email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila: Cum procedam pentru serviciile IT?

monografie contabilaservicii itinregistrari contabileachizitii serviciiomfp 1802/2014

In randurile de mai jos, stabilim cum vom intocmi monografia contabila in ceea ce priveste activitatea unei firme in domeniul IT, avand urmatoarele achizitii: gazduire de site-uri web (inregistrare domeniu, taxa anuala), softuri cu abonament achizitionate de pe un site de la un furnizor american, achitate cu cardul online (factura este in dolari, plata se face din cont de lei cu conversia la cursul bancii), achizitie de telefon mobil si o garantie suplimentara de 2 ani.

Administratorul firmei efectueaza si frecvente deplasari in tara si strainatate la conferinte, expozitii sau pentru prestari srvicii la sediul clientului care poate fi in alt oras.

Vom stabili daca are drept de diurna si daca sunt deductibile cheltuielile aferente cu combustibil, taxi, abonament transport. Firma are contract de comodat pentru masina care se foloseste exclusiv pentru firma.


Achizitii domenii web (imobilizari necorporale) si servicii de gazduire:
 
Achizitionarea unui domeniu web este o achizitie de imobilizari necorporale, avand in vedere ca este un activ cu un pret bine determinat, care aduce beneficii economice viitoare.
Gazduirea este un serviciu si va fi contabilizat separat.
Inregistrarea in contabilitate a domeniului se efectueaza:
208 = 404
Inregistrarea facturilor de gazduire:
628 = 401


 
Import de servicii:

Din punct de vedere al tva, furnizarea de programe informatice software standard prin internet sunt considerate prestari de servicii, potrivit punctului 8 alin. (11) din Codul fiscal.
.
In ceea ce priveste TVA, conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, taxa este datorata de orice persoana impozabila care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei.

Potrivit punctului 15 alin. (7) din Normele metodologice ale Codului fiscal, serviciile prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliti in afara Uniunii Europene catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei, urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de prezentul titlu, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, indiferent daca sunt taxabile sau daca beneficiaza de scutire de taxa, si nici obligatii referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal.

 
In concluzie, locul serviciului fiind stabilit in Romania, aveti obligatia platii tva. Daca ati fi fost platitor de tva, plata tva s-ar fi factut prin aplicarea taxarii inverse. Pentru ca sunteti neplatitor de tva, veti plati efectiv tva prin decontul 301 Decont special de taxa pe valoarea adaugata (OPANAF 592/2016), sectiunea 4.
 
Din punct de vedere contabil, softul este o imobilizare necorporala, identificabila, care aduce beneficii economice viitoare, iar abonamentul este o prestare de servicii.

Inregistrarea facturii de soft:
208 = 404
208 = 446 tva 20%
Plata tva:
446 = 5121
Inregistrarea abonamentului:
628 = 401
628 = 446 tva 20%
Plata tva:
446 = 401
Plata facturilor cu cardul in lei nu este reglementata. Daca softul va permite, puteti inregistra direct la contul in lei plata:
401 = 5121 suma in lei asociata cu factura in valuta si
6651 = 5121 diferenta de curs nefavorabila
sau
5121 = 7651 diferenta de curs favorabila
 
Achizitia telefonului cu garantie extinsa:
 
Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica  le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare  si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective. Garantia extinsa este o cheltuiala care poate fi atribuibila direct achizitiei, deci va fi inclusa in costul telefonului. In functie de valoarea acestuia si de politicile contabile adoptate, telefonul poate fi incadrat ca obiect de inventar sau mijloc fix:

Obiect de inventar:

303 = 401 valoare telefon inclusiv garantie extinsa
sau
214 = 404 valoare telefon inclusiv garantie extinsa
 
Deplasari decontate administratorului:
 
In primul rand, pentru deducerea cheltuielilor cu autoturismul si pentru a dovedi ca este utilizat exclusiv pentru activitatea economica, veti intocmi obligatoriu foi de parcurs.
 
Incepand cu anul 2016, s-a introdus posibilitatea acordarii indemnizatiilor si oricaror alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, si pentru administratori, directori, manageri si membrii ai directoratului.

Potrivit art. 76 aliniatul (2) litera m) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si pentru indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:

- in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;

In aplicarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, fara a se limita la acestea, cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate si pentru alte persoane fizice in conditiile in care cheltuielile respective sunt efectuate in legatura cu lucrari executate sau servicii prestate de acestea in scopul desfasurarii activitatii economice a contribuabilului;
 
Cu ajutorul  contului 542 "Avansuri de trezorerie"se tine evidenta avansurilor de trezorerie.
 
Potrivit Ordinului 2634/2015, documentele in baza carora administratorului i se deconteza cheltuielile sunt urmatoarele:

Pentru deplasarile interne,  Ordinul de deplasare - Cod 14-5-4 sau Decont de cheltuieli (pentru deplasari externe - Cod 14-5-5);
Pentru deplasarile externe, Decont de cheltuieli - Cod 14-5-5;
Documentele care atesta cheltuiala efectuata (facturi, bonuri, chitante, bonuri cu valoare fixa, orice document emis de un tert in baza caruia s-a achitat o suma) pe perioada deplasarii.
 
Pentru cheltuielile in valuta, transformarea acestora in lei se efectueaza la cursul BNR valabil la data efectuarii fiecarei operatiuni sau la data depunerii decontului in conformitate cu optiunea societatii inscrisa in politicile contabile - potrivit punctului 306 alin. (2) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.
 
In concluzie, se poate acorda diurna si administratorului, iar cheltuielile cu deplasarile acestuia sunt deductibile conform art. 25 alin. (1) din Codul fiscal.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu - Economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografie contabilaservicii itinregistrari contabileachizitii serviciiomfp 1802/2014


Data aparitiei: 20 Octombrie 2016

Votati articolul "Monografie contabila: Cum procedam pentru serviciile IT?":
Rating:

Nota: 3.64 din 5 din 11 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X