Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Solutia consultantului: Emitere factura. Diferente curs valutar

Data aparitiei: 05 August 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
emitere facturaserviidiferente curs valutareurodata platiicurs BNR


Cum se solutioneaza din punct de vedere contabil situatia in care o factura de prestari servicii transport intern, la cursul BNR din data emiterii facturii emisa de o firma din Romania este ulterior achitata la cursul BNR din data platii? Mentionez ca tarifele sunt negociate in moneda euro si ambele firme sunt rezidente.



Raspuns


Daca factura de prestari servicii este emisa in lei,trebuie sa achitati aceasta factura cu suma exact asa cum este, iar daca ulterior factura se achita la cursul din data platii,firma prestatoare de servicii trebuie sa  emita suplimentar o factura de diferenta curs valutar.

Acest aspect ar fi necesar sa fie mentionat in contractul de prestari servicii  dintre cele doua parti.

De asemenea, de mentionat fapul ca  firma prestatoare de servicii din Romania nu poate emite factura in valuta, deoarece nu respecta prevederile   regulamentului  BNR  nr.4/2005  privind regimul valutar, modificat si completat prin Regulamentul BNR nr.6/2012, care  precizeaza  urmatoarele:

Art.3 alin.(1) Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu).

11) Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu).

2) Toate celelalte operatiuni intre rezidenti care nu fac obiectul alin. (1) si (11) pot fi efectuate, in mod liber, fie în moneda nationala (leu), fie in valuta.

(3) Operatiunile prevazute la alin. (2) si in anexa nr. 2 la prezentul regulament se pot efectua si in valuta, numai pe baza acordului de vointa al partilor.



Gabriela Ilicea
 

Membru activ CECCAR Bucuresti in calitate de expert contabil din 2007.
Experienta profesionala de 15 ani ca economist si director economic.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X