Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Plafon casierie la o societate cu mai multe puncte de lucru: cum se tine soldul de casa?

Data aparitiei: 07 Noiembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Plafon casierie la o societate cu mai multe puncte de lucru: cum se tine soldul de casa?
Legea 296/2023legea 70/2015plafon casierie sediu secundarplafon casierie punct de lucru

Avand in vedere modificarile aduse Legii 70/2015 privind disciplina financiara, veti afla in cele ce urmeaza  daca plafonul maxim admis de numerar in casierie de 50.000 ron se aplica ca sold general pe intreaga societate sau pentru fiecare punct de lucru in parte. De asemenea, daca o societate are organizate registre de casa in ron, euro si alte valute, soldul cumulat trebuie sa se incadreze in plafonul total de 50.000 ron sau se aplica soldul maxim de 50.000 ron pentru fiecare registru de casa in parte? 

Societate cu mai multe puncte de lucru: cum se tine soldul de casa

Raspunsul specialistului: Potrivit art. 1 alin. (3) din Legea 70/2015, prevederile prezentului capitol se aplica si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei. Incadrarea in plafoanele prevazute de prezentul capitol se efectueaza in functie de cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunilor de incasari sau plati.

Referitor la operatiunile desfasurate in numerar cu diferite valute, consider ca noul plafon va fi aplicat la suma totala a numerarului, obtinuta prin conversia sumelor in valuta utilizand cursul BNR la data efectuarii operatiunilor. Faptul ca utilizam conturi contabile diferite (5311 si 5314) nu inseamna ca avem organizate mai multe casierii.

Soldul de casa se tine separat pe fiecare punct de lucru sau pe total societate in functie de cum aveti organizata casieria. La nivelul unei societati poate exista o singura casierie sau pot fi organizate casierii distincte.

Plafonul de casierie in valoare de 50.000 lei este prevazut la art. 4 indice 2 din Legea 70/2015 actualizata:

Articolul 4 2
(1) Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.
(2) Prin exceptie de la alin. (1), se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a altor operatiuni cu persoane fizice, pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora.

Potrivit art. 7 alin din Legea 70/2015 actualizata, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) care au organizate mai multe casierii, plafoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. a) si b) si la art. 4 alin. (1) sunt aplicabile pe fiecare casierie in parte.

Potrivit art. 8 alin din Legea 70/2015 actualizata, sucursalele si alte sedii secundare ale persoanelor juridice care au casierie proprie si/sau cont deschis la o institutie de credit aplica in mod corespunzator prevederile prezentului capitol.

Daca la punctele de lucru nu aveti organizate casierii separate, atunci plafonul se aplica pentru intreaga societate.

Daca la punctele de lucru aveti organizate casierii separate (aveti persoana desemnata cu atributii de casier si/sau cont la banca deschis si tineti registru de casa), atunci plafoanele se aplica pe fiecare casierie.

Citeste si: Lipsa bani in casierie: monografia contabila si implicatiile fiscale >>

Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X