Specialistul nostru ne prezinta in acest material cateva modele de monografii contabile pentru reducerile acordate clientilor, recomandate in cazul unei microintreprinderi.
Drept exemplu luam situatia unei intreprindere producatoare de produse alimentare care plateste impozit pe veniturile microintreprinderilor si veniturile se impoziteaza conform totalului din contul 7015, desi ele sunt mult mai mici, reducerile fiind inregistrate in contul 667. Este important de precizat ca clientii solicita intocmirea facturilor cu pretul de lista de la care firma sa le dea discount.
Modele de monografii contabile pentru reducerile acordate clientilor: raspunsul specialistului
Daca este vorba de reduceri comerciale, adica rabaturi, remize ori risturne, asa cum sunt definite ele la pct. 76 alin.7 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, atunci vor fi avute in vedere cele prevazute la pct. 76 alin. 3-6 din reglementarile respective, si anume:
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
- atunci cand vanzarea de produse si acordarea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale acordate ulterior facturarii ajusteaza veniturile din vanzare (adica diminueaza direct veniturile inregistrate in conturile din clasa 7);
- reducerile comerciale acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 709 ”Reduceri comerciale acordate”), pe seama conturilor de terti;
- in cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului care conduc la ajustarea situatiilor financiare anuale, acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 418 ”Clienti - facturi de intocmit” si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea, pe baza documentelor justificative.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
In schimb, reducerile financiare acordate sub forma de sconturi pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate se reflecta in contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate", dupa cum se prevede la pct. 77 alin. 1 si 2 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.
Din cele prezentate nu rezulta daca microintreprinderea acorda clientilor reduceri comerciale (spre exemplu, in functie de volumul vanzarilor sau de statutul clientului), intalnite, de regula, sub forma de „discounturi” ori, dimpotriva, reduceri financiare – sconturi, pentru plata facturilor de catre clienti inainte de scadenta convenita deoarece in prezentare se face trimitere la contul 667 pentru inregistrarea lor.
Astfel, daca microintreprinderea acorda reduceri financiare, atunci acestea se inregistreaza prin formula contabila 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate" = 4111 "Clienti", fara a influenta in vreun fel baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, care se bazeaza pe veniturile inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a, in conformitate cu prevederile art. 53 alin. 1 din Codul fiscal si pct. 5 alin. 1 din Normele metodologice de aplicare.
In schimb, daca microintreprinderea acorda reduceri comerciale, atunci exista doua variante de inregistrare:
- cand reducerile sunt acordate direct pe factura cu care sunt livrate bunurile, pe o linie distincta (pret de lista urmat de reducere cu semnul minus), atunci vanzarea si reducerea sunt tratate impreuna, in sensul ca in contul de venituri 7015 se inregistreaza direct veniturile nete, fara ca reducerea sa fie evidentiata distinct. In acest fel, in baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor intra valoarea neta („reala”) a produselor finite vandute, adica valoarea la pret de lista diminuata cu valoarea reducerilor;
- cand reducerile sunt acordate ulterior facturarii produselor finite vandute (printr-o factura emisa ulterior), atunci ele se inregistreaza distinct prin formula contabila 709 ”Reduceri comerciale acordate” = 4111 ”Clienti”. Si in acest caz, in baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor intra valoarea neta („reala”) a produselor finite vandute deoarece veniturile inregistrare in contul 7015 ”Venituri din vanzarea produselor finite” care fac parte din baza impozabila sunt diminuate cu valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii, inregistrate in contul 709 ”Reduceri comerciale acordate”, dupa cum se prevede la art. 53 alin. 1 lit. j din Codul fiscal.
Ca atare, daca este vorba de reduceri comerciale, indiferent ca sunt acordate chiar la momentul facturarii initiale ori sunt acordate ulterior, microintreprinderea va plati impozit pe baza veniturilor din vanzarea produselor finite, astfel cum au fost ele influentate de reducerile comerciale acordate (direct in contul 7015 ”Venituri din vanzarea produselor finite” sau distinct in contul 709 ”Reduceri comerciale acordate”). Doar daca este vorba de reduceri financiare, care se inregistreaza in contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate" baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor nu poate fi influentata de astfel de reduceri.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist.