Vom afla in continuare cum se procedeaza in cazul in care o firma acorda reduceri comerciale clientilor. Multi contribuabili persoane juridice au nelamuriri legate de inregistrarile contabile care se fac in acest caz.
Exemplul de astazi este o societate care are cod CAEN 4649 "Comert cu ridicata a altor bunuri de uz gospodaresc". Aceasta vinde marfa clientilor si doreste sa le acorde discount in corpul facturii de marfa, la sfarsit. Expertul ne lamureste daca aceasta practica este legala, ce se poate face conform legii si care este monografia contabila.
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Reduceri comerciale acordate clientilor: raspunsul specialistului
Reducerile comerciale trebuie sa fie prevazute in contractele de vanzare- cumparare bunuri sau in contractul de prestari servicii, precum si in facturile emise. Recomandam justificarea acordarii reducerilor comerciale conform clauzele contractuale sau a altor documente.
Din punct de vedere contabil,76 -77 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare:
“76.
(1)Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor. Atunci cand achizitia de produse si primirea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale primite ulterior facturarii ajusteaza, de asemenea, costul de achizitie al bunurilor.
(1^1)Daca reducerile comerciale inscrise pe factura de achizitie acopera in totalitate contravaloarea bunurilor achizitionate, acestea se inregistreaza in contabilitate la valoarea justa, pe seama veniturilor curente (contul 758 «Alte venituri din exploatare») in cazul stocurilor, respectiv a veniturilor in avans (contul 475 «Subventii pentru investitii»), in cazul imobilizarilor corporale si necorporale. Veniturile in avans aferente acestor imobilizari se reiau in coltul de profit si pierdere pe durata de viata a imobilizarilor respective.
2)Reducerile comerciale primite ulterior facturarii corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune. Daca stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt in gestiune, acestea se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite"), pe seama conturilor de terti.
(2^1)In cazul in care informatiile detinute nu permit corectarea valorii stocurilor, potrivit alin. (2), reducerile mentionate la acel alineat se reflecta, de asemenea, pe seama contului 609 "Reduceri comerciale primite".
Examen Consultant Fiscal 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
(2^2)Reducerile comerciale primite ulterior facturarii unor imobilizari corporale si necorporale identificabile reprezinta venituri in avans (contul 475 «Subventii pentru investitii»), fiind reluate in contul de profit si pierdere pe durata de viata ramasa a imobilizarilor respective.
(2^3)Reducerile comerciale primite ulterior facturarii unor imobilizari corporale si necorporale care nu pot fi identificabile reprezinta venituri ale perioadei (contul 758 «Alte venituri din exploatare»).
3)Atunci cand vanzarea de produse si acordarea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale acordate ulterior facturarii ajusteaza veniturile din vanzare.
(4)Reducerile comerciale acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti.
(5)Reducerile comerciale legate de prestarile de servicii, primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti.
(6)In cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului care conduc la ajustarea situatiilor financiare anuale, acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", respectiv contul 418 "Clienti - facturi de intocmit", si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea, pe baza documentelor justificative. Reducerile care urmeaza a fi primite, inregistrate la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune.
(7)Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a)rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
b)remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
c)risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.
77.
(1)Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.
(2)Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").”
Din punct de vedere al TVA, conform prevederilor de la art. 286 alin. (4) lit a) din Codul fiscal, baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei;
Astfel, conform prevederilor de la art. 287 lit.c) din Codul fiscal, baza de impozitare se reduce in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 286 alin. (4) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor.
Prin urmare, aveti obligatia ajustarii bazei de impozitare a TVA, pentru reducerile comerciale acordate, intocmind o factura cu semnul minus.
Monografia contabila:
1) Reducere comerciala acordata:
Exemplu:
10 produse x 10 lei = 100 lei
Reducere comerciala 10% =10 lei
Total factura = 90 de lei
4111 = 707 90 lei
2) Reducere comerciala, acordata ulterioar facturarii;
4111 = 709 (minus)
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.