email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii referitoare la stabilirea perioadei fiscale in sensul TVA pentru 2024

Obligatii referitoare la stabilirea perioadei fiscale in sensul TVA pentru 2024
obligatii fiscale TVAD010d700vector fiscal

AJFP Arges a elaborat un material in atentia persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA cu privire la obligatiile referitoare la stabilirea perioadei fiscale in sensul TVA pentru 2024.

A : Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, care in cursul anului 2023 au utilizat ca perioada fiscala „trimestrul calendaristic” si :

● au efectuat in cursul lunii decembrie 2023 o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila (art. 322 (7) din Codul fiscal)

-->  vor utiliza ca perioada fiscala in sensul TVA in anul 2024 „luna calendaristica”.
Aceste persoane impozabile vor depune la organele fiscale competente formularul 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" / 070 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere sau formularul electronic 700 “Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea iregistrarii fiscale “

Termen: pana la data de 09.01.2024 (art. 322 (8) din Codul fiscal)

● au realizat la sfarsitul anului 2023 o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si / sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si art. 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), sau, dupa caz recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg, care a depasit plafonul de 100.000 euro (art. 322 (5) din Codul fiscal)



--> vor utiliza ca perioada fiscala in sensul TVA in anul 2024 „luna calendaristica”.
Aceste persoane impozabile vor depune la organele fiscale competente formularul 010 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica / 070 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere sau formularul electronic 700 “Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal” .

Termen: pana la data de 15.01.2024 (art. 88 (1) din Codul procedura fiscala)

● au realizat in anul calendaristic precedent o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si / sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si art. 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), sau, dupa caz, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg, care nu au depasit plafonul de 100.000 euro si nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul 2023 (art. 322 (6) din Codul fiscal)

--> vor utiliza ca perioada fiscala in sensul TVA in anul 2024 „trimestrul calendaristic”.
Aceste persoane impozabile vor depune la organele fiscale competente formularul 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" / 070 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere sau
formularul electronic 700 “Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic  a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea iregistrarii fiscale“ chiar daca in vectorul fiscal nu intervin modificari din perspectiva perioadei fiscale in sensul TVA. (art. 322 (6) din Codul fiscal)

Termen: pana la data de 25.01.2024

B : Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, care in cursul anului 2023 au utilizat ca perioada fiscala „luna calendaristica” si :

● au realizat la sfarsitul anului 2023 o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si /sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si art. 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), sau dupa caz, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg care nu a depasit plafonul de 100.000 euro

--> vor utiliza ca perioada fiscala in sensul TVA in anul 2024 „trimestrul calendaristic” . (art. 322 (2) din Codul fiscal)
Aceste persoane impozabile vor depune la organele fiscale competente formularul 010 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica / 070 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere sau
formularul electronic 700 „Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal” .

Termen: pana la data de 15.01.2024 (art. 88 (1) din Codul procedura fiscala)

● nu au mai efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul 2023 si nu au depasit plafonul de 100.000 euro

--> vor utiliza ca perioada fiscala in sensul TVA in anul 2024 „trimestrul calendaristic” . (art. 322 (8) teza a II -a din Codul fiscal)
Aceste persoane impozabile vor depune la organele fiscale competente formularul 010 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica / 070 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere sau
formularul electronic 700 „Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal” .

Termen: pana la data de 25.01.2024 (art. 322 (8) teza a II -a din Cod fiscal si art. 322 (8) din Codul fiscal)

● au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul 2023, indiferent daca cifra de afaceri a depasit/nu a depasit plafonul de 100.000 euro
-->  vor utiliza ca perioada fiscala in sensul TVA in anul 2024 tot „luna calendaristica” si nu au obligatia depunerii niciunei declaratii de mentiuni, intrucat nu se modifica datele declarate initial in vectorul fiscal.

● au realizat o cifra de afaceri de peste 100.000 euro
--> vor utiliza ca perioada fiscala in sensul TVA in anul 2024 tot „luna calendaristica” si nu au obligatia depunerii niciunei declaratii de mentiuni, intrucat nu se modifica datele declarate initial in vectorul fiscal.

Temei legal: art. 322 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal ,art. 88 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, Ordin presedinte ANAF nr. 1699/2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal.

Foto: pexels.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
obligatii fiscale TVAD010d700vector fiscal


Data aparitiei: 10 Ianuarie 2024

Votati articolul "Obligatii referitoare la stabilirea perioadei fiscale in sensul TVA pentru 2024":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X