O mare dilema pentru contribuabili o reprezinta inca, regimul sanctiunilor contraventionale pentru nerespectarea obligatiilor privind sistemul RO e_factura, mai exact cine suporta amenzile, cuantumul acestora si daca exista o perioada de gratie.
In prezent sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in prezentul articol.
Codul fiscal va suferi modificari in acest sens incepand cu 1 iulie 2024, urmare Legii 296/2023, prin care se introduce o noua prevedere, potrivit careia, pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania, sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura. Prin urmare, pana la data de 01.07.2024 sunt considerate facturi si documentele pe suport hartie, daca contin elementele minimale prevazute in Codul fiscal. Dupa data de 01.07.2024, daca nu sunt transmise pe SPV, respectivele documente nu mai pot fi considerate facturi si astfel nu putem deduce TVA si cheltuielile aferente.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2024 furnizorii de bunuri si servicii au obligatia transmiterii facturilor emise in sistemul e-factura in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii. De retinut ca in perioada 01.01-31.03.2024 netransmiterea facturilor in termenul legal, prin sistemul RO e Factura, nu se sanctioneaza.
In perioada 01.04.2024-30.06.2024 pentru netransmiterea in termen, pe SPV, a facturilor emise, se sanctioneaza doar emitentul facturii, cu urmatoarele amenzi: 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
In aceasta perioada, nu se sanctioneaza destinatarul facturii.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Conform OUG 115/2023, incepand cu 1 iulie 2024 intra in vigoare urmatoarele contraventii:
a) nerespectarea de catre emitentul facturii a obligatiei privind transmiterea prin sistem, in termen, a facturii electronice;
b) primirea si inregistrarea de catre destinatar, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara a fi transmisa prin sistemul RO e_Factura.
Contraventiile prevazute mai sus se sanctioneaza cu o amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii.
Astfel, incepand cu data de 1 iulie 2024, daca nu sunt transmise prin SPV, documentele intocmite de furnizori nu mai pot fi considerate facturi, cu toate consecintele negative care decurg din acest lucru (nu mai pot fi deduse TVA si nici cheltuielile). Totodata, incepand cu aceasta data, exista sanctiuni care se aplica atat expeditorului cat si destinatarului, reprezentand amenzi de 15% din valoarea totala a facturii.
Foto: pixabay.com