Din punct de vedere fiscal, in cazul tranzactiilor intre persoane afiliate sunt aplicabile prevederile art. 11 alin. 4 din Codul fiscal potrivit carora acestea se realizeaza conform principiului valorii de piata. In caz contrar, organele fiscale au dreptul de a ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau de a estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei, informeaza specialistii PortalCodulFiscal.ro.
In practica, aceasta implica intocmirea dosarului preturilor de transfer in conformitate cu prevederile art. 108 alin. 2 din Codul de procedura fiscala si OPANAF 442/2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/estimare a preturilor de transfer.
Dosarul preturilor de transfer se intocmeste obligatoriu, din oficiu, de catre contribuabilii incadrati in categoria marilor contribuabili ale caror tranzactii cu persoane afiliate depasesc pragurile valorice la art. 2 alin. 1 din OPANAF 442/2016 (350.000 euro/an fiscal - pentru tranzactii de bunuri, 250.000 euro/an fiscal pentru servicii, 200.000 euro/an fiscal pentru dobanzi).
Pentru ceilalti contribuabili (contribuabilii mari care au tranzactii sub pragurile valorice de la art. 2 alin. 1, precum si contribuabilii mici si mijlocii) intocmirea dosarului preturilor de transfer se face numai la solicitarea expresa a organelor fiscale cu prilejul inspectiilor fiscale derulate si numai daca se depaseste pragul de semnificatie specificat la art. 2 alin. 4 din OPANAF 442/2016 (100.000 euro/an fiscal - pentru tranzactii cu bunuri, 50.000 euro/an fiscal pentru servicii, 50.000 euro/an fiscal pentru dobanzi). Daca volumul tranzactiilor cu persoanele afiliate este sub aceste praguri, respectarea principiului valorii de piata este documentata in cadrul unei inspectii fiscale pe baza regulilor generale prevazute de reglementarile financiar-contabile si fiscale in vigoare, fara intocmirea dosarului preturilor de transfer, dupa cum se arata la art. 2 alin. 5 din OPANAF 442/2016.
Cum sa aveti un dosar de preturi de transfer corect intocmit si in timp util
Indiferent de volumul afacerii dvs., daca derulati tranzactii cu persoane afiliate, trebuie sa cunoasteti din timp:
- ce reprezinta acest dosar al preturilor de transfer
- care este cuantumul tranzactiilor pentru care sunteti obligat sa-l intocmiti
- ce elemente trebuie sa cuprinda obligatoriu
- ce sanctiuni riscati la incalcarea legii
- ce cauta cu incapatanare inspectorul ANAF in actele dvs. etc.
Lucrarea Dosarul preturilor de transfer. Tinta controalelor fiscale va permite:
- Sa stiti clar si din timp ce aveti de facut
- Sa cunoasteti pasii obligatorii pentru intocmirea legala a dosarului de preturi de transfer
- Sa aveti un dosar de preturi de transfer absolut imbatabil: complet, justificat, care respecta principiul valorii de piata
- Sa aveti argumente solide, bazate pe temeiuri legale, cu care sa demontati orice obiectie a inspectorilor fiscali
- Sa faceti fata onorabil tuturor inspectiilor fiscale
- Sa evitati amenzi ce pot atinge pana la 14.000 lei si debite suplimentare
- Sa preintampinati ajustarea impozitului de catre organele fiscale – actiune ce va poate scoate din buzunar milioane de euro!
Intocmita de specialistii Rentrop&Straton, lucrarea va ofera in paginile sale:
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
--> romaneasca si europeana
--> metode de stabilire a valorii de piata (metode aplicabile tranzactiilor traditionale si cele aplicabile profitului aferent tranzactiilor), insotite de exemple grafice si de calcul
--> analiza de comparabilitate (vizand tranzactiile controlate aflate sub revizuire si tranzactiile necontrolate care sunt considerate ca potential comparabile) ...detalii aici >>
--> acordul de pret in avans (aranjamentul care stabileste inaintea tranzactiilor controlate un set corespunzator de criterii pentru determinarea preturilor de transfer ale acestora)
componenta dosarului preturilor de transfer cu cele 2 parti ale sale:
A. Documentul central, denumit „Informatii despre grup”, care cuprinde informatii comune despre grup, valabile pentru toate companiile din cadrul grupului, cum ar fi:
- descrierea activitatii grupului si strategia de afaceri
- structura legala, operationala si organizatorica a grupului
- prezentarea generala a tranzactiilor intre persoane afiliate din UE
- descrierea metodologiei de preturi de transfer din cadrul grupului
- prezentarea detinatorilor de active necorporale din cadrul grupului
Click aici pentru explicatii detaliate >>
B. Documentul specific la nivel de tara, denumit „Informatii despre contribuabil”, care cuprinde informatii specifice despre persoana afiliata rezidenta, dupa cum urmeaza:
- descrierea persoanei afiliate
- prezentarea detaliata a tranzactiilor intra-grup desfasurate
- prezentarea analizei comparative
- descrierea metodei de calcul a preturilor de transfer si argumentarea criteriilor de selectie a acesteia
- descrierea altor conditii considerate ca fiind relevante pentru contribuabil.
- studii de caz: model privind documentatia preturilor de transfer, studiu de caz al unei companii in relatie cu partile afiliate.
...Click aici pentru Formularul de Comanda >>
Foto: pixabay.com