email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

e-Factura: atentionari, obligatii si conformitati dupa 1 iulie 2024

e-Factura: atentionari, obligatii si conformitati dupa 1 iulie 2024
e-facturaformat xmlamenzi e-factura

Incepand cu 1 iulie 2024, pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, sunt considerate facturi doar cele care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, informeaza specialistii PortalCodulFiscal.ro:

Codul fiscal, art. 319 alin. (1) indice 1: "Pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de OUG nr. 120/2021 privind RO e-Factura."

Ordonanta de urgenta nr. 120/2021, art. 10 alin. (1): "In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura."

Atentie! Conform art. 4 alin. 6 din OUG 120/2021, exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor. Informatiile care lipsesc (referitoare la detaliile marfurilor) pot fi obtinute din avizele de insotire a marfii.

E-factura: Obligatii si conformitati

1. Emitentul facturii electronice:
- Trebuie sa transmita factura electronica prin sistemul national RO e-Factura.
- Este obligat sa respecte prevederile privind formatul si continutul facturii electronice, conform art. 4 alin. (1) din OUG nr. 120/2021.

2. Destinatarul facturii electronice:
- Trebuie sa accepte si sa inregistreze doar facturile electronice primite prin sistemul RO e-Factura.


- Nu poate accepta si inregistra facturi fizice pe suport de hartie pentru operatiunile B2B dupa data de 1 iulie 2024.

Atentie! Incepand cu 1 iulie 2024, nu vor mai fi utilizate facturi in format fizic pe hartie pentru operatiunile B2B intre persoane impozabile stabilite in Romania. Toate facturile trebuie sa fie emise si transmise prin sistemul national RO e-Factura, conform prevederilor OUG nr. 120/2021 si Codului fiscal.


"Facturile descarcate din spv au un format destul de greu de urmarit, plus ca nu contin chiar toate informatiile necesare. In cazul unei facturi care contine produse ce urmeaza a intra in gestiunea societatii, cum putem face receptia daca nu a fost transmisa in e-factura imediat?"

In cazul in care produsele nu sunt receptionate imediat din cauza intarzierii transmiterii facturii electronice, recomand sa stabiliti proceduri interne care sa asigure receptia corecta a produselor pe baza documentelor de transport sau a avizelor de insotire a marfii, pana la primirea facturii in sistemul RO e-Factura.


Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-facturaformat xmlamenzi e-factura


Data aparitiei: 02 Iulie 2024

Votati articolul "e-Factura: atentionari, obligatii si conformitati dupa 1 iulie 2024":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Planul de Conturi 2024: Functiunea si corespondenta conturilor. Instrumentul de lucru indispensabil oricarui contabil

    • Lucrezi zi de zi cu planul de conturi. Toti contabilii lucreaza cu el. Si chiar daca cei mai experimentati au ajuns sa cunoasca planul de conturi pe de rost, stii foarte bine ca e vorba doar de o parte din planul de conturi general, anume de partea pe care fiecare contabil o foloseste cel mai des, in functie de specificul activitatii firmei pe care o gestioneaza.   Dar ce faci atunci cand in firma apar activitati economice noi? Sau atunci cand pl...» citeste mai departe aici

  • e-TVA: 5 modificari aduse de OUG 87/2024

    • Procedura e-TVA (OUG 70/2024) a fost modificata prin OUG 87/2024, publicata vineri, 28 iunie 2024, la doar o saptamana dupa ce a fost introdusa.  „Noul cadru pus pe tapet, impreuna cu modificarile pe care le aducem urmare a discutiilor din aceasta saptamana, reiterand deschiderea totala catre imbunatatire a mecanismelor de implementare a RO-eTVA, pana la termenele efective de intrare in vigoare a prevederilor din ordonanta, vor aduce imbunatatiri in ceea ...» citeste mai departe aici

  • e-Factura: atentionari, obligatii si conformitati dupa 1 iulie 2024

    • Incepand cu 1 iulie 2024, pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, sunt considerate facturi doar cele care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, informeaza specialistii PortalCod...» citeste mai departe aici

  • Aplicatia de monitorizare GPS e-Transport va fi operationala pana la 15 iulie 2024

    • MF si ANAF anunta finalizarea aplicatiei e-Transport, prin intermediul careia sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul national ale bunurilor cu risc fiscal ridicat si transporturile rutiere internationale de bunuri. Aplicatia a fost deja incarcata pe platformele Apple Store si Google Play si este in proces de avizare, urmand ca pana la cel tarziu 15 iulie 2024 sa fie operationala si sa poata fi descarcata de utilizatori. In acest context, ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X