Pragul de incadrare la impozitul pe venitul microintreprinderilor ar urma sa scada de la 1 million de euro la 500.000 de euro, potrivit europarlamentarului PNL Rares Bogdan care a declarat luni seara, la emisiunea Talk News de la Profit TV, ca acesta a fost unul dintre subiectele dezbatute in sedinta coalitiei.
”Ma bucur ca am stabilit un prag care sa nu fie de 100.000 de euro, cum era propunerea initiala, ci am reusit sa il ducem la 500.000 de euro, in ceea ce inseamna cifra de afaceri pentru microintreprinderi, in Romania existand peste 420.000, din totalul de 700.000 de societati comerciale, care sunt microintreprinderi si care platesc impozit pe cifra de afaceri. Consideram ca trebuie sa sprijinim in continuare pe acestia, chiar daca pragul scade un pic, dar era prea mult sa scada la 100.000 de euro", a precizat Rares Bogdan.
Rares Bogdan a mai precizat ca, fiind vorba despre o modificare a Codului fiscal, noul plafon va fi operabil din 1 iulie.
In prezent, plafonul pentru incadrarea la plata impozitului pe venitul microintreprinderii este de de 4.869.400 lei, adica de 1 milion euro la cursul de schimb BNR din 30 decembrie 2020.
Citeste si: Impozitul pe veniturile microintreprinderilor - cote de impozitare, plafon, declaratii si sponsorizari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Firmele ale caror venituri nu au depasit acest prag la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent platesc impozit pe venitul microintreprinderii dupa cum urmeaza:
- 1% din venituri pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;.
- 3% din venituri pentru microintreprinderile care nu au salariati.
Daca depasesc pragul de 1 milion de euro, firmele se incadreaza la regimul de plata a impozitului de 16% pe profit.
Modificarea de plafon este prevazuta in PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta), urmand ca scaderea sa se faca treptat, incepand cu trimestrul I al anului 2023, pana in trimestrul IV al anului 2024.