apar ca produse pentru care se poate aplica o cota redusa de 9%.
 


Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

 

Foto: Unsplash.com


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cota de tvacod fiscaltva 19%


Data aparitiei: 26 Mai 2023

Votati articolul "Cota de TVA pentru sucuri fara zahar. Ce prevede legislatia":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X