Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

e-Factura: atentionari, obligatii si conformitati dupa 1 iulie 2024

Data actualizarii: 03 Iulie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
e-Factura: atentionari, obligatii si conformitati dupa 1 iulie 2024
e-facturaformat xmlamenzi e-factura

Incepand cu 1 iulie 2024, pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, sunt considerate facturi doar cele care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, informeaza specialistii PortalCodulFiscal.ro:

Codul fiscal, art. 319 alin. (1) indice 1: "Pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de OUG nr. 120/2021 privind RO e-Factura."

Ordonanta de urgenta nr. 120/2021, art. 10 alin. (1): "In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura."

Atentie! Conform art. 4 alin. 6 din OUG 120/2021, exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor. Informatiile care lipsesc (referitoare la detaliile marfurilor) pot fi obtinute din avizele de insotire a marfii.

E-factura: Obligatii si conformitati

1. Emitentul facturii electronice:
- Trebuie sa transmita factura electronica prin sistemul national RO e-Factura.
- Este obligat sa respecte prevederile privind formatul si continutul facturii electronice, conform art. 4 alin. (1) din OUG nr. 120/2021.

2. Destinatarul facturii electronice:
- Trebuie sa accepte si sa inregistreze doar facturile electronice primite prin sistemul RO e-Factura.


- Nu poate accepta si inregistra facturi fizice pe suport de hartie pentru operatiunile B2B dupa data de 1 iulie 2024.

Atentie! Incepand cu 1 iulie 2024, nu vor mai fi utilizate facturi in format fizic pe hartie pentru operatiunile B2B intre persoane impozabile stabilite in Romania. Toate facturile trebuie sa fie emise si transmise prin sistemul national RO e-Factura, conform prevederilor OUG nr. 120/2021 si Codului fiscal.


"Facturile descarcate din spv au un format destul de greu de urmarit, plus ca nu contin chiar toate informatiile necesare. In cazul unei facturi care contine produse ce urmeaza a intra in gestiunea societatii, cum putem face receptia daca nu a fost transmisa in e-factura imediat?"

In cazul in care produsele nu sunt receptionate imediat din cauza intarzierii transmiterii facturii electronice, recomand sa stabiliti proceduri interne care sa asigure receptia corecta a produselor pe baza documentelor de transport sau a avizelor de insotire a marfii, pana la primirea facturii in sistemul RO e-Factura.


Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X