Incepand cu 1 iulie 2024, pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, sunt considerate facturi doar cele care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, informeaza specialistii PortalCodulFiscal.ro:
Codul fiscal, art. 319 alin. (1) indice 1: "Pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de OUG nr. 120/2021 privind RO e-Factura."
Ordonanta de urgenta nr. 120/2021, art. 10 alin. (1): "In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura."
E-factura: Obligatii si conformitati
1. Emitentul facturii electronice:
- Trebuie sa transmita factura electronica prin sistemul national RO e-Factura.
- Este obligat sa respecte prevederile privind formatul si continutul facturii electronice, conform art. 4 alin. (1) din OUG nr. 120/2021.
2. Destinatarul facturii electronice:
- Trebuie sa accepte si sa inregistreze doar facturile electronice primite prin sistemul RO e-Factura.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
- Nu poate accepta si inregistra facturi fizice pe suport de hartie pentru operatiunile B2B dupa data de 1 iulie 2024.
"Facturile descarcate din spv au un format destul de greu de urmarit, plus ca nu contin chiar toate informatiile necesare. In cazul unei facturi care contine produse ce urmeaza a intra in gestiunea societatii, cum putem face receptia daca nu a fost transmisa in e-factura imediat?"
In cazul in care produsele nu sunt receptionate imediat din cauza intarzierii transmiterii facturii electronice, recomand sa stabiliti proceduri interne care sa asigure receptia corecta a produselor pe baza documentelor de transport sau a avizelor de insotire a marfii, pana la primirea facturii in sistemul RO e-Factura.
Foto: pexels.com