email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sistemul RO e-Factura. Sanctiuni pentru netransmiterea in termen a facturilor electronice

Sistemul RO e-Factura. Sanctiuni pentru netransmiterea in termen a facturilor electronice
amenzi e-facturacontraventii e-facturafactura electronica

O mare dilema pentru contribuabili o reprezinta inca, regimul sanctiunilor contraventionale pentru nerespectarea obligatiilor privind sistemul RO e_factura, mai exact cine suporta amenzile, cuantumul acestora si daca exista o perioada de gratie.

In prezent sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in prezentul articol.

Codul fiscal va suferi modificari in acest sens incepand cu 1 iulie 2024, urmare Legii 296/2023, prin care se introduce o noua prevedere, potrivit careia, pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania, sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura.  Prin urmare, pana la data de 01.07.2024 sunt considerate facturi si documentele pe suport hartie, daca contin elementele minimale prevazute in Codul fiscal. Dupa data de 01.07.2024, daca nu sunt transmise pe SPV, respectivele documente nu mai pot fi considerate facturi si astfel nu putem deduce TVA si cheltuielile aferente.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2024 furnizorii de bunuri si servicii au obligatia transmiterii facturilor emise in sistemul e-factura in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii. De retinut ca in perioada 01.01-31.03.2024 netransmiterea facturilor in termenul legal, prin sistemul RO e Factura, nu se sanctioneaza.

In perioada 01.04.2024-30.06.2024 pentru netransmiterea in termen, pe SPV,  a facturilor emise, se sanctioneaza doar emitentul facturii, cu urmatoarele amenzi: 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.


In aceasta perioada, nu se sanctioneaza destinatarul facturii.

Conform OUG 115/2023, incepand cu 1 iulie 2024 intra in vigoare urmatoarele contraventii:
   a) nerespectarea de catre emitentul facturii a obligatiei privind transmiterea prin sistem, in termen, a facturii electronice;
   b) primirea si inregistrarea de catre destinatar, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara a fi transmisa prin sistemul RO e_Factura.

Contraventiile prevazute mai sus se sanctioneaza cu o amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii.

Astfel, incepand cu data de 1 iulie 2024, daca nu sunt transmise prin SPV, documentele intocmite de furnizori nu mai pot fi considerate facturi, cu toate consecintele negative care decurg din acest lucru (nu mai pot fi deduse TVA si nici cheltuielile). Totodata, incepand cu aceasta data, exista sanctiuni care se aplica atat expeditorului cat si destinatarului, reprezentand amenzi de 15% din valoarea totala a facturii.

Foto: pixabay.com

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
amenzi e-facturacontraventii e-facturafactura electronica


Data aparitiei: 29 Februarie 2024

Votati articolul "Sistemul RO e-Factura. Sanctiuni pentru netransmiterea in termen a facturilor electronice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X