Situatia descrisa mai jos implica un asociat unic care detine trei societati, toate platitoare de impozit pe venit micro la data de 31 decembrie 2023. Doua dintre acestea opereaza in acelasi domeniu de activitate, in timp ce a treia activeaza in sectorul Horeca. Mai mult, exista tranzactii intre aceste societati, iar cifra de afaceri cumulata depaseste echivalentul a 500.000 euro. In acest cadru, se impune analiza atenta a regimului de impozitare aplicat societatilor incepand cu anul 2024, conform legislatiei in vigoare.
Asociat unic in trei microintreprinderi: studiu de caz
Intrebare: "Detin calitatea de ascociat unic la trei societati, toate platitoare de impozit pe venit micro la data de 31.12.2023. Doua dintre societati au acelasi obiect de activitate, iar cea de a treia cu activitate in domeniul Horeca. Exista tranzactii intre cele trei societati, iar cifra de afaceri cumulata depaseste echivalentul a 500.000 euro.
- Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Incepand cu anul 2024, care este regimul de impozitare aplicat societatilor in functie de criteriul care au fost transmise prin Legea 296/2023 si OUG 15/2023?"
Raspuns: Niciuna dintre societati nu mai poate fi microintreprindere in anul 2024 pentru ca se depaseste cumulat plafonul cifrei de afaceri.
Potrivit art. 47 alin. (1indice1) din Codul fiscal, in aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Intreprinderile legate sunt definite la art. 4 indice 4 din Legea 346/2004:
(1) Intreprinderile legate sunt intreprinderile intre care exista oricare dintre urmatoarele raporturi:
a) o intreprindere detine majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau ale asociatilor celeilalte intreprinderi;
b) o intreprindere are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere a celeilalte intreprinderi;
Examen Consultant Fiscal 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
c) o intreprindere are dreptul de a exercita o influenta dominanta asupra celeilalte intreprinderi, in temeiul unui contract incheiat cu aceasta intreprindere sau al unei clauze din statutul acesteia;
d) o intreprindere este actionara sau asociata a celeilalte intreprinderi si detine singura, in baza unui acord cu alti actionari ori asociati ai acelei intreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor intreprinderii respective.
(2) Se prezuma ca nu exista o influenta dominanta daca investitorii prevazuti la alin. (3) al art. 4 2 nu sunt implicati direct sau indirect in conducerea intreprinderii respective, fara ca drepturile pe care le detin in calitatea lor de actionar sau asociat sa fie prejudiciate.
(3) Sunt considerate intreprinderi legate si intreprinderile intre care exista oricare dintre raporturile descrise la alin. (1), prin intermediul uneia ori mai multor intreprinderi sau prin oricare dintre investitorii prevazuti la alin. (3) al art. 4 2.
(4) Intreprinderile intre care exista oricare dintre raporturile descrise mai sus, prin intermediul unei persoane fizice sau al unui grup de persoane fizice care actioneaza de comun acord, sunt, de asemenea, considerate intreprinderi legate, daca isi desfasoara activitatea sau o parte din activitate pe aceeasi piata relevanta ori pe piete adiacente.
(5) O piata adiacenta, in sensul prezentei legi, este acea piata a unui produs sau a unui serviciu situata direct in amonte ori in aval pe piata in cauza.
Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com