email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura primita si platita in format fizic, dar netransmisa prin e-Factura: putem inregistra cheltuiala in contabilitate?

Factura primita si platita in format fizic, dar netransmisa prin e-Factura: putem inregistra cheltuiala in contabilitate?
deducere tvaamenzi e-facturafactura format xml

Asa cum deja stiti, incepand cu 1 iulie 2024 au intrat in vigoare prevederile art. 319 alin. 1 1 din Codul fiscal potrivit carora sunt considerate facturi numai cele care indeplinesc conditiile prevazute de OUG 120/2021, respectiv sunt trimise in sistemul RO e-Factura (art. III pct. 49 coroborat cu art. VII alin. 1 lit. c din Legea 296/2023).

Art. 10 al OG 120/2021 prevede ca in relatia comerciala B2B intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1). Fac exceptie facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 13 2 alin (1) din Ordonanta mentionata prevede ca urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii infractiuni:

a) nerespectarea de catre emitentul facturii - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor art. 10 alin. (1);
b) primirea si inregistrarea de catre destinatarul - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara respectarea prevederilor art. 10 alin. (1);

Factura primita si platita in format fizic, dar netransmisa prin e-Factura dupa 1 iulie 2024 - studiu de caz

Intrebare: Dupa 1 iulie o companie (beneficiar) a achizitionat casti audio in valoare de 1.000 lei + TVA pentru care a primit de la furnizor la momentul cumpararii factura si bonul de plata tiparite. Beneficiarul poate inregistra cheltuiala daca furnizorul nu a transmis factura prin sistemul national RO e-Factura?

1. Beneficiarul este platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor si neinregistrat in scopuri de TVA.

2. Beneficiarul este platitor de impozit pe profit si inregistrat in scopuri de TVA.

Raspuns: Data inregistrarii facturii in contabilitate este data la care factura este disponibila pentru descarcare in sistemul RO e-Factura, conform OUG nr. 120/2021 si Codului Fiscal. Aceasta este data comunicarii facturii electronice catre destinatar in sistemul RO e-Factura.

Formatul oficial al facturii este cel in

format xml. Daca, in plus, vi se transmit si facturi in format de hartie, cu atat mai bine, insa acelea au doar rol informativ, deoarece incepand de la 1 iulie, facturile primite in orice alt format nu vor mai avea valoare fiscala.

Raspunzand punctual la intrebarea dumneavoastra, daca furnizorul nu a transmis prin sistemul RO e-Factura, chiar daca ati platit si aveti factura in format clasic emisa, nu puteti inregistra cheltuiala, indiferent daca sunteti microintreprindere neinregistrata in scop de TVA sau platitor de impozit pe profit inregistrat in scop de TVA, deoarece pana nu apare prin SPV aceasta nu are valoare fiscala.

Daca sunteti platitor de impozit micro si neinregistrat in scop de TVA, chiar daca din punct de vedere fiscal aceasta cheltuiala nu afecteaza fiscal rezultatul, prin inregistrarea facturii riscati amenda 15% din valoarea facturii.

Daca sunteti platitor de impozit pe profit inregistrat in scop de TVA, nu aveti voie sa deduceti TVA-ul si, de asemenea, riscati o amenda de 15% din valoarea facturii.

De retinut! Pentru a evita situatiile in care efectuati plati pentru facturi care nu au fost inca primite prin e-Factura, o solutie ar fi sa platiti facturile numai dupa ce le puteti descarca din sistemul RO e-Factura. Discutati in prealabil aceste aspecte cu furnizorii dumneavoastra, intrucat este si in dezavantajul lor sa nu transmita facturile in sistemul national RO e-Factura, si acestia la randul lor riscand amenzi.

Daca nu ati primit factura in SPV puteti inregistra plata in contul 409. In contabilitate, pentru a evita amenzile, veti inregistra doar facturile primite, prin RO e-Factura pentru operatiunile de tip B2B.
 

Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deducere tvaamenzi e-facturafactura format xml


Data aparitiei: 22 Iulie 2024

Votati articolul "Factura primita si platita in format fizic, dar netransmisa prin e-Factura: putem inregistra cheltuiala in contabilitate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X