email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inchiderea exercitiului financiar 2019. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

Inchiderea exercitiului financiar 2019. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu
exercitiu financiarconcedii de odihnalegea societatilor comerciale

Intrucat se apropie sfarsitul anului 2019, redam mai jos principalele aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere la incheierea exercitiului financiar 2019:

 

Inchiderea exercitiului financiar 2019: ce trebuie sa stie un contabil la final de an


    1. Inventarierea anuala

Persoanele juridice prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991 au obligatia de a efectua inventarierea patrimoniului cel putin o data in cursul exercitiului financiar pe parcursul functionarii. Inventarierea anuala a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii se face, de regula, cu ocazia incheierii exercitiului financiar. Bunurile pot fi inventariate si inaintea datei de incheiere a exercitiului financiar, cu conditia asigurarii valorificarii si cuprinderii rezultatelor inventarierii in situatiile financiare anuale intocmite pentru exercitiul financiar respectiv. In situatia inventarierii unor gestiuni pe parcursul anului, in registrul-inventar se cuprinde valoarea stocurilor faptice inventariate si inscrise in listele de inventariere actualizate cu intrarile si iesirile de bunuri din perioada cuprinsa intre data inventarierii si data incheierii exercitiului financiar.

 

    2. Efectuarea operaţiunilor de delimitare in timp a veniturilor şi cheltuielilor în vederea aplicării principiului independenţei exerciţiului.

Cheltuielile efectuate în exerciţiul financiar curent care sunt aferente exerciţiilor financiare viitorare se vor înregistra în debitul contului 471-„Cheltuieli înregistrate în avans”. Veniturile încasate care sunt aferente exerciţiilor financiare viitorare se vor înregistra în creditul contului 472-„Venituri înregistrate în avans”.

O atentie deosebita trebuie acordata si conditiilor de recunoastere in contabilitate a veniturilor si cheltuielilor conform reglementarile contabile aplicate (servicii prestate dar nereceptionate de beneficiar, recunosterea veniturilor din vanzare bunurilor, recunoasterea cheltuielilor care sunt eferente exercitiului financiar dar nu au fost intocmite facturi – cu ajutorul conturilor 418 – "Clienti - facturi de intocmit", respectiv 408 – ”Furnizori - facturi nesosite ”).


    3. Concedii de odihna neefectuate

In ceea ce priveste inregistrarea concediilor neefectuate la sfarsitul exercitiului financiar reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 prevad ca sumele datorate si neachitate personalului pana la sfarsitul exercitiului financiar (concediile de odihna si alte drepturi de personal), respectiv eventualele sume care urmeaza sa fie incasate de la acesta, aferente exercitiului in curs, dar care urmeaza a fi platite/incasate in exercitiul financiar urmator, se inregistreaza ca alte datorii si creante in legatura cu personalul.

Concediile de odihna se inregistreaza pe seama datoriilor atunci cand suma lor este comensurata in baza statelor de salarii sau a altor documente care sa justifice suma respectiva. In lipsa acestora, sumele reprezentand concedii de odihna se recunosc pe seama provizioanelor. La inregistrarea in contabilitate a concediilor de odihna sunt avute in vedere prevederile legislatiei in vigoare, referitoare la modalitatea de efectuare a acestora.
 

    4. Rezerva legala

Obligatia de a constitui rezerva legala este prevazuta de Legea societatilor 31/1990. Potrivit art. 183 din aceasta lege, din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social. Daca fondul de rezerva, dupa constituire, s-a micsorat din orice cauza, va fi completat, cu respectarea acestor prevederi.

De asemenea, se include in fondul de rezerva, chiar daca acesta a atins limitele legale excedentul obtinut prin vanzarea actiunilor la un curs mai mare decat valoarea lor nominala, daca acest excedent nu este intrebuintat la plata cheltuielilor de emisiune sau destinat amortizarilor.

In contabilitate rezerva legala se inregistreaza la sfarsitul exercitiului financiar 2019 prin formula contabila 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve".

Inchiderea contului 129 "Repartizarea profitului" se efectueaza la inceputul exercitiului financiar 2019 prin formula contabila: 121"Profit si pierdere" = 129 "Repartizarea profitului".

Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar 2019 in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

Tot in anul urmator (2020) se va efectua regularizarea dividendelor interimare repartizate in cursul anului 2019 (daca este cazul):
Regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar - dupa aprobarea situatiilor financiare anuale – in anul 2020, la data AGA care aproba situatiile la 31.12.2019
 

Distribuirea profitului la dividende:

        1171        =          457        
      „Rezultatul reportat reprezentand   „Dividende de plata”
           profitul nerepartizat”

Regularizarea dividendelor interimare:

457         =         463
“Creante reprezentand dividende
    repartizate in cursul        “Dividende de plata”
exercitiului financiar"
Retinerea impozitului pentru diferenta:

457        =        446         
     „Dividende de plata”          „Alte impozite, taxe si
   varsaminte asimilate”

Plata diferentei.

457        =        5121             
         „Dividende de plata”         „Conturi curente la banci”


    5. Rezerva aferenta profitului reinvestit

Conform art. 22 alin. (5) din Codul fiscal, suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai puţin partea aferentă rezervei legale, se repartizează la sfârşitul exerciţiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, până la concurenţa profitului contabil înregistrat la sfârşitul exerciţiului financiar. În cazul în care la sfârşitul exerciţiului financiar se realizează pierdere contabilă nu se efectuează recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizează la rezerve suma profitului investit.

Inregistrari contabile:

La sfarsitul exercitiului financiar - 31.12.2019 se va inregistra rezerva din profitul exercitiului prin formula contabila:

129        =        1061.analitic
    „Repartizarea profitului”                    „Rezerve”
La inceputul exercitiului financiar 2020 se vor inchide conturile 121 "Profit sau pierdere" si 129 "Repartizarea profitului":
        121        =        129
"Profit sau pierdere"            "Repartizarea profitului"
        121        =        117
              "Profit sau pierdere"              "Rezultatul reportat"


    6. Reevaluarea imobilizarilor corporale

Incepand cu anul 2016, dupa intrarea in vigoare a noului Cod fiscal aprobat prin Legea 227/2015, pentru stabilirea impozitului/taxei pe cladiri, valoarea impozabila a cladirilor aflate in proprietatea persoanelor juridice este valoarea de la 31 decembrie a anului anterior celui pentru care se datoreaza impozitul/taxa si poate fi:

   a) ultima valoare impozabila inregistrata in evidentele organului fiscal;

   b) valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii;

   c) valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in cursul anului fiscal anterior;

   d) valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in cursul anului fiscal anterior;

Pentru a nu datora un impozit pe cladiri majorat proprietari cladirilor trebuie sa actualizeze valoarea cladirilor la un interval de 3 ani. Daca nu au actualizat valoarea impozabila a cladirii in ultimii 3 ani anteriori anului de referinta, cota impozitului/taxei pe cladiri este 5%.

Rapoartele de evaluare se intocmesc de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii si reflecta valoarea cladirii la data de 31 decembrie a anului anterior anului de referinta. Acestea nu se inregistreaza in evidentele contabile.

Entitatile care au utilizat metoda reevaluarii pot opta sa treaca la metoda costului, conform pct. 62 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.

Entitatile care raman la metoda reevaluarii vor efectua in continuare reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, cu suficienta regularitate, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.

 

Citeste si: 10 activitati contabile de indeplinit pana la finalul anului 2019


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
exercitiu financiarconcedii de odihnalegea societatilor comerciale

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 16 Decembrie 2019


Votati articolul "Inchiderea exercitiului financiar 2019. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu":
Rating:

Nota: 4.04 din 5 din 46 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 16 Decembrie 2019 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X