O societate din Romania factureaza servicii de publicitate efectuate in Romania pentru o societate cu sediul in UE. Serviciul este impozabil, stabilim daca se declara in declaratia 390.
Serviciile prestate in beneficiul unei persoane impozabile stabilite in afara teritoriului Romaniei este neimpozabil in Romania, fiind aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.
Conform acestei reguli de taxare, chiar daca serviciile sunt prestate efectiv pe teritoriul Romaniei, se considera ca locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este "locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice", deci in tara UE respectiva.
Pentru acest serviciu trebuie sa indepliniti urmatoarele obligatii fiscale:
- emiteti factura in valuta negociata prin contract, la data prestarii serviciului, prin inserarea tuturor informatiilor impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
- nu colectati TVA;
- inscrieti pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania conform art. 133 alin.(2) din Codul fiscal", mentiune obligatorie in baza prevederilor articolului 155, alineatul 19, litera l) din Codul fiscal;
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
- inscrieti codul valid de identificare al partenerului intracomunitar;
- inregistrati factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii facturii;
- evidentiati factura emisa in jurnalul pentru vanzari;
- raportati operatiunea prin decontul de TVA la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal cu reportarea sumei la randul 3.1 "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata";
- raportati operatiunea in declaratia 390 VIES cu cod P;
Decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 390 se transmit organului fiscal competent din Romania pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care serviciul a fost prestat si facturat. In cazul in care perioada fiscala pentru TVA este trimestrul calendaristic declaratia 300 se depune trimestrial.
Asadar, nu aveti obligatia sa colectati TVA iar pentru achzitiile aferente indeplinirii acestu contract de prestari servicii aveti drept de deducere integral pentru TVA.
Conform. art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestarea de servicii catre sociatatea din UE, este neimpozabila in Romania.
Valoarea operatiunii se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 si la randul 3.1 cat si prin declaratia informativa cod 390. Operatiunea se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii.
Insa atat prestatorul cat si beneficiarul trebuie sa aiba cod valid de TVA (VIES) , iar prestatorul din Romania trebuie sa fie inscris in Registrul operatorilor intracomunitari (art. 158^2 Cod fiscal).
Numai daca beneficiarul din UE cominica prestatorului codul sau valid de TVA, opetariunea este neimpozabila in Romania, ci la beneficiar.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro