email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imprumut intre societati afiliate: dobanda practicata si cum se intocmeste dosarul preturilor de transfer

Imprumut intre societati afiliate: dobanda practicata si cum se intocmeste dosarul preturilor de transfer
Imprumut intre societati afiliatedosarul preturilor de transferimprumut societate pe actiuni

O persoana juridica poate acorda un imprumut unei alte entitati atat timp cat activitatea de creditare are caracter ocazional si NU face parte din activitatea sa curenta (nu obtine venituri doar din dobanzi).

In contextul in care imprumutul este acordat unei entitati afiliate, este important sa avem in vedere prevederile art. 11 alin. (4) din Codul fiscal, care mentioneaza ca tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata.

De asemenea, imprumutul trebuie dat in interesul desfasurarii activitatii beneficiarului si sa fie utilizat in acest scop. Durata acordarii imprumutului poate fi pe termen scurt sau mediu/lung, dupa cum partile agreaza.

Imprumut intre societati afiliate - studiu de caz

Intrebare: "O societate detine 100% capitalul celeilalte societati - in ce conditii poate sa ii acorde imprumut societatii la care detine intreg capitalul? Contractul de imprumut trebuie sa prevada o dobanda? Trebuie sa prevada o dobanda? Care este acea dobanda? Vorbim despre rata dobanzii de politica monetara a BNR, ori de rata dobanzii de politica monetara + marja de profit a unei bancii? Pe langa contractul de imprumut mai trebuie facut si dosarul preturilor de transfer? Daca nu, trebuie facut acest dosar? Cand ar trebui facut?"

In cazul spetei noastre, este recomandabil ca dobanda practicata sa fie la nivelul dobanzii de piata. Scenariul cel mai sigur este sa se in calcul dobanda de politica monetara a BNR si nu neaparat dobanzile practicate de catre banci (unde intalnim si marja perceputa de catre acestea).

Cat despre intocmirea dosarului preturilor de transfer, potrivit prevederilor art. 2 din OPANAF nr. 442/2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/estimare a preturilor de transfer:

Art. 2. - (1)Contribuabilii/Platitorii din categoria marilor contribuabili,stabiliti prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala, calculata prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egala cu oricare din pragurile de semnificatie, prevazute la prezentul alineat, au obligatia intocmirii anuale a dosarului preturilor de transfer.Termenul de intocmire a dosarului preturilor de transfer este termenul legal stabilit pentru depunerea declaratiilor anuale privind impozitul pe profit, pentru fiecare an fiscal.

Nivelul valoric al pragului de semnificatie pentru contribuabilii/platitorii anterior mentionati, in functie de tipul tranzactiei desfasurate, este:
- 200.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 250.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 350.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal.

(2) Contribuabilii/Platitorii care se incadreaza la prevederile alin. (1) au obligatia, in baza art. 108 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, sa prezinte la solicitarea organului de inspectie fiscala, pe perioada derularii unei inspectii fiscale, dosarul preturilor de transfer, intocmit potrivit prevederilor prezentului ordin. Modelul si continutul solicitarii sunt prevazute in anexa nr. 1.

(3) Dosarul preturilor de transfer intocmit potrivit alin. (1) poate fi solicitat de organul fiscal si in afara unei actiuni de inspectie fiscala, in baza art. 58 si 64 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. Modelul si continutul solicitarii sunt prevazute in anexa nr. 2.

(4)Contribuabilii/Platitorii din categoria marilor contribuabili, care nu se incadreaza in criteriile stabilite conform prevederilor alin. (1), precum si contribuabilii/platitorii din categoriile contribuabililor mici si mijlocii, care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala, calculata prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egala cu oricare din pragurile de semnificatie, prevazute la prezentul alineat, au obligatia intocmirii si prezentarii dosarului preturilor de transfer numai la solicitarea organului fiscal, in cadrul unei actiuni de inspectie fiscala. Modelul si continutul solicitarii sunt prevazute in anexa nr. 1.

Nivelul valoric al pragului de semnificatie pentru contribuabilii/platitorii din categoria marilor contribuabili, care nu se incadreaza in criteriile stabilite conform prevederilor alin. (1), precum si pentru contribuabilii/platitorii din categoriile contribuabililor mici si mijlocii, in functie de tipul tranzactiei desfasurate, este:
- 50.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 50.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 100.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal.
(5) Contribuabilii/Platitorii care se incadreaza la prevederile alin. (4) si care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala, calculata prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, sub oricare din pragurile de semnificatie stabilite la alin. (4) vor documenta respectarea principiului valorii de piata, in cadrul unei inspectii fiscale, conform regulilor generale prevazute de reglementarile financiar-contabile si fiscale in vigoare.

Prin urmare, societatea este obligata sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer pentru imprumutul acordat numai in situatia in care dobanda incasata depaseste pragurile valorice stabilite prin art.2 din OPANAF nr. 442/2016.


Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Imprumut intre societati afiliatedosarul preturilor de transferimprumut societate pe actiuni


Data aparitiei: 05 Iunie 2024
Ultima actualizare: 06 Iunie 2024

Votati articolul "Imprumut intre societati afiliate: dobanda practicata si cum se intocmeste dosarul preturilor de transfer":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Monografii contabile grupate pe domenii. Modele conform noilor reglementari

    • Monografiile contabile reprezinta o provocare si in 2024? Uneori tot ceea ce va lipseste sunt niste modele clare pentru actiunile pe care le aveti de intreprins. Pentru ca sunt atat de multe domenii si atat de multe situatii diferite. Acesta este motivul pentru care, si in acest an, Grupul de Experti Contabili Rentrop&Straton va ofera Marea Carte Verde...» citeste mai departe aici

  • Declarare punct de lucru cu mai putin de 5 salariati: ce formular se depune la ANAF

    • Cu privire la deschiderea unui sediu secundar (punct de lucru), va reamintim ca, indiferent de numarul de salariati care lucreaza la respectivul sediu secundar, acesta trebuie declarat la ANAF. In cazul sediilor secundare cu mai mult de 5 salariati, in urma declararii la organul fiscal competent se va aloca un cod de inregistrare fiscala distinct, plata impozitului pe veniturile salariale efectuandu-se tot de societatea mama, insa la rubrica „beneficiar&r...» citeste mai departe aici

  • Diurna: cadrul legal, exemple de calcul si un studiu de caz

    • Absolut orice firma se confrunta la un moment dat cu situatia in care trebuie sa trimita angajati in deplasare si sa le plateasca acestora indemnizatii, cum ar fi diurna sau indemnizatia de mobilitate. In continuare, veti afla care este cadrul legal pentru diurna, tratamentul fiscal, un exemplu de calcul al diurnei neimpozabile in strainatate, dar si in cazul delegarii/detasarii in tara. La final, puteti consulta un studiu de caz practic. Diurna: cadrul legal&...» citeste mai departe aici

  • Incasari in numerar peste 50.000 lei: atentie la obligatia dotarii cu POS!

    • Potrivit art 1 alin 3 din OUG 193/2002: "Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de Ordonanta Guvernuluinr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligat...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X