Multumim Revistei de Monografii Contabile
Â
drd. Adelina Blajanu
Contabilitatea investitiilor efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul contractelor de concesiune
Ce sunt contractele de concesiune?
 Ideea concesionarii unui bun public a fost prezenta inca din dreptul roman . Concesiunea a aparut initial ca un obicei de a transforma folosinta pamantului in ceva perpetuu, bazat pe un contract prin care se stipula ca proprietarul pastra proprietatea bunului concesionat, iar concesionarul avea dreptul de posesiune si folosinta si se obliga sa plateasca proprietarului o renta.
 In economia moderna, concesiunea s-a extins si asupra bunurilor si chiar serviciilor, care apartin statului, fie unitatilor administrativ-teritoriale, datorita posibilitatii autoritatii publice de a incredinta gestiunea serviciilor publice, fie unei persoane fizice, fie unei persoane juridice.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 contureaza conceptul de contract de concesiune de lucrari publice si cel de contract de concesiune de servicii, dupa cum urmeaza:
- Â contract de concesiune de lucrari publice – reprezinta acel contract, care are aceleasi caracteristici ca si contractul de lucrari. Deosebirea este ca in contrapartida lucrarilor executate contractantul, in calitate de concesionar, primeste din partea autoritatii contractante, in calitate de concedent, dreptul de a exploata rezultatul lucrarilor pe o perioada determinata sau acest drept insotit de plata unei sume de bani prestabilite.
- contract de concesiune de servicii – reprezinta acel contract, care are aceleasi caracteristici ca si contractul de servicii. Deosebirea este ca in contrapartida serviciilor prestate contractantul, in calitate de concesionar, primeste din partea autoritatii contractante, in calitate de concedent, dreptul de a exploata serviciile pe o perioada determinata sau acest drept insotit de plata unei sume de bani prestabilite.
Participantii contractului de concesiune
Participantii in cadrul contractului de concesiune sunt
concedentul si
concesionarul.
Au calitatea de concedent, in numele statului, judetului, orasului sau comunei:
- ministerele sau alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, pentru bunurile proprietatea publica sau privata a statului ori pentru activitatile si serviciile publice;
- consiliile judetene, consiliile locale sau institutiile publice de interes local, pentru bunurile proprietate publica ori privata a judetului, orasului sau comunei ori pentru activitatile si serviciile publice de interes local.
Calitatea de
concesionar poate fi atribuita oricarei persoane fizice sau juridice de drept privat, romana ori straina.
Incetarea contractului de concesiune
Incetarea contracului de concesiune se face in conformitate cu clauzele contractuale. Astfel,
incetarea contractului de concesiune poate interveni:
- la expirarea duratei stabilite in contractul de concesiune;
- in cazul in care interesul national sau local o impune, prin denuntarea unilaterala de catre concedent, cu plata unei despagubiri juste si prealabile in sarcina concedentului;
- in cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre concesionar, prin rezilierea unilaterala de catre concedent, cu plata unei despagubiri in sarcina concesionarului;
- in cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre concedent, prin rezilierea unilaterala de catre concesionar, cu plata de despagubiri in sarcina concedentului;
- la disparitia, dintr-o cauza de forta majora, a bunului concesionat sau in cazul imposibilitatii obiective a concesionarului de a-l exploata, prin renuntare, fara plata unei despagubiri.
Ce reprezinta investitiile la mijloacele fixe amortizabile?
Conform reglementarilor contabile in vigoare, prin i mobilizari corporale in curs de executie se intelege investitiile neterminate efectuate in regie proprie sau in antrepriza. Acestea se evalueaza la costul de productie sau costul de achizitie, dupa caz.
Imobilizarile corporale in curs de executie se trec in categoria imobilizarilor finalizate dupa receptia, darea in folosinta sau punerea in functiune a acestora, dupa caz.
Costul unei imobilizari corporale construite in regie proprie este determinat folosind aceleasi principii ca si pentru un activ achizitionat.
 De asemenea, potrivit acelorasi reglementari, cheltuielile efectuate in legatura cu imobilizarile corporale utilizate in baza unui contract de inchiriere, locatie de gestiune sau alte contracte similare se evidentiaza in contabilitatea entitatii care le-a efectuat, la imobilizari corporale sau drept cheltuieli in perioada in care au fost efectuate, in functie de beneficiile economice aferente, similar cheltuielilor efectuate in legatura cu imobilizarile corporale proprii.
 In Legea nr. 15/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare se stabileste ca fiind amortizabile investitiile efectuate la mijloacele fixe, in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali, prin majorarea valorii de intrare a mijlocului fix.
 Art. 24 alin. (3) din Codul fiscal considera ca fiind mijloace fixe amortizabile urmatoarele:
a ) investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune, etc.;
b) mijloacele fixe puse in functiune partial, pentru care nu s-au intocmit formele de inregistrare ca imobilizare corporala;
c) investitiile efectuate pentru descoperta in vederea valorificarii de substante minerale utile, precum si pentru lucrarile de deschidere si pregatire a extractiei in subteran si la suprafata;
d) investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix;
e) investitiile efectuate din surse proprii, concretizate in bunuri noi, de natura celor apartinand domeniului public, precum si in dezvoltari si modernizari ale bunurilor aflate in proprietate publica;
f) amenajarile de terenuri.
Amortizarea cheltuielilor cu modernizarea unei cladiri concesionate sunt suportate de catre persoana care a facut investitia. La incetarea contractului de concesiune, valoarea modernizarii, nediminuata cu amortizarea calculata se cedeaza proprietarului cladirii, pentru a majora corespunzator valoarea cladirii.
ATENTIE!
Lucrarile de modernizare la o cladire concesionata nu pot fi efectuate decat cu acceptul proprietarului de drept al imobilului.
EXEMPLU
Se incheie un contract de de concesiune intre o autoritate a adminisratiei publice si o persoana juridica romana, in urmatoarele conditii:
- obiectul contractului: cladire destinatie birouri
- perioada de concesionare: 10 ani
- valoarea contractului : 2.000.000 lei
- plata se va face in redevente semestriale egale, pe perioada contractului de concesiune.
La 2 ani de la incheierea contractului de concesiune, concesionarul incheie cu un tert un contract pentru modernizarea cladirii, care face obiectul contractului de concesiune. Valoarea facturii emise de catre tert concesionarului este de 300.000 lei.
Reflectarea operatiunilor in contabilitatea concesionarului
- Inregistrarea contractului de concesiune:
Avand in vedere ca la momentul incheierii contractului de concesiune acesta prevede o durata si o valoare, reglementarile contabile conforme cu directivele europene precizeaza ca persoana juridica care primeste cladirea spre folosinta, poate inregistra in contabilitatea sa un activ.
205
„Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi asimilate” |
= |
167
„Alte imprumuturi si datorii
si active similare” |
2.000.000 |
- Amortizarea concesiunii:
6811
„Cheltuieli de exploatare privind amortizararea imobilizarilor” |
= |
2805
„Amortizaea concesiunilor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale, drepturilor si activelor similare” |
16.667 |
Amortizare lunara este 2.000.000/10 ani /12 luni = 16.667 lei
- Plata redeventei semestriale:
167
„Alte imprumuturi si datorii
si active similare” |
= |
5121
„Conturi la banci in lei” |
100.000 |
Plata redeventei se inregistreaza semestrial pana la incetarea contractului de concesiune.
In anul 2 al concesiunii se primeste factura de la furnizor, pentru modernizarea cladirii.
- Inregistrarea facturii de la furnizor:
%
611
„Cheltuieli cu intretinerea si reparatiile”
4426
„T.V.A. deductibila” |
= |
401
„Furnizori” |
357.000
300.000
57.000 |
- Plata facturii care furnizor:
401
„Furnizori” |
= |
5121
„Conturi la banci in lei” |
357.000 |
- Inregistrarea receptiei lucrarilor de modernizare:
231
„Imobilizari corporale in curs de executie” |
= |
722
„Venituri din productia de imobilizari corporale” |
357.000 |
212
„Constructii” |
= |
231
„Imobilizari corporale in curs de executie” |
357.000 |
ATENTIE!
Pe durata contractului de concesiune, concesionarul inregistreaza valoarea amortizarii modernizarii.
- Inregistrarea amortizarii modernizarii:
6811
„Cheltuieli de exploatare privind amortizararea imobilizarilor” |
= |
2812
„Amortizaea constructiilor” |
3.000 |
Conform reglementarilor in vigoare, amortizarea lucrarilor de modernizare la mijloacele fixe luate in baza unor contracte de concesiune se poate face pe durata concesiunii.
Durata contractului de concesiune este de 10 ani. Valoarea modernizarii este 300.000.
Valoarea amortizarii este 300.000/10 ani/12 luni = 3.000 lei.
La sfarsitul contractului de concesiune, concesinarul scoate din activ valoarea concesiunii. Totodata factureaza concedentului contravaloarea lucrarilor de modernizare a cladirii.
- Scoaterea din activ a concesiunii:
2805
„Amortizaea concesiunilor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale, drepturilor si activelor similare” |
= |
205
„Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi asimilate” |
2.000.000 |
- Scoaterea din activ a valorii modernizarii efectuate:
%
2812
„Amortizaea constructiilor”
6583
„Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital” |
= |
212
„Constructii” |
300.000
240.000
60.000 |
- Facturarea catre proprietarul cladirii a valorii modernizarii imobilului:
461
„Debitori diversi” |
= |
%
7583
„Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital”
4427
„T.V.A. colectata” |
61.400
60.000
11.400 |
Â
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.