Subiectul studiului de caz de astazi este o firma care a primit o factura de la Facebook, emisa in euro, in luna mai pentru servicii prestate in aprilie. A fost emisa o autofactura in lei, in 30 aprilie, ce a fost stornata in luna mai la data facturii de la Facebook.
- Ian 28100 locuri
disponibileWebinarul Concedierea colectiva. Decizie, procedura, consecinte
2025, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Data declararii serviciului in D390 este la luna aprilie. Prestatorul (e.g. Facebook) emite factura pentru serviciile prestate de regula in primele 5-7 zile ale lunii urmatoare lunii in care a avut loc prestarea serviciilor.
Citeste in continuare cand se emite autofactura si cand este corect legala sa se declare achizitia de servicii in D390.
Achizitii intracomunitare de servicii (Facebook): raspunsul specialistului
Potrivit prevederilor art. 281 alin. (1) din Codul fiscal, faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, in conformitate cu regulile stabilite de prezentul articol.
Potrivit prevederilor art. 282 alin. (1), exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
Potrivit prevederilor art. 320 alin. (1), persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2)-(4) si (6) si ale art. 308, trebuie sa autofactureze operatiunile respective pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator.
La alin. ( 4) se mentioneaza ca la primirea facturii privind operatiunile prevazute la alin. (1) si (2), persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila va inscrie pe factura o referire la autofacturare, iar pe autofactura, o referire la factura.
Astfel, autofactura se emite doar in scop de TVA.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Manual de politici contabile - Stick USB
In situatia mentionata de dvs., daca primiti facturi in primele 5-7 zile ale lunii urmatoare lunii in care a avut loc prestarea serviciilor, nu aveti obligatia emiterii de autofacturi.
Autofactura se emite doar in cazuil in care nu primiti factura pana la data de 15 ale lunii urmatoare nasterii faptului generator al taxe, respectiv:
- Prestarea de servicii a avut loc in luna aprilie
- Daca pana la data de 15 mai , nu ati primit factura se emite o autofactura doar pentru inregistrarea TVA colectata /TVA deductibile si inregistrarea in decontul de TVA si in declaratiei recapitulative formular 390 aferente lunii mai .
Autofactura se poate emite in euro, iar schimbul valutar va fi cel de la data autofacturii.
In cazul primirii facturii in primele 7 zile ale lunii urmatoare lunii in care a avut loc prestarea serviciilor, exigibilitatea taxei intervine in luna cand primiti factura si se declara in declaratia recapitulativa formular 390 in luna cand primiti factura nu in luna cand are loc faptul generator (cand este efectuata prestarea de servicii).
Potrivit prevederilor art. 325 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, o declaratie recapitulativa in care mentioneaza:achizitiile de servicii prevazute la art. 278 alin. (2), efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Uniunea Europeana.
Inregistrarea prestarii de servicii se efectueaza in baza documentelor justificative care atesta efectuarea prestarii , pentru respectarea prevederilor pct. 53 alin. (2) din Reglementarile contabile, dispozitii care prevad ca trebuie sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor.
Astfel, se vor evidentia in conturile de venituri si creantele pentru care nu a fost intocmita inca factura (contul 418 "Clienti - facturi de intocmit"), respectiv in conturile de cheltuieli sau bunuri, datoriile pentru care nu s-a primit inca factura (contul 408 "Furnizori - facturi nesosite"). In toate cazurile, inregistrarea in aceste conturi se efectueaza pe baza documentelor care atesta livrarea bunurilor, respectiv prestarea serviciilor (de exemplu, avize de insotire a marfii, situatii de lucrari etc.).
Potrivit prevederilor pct. 325 alin. 1 din Reglementarile contabile, finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
Cu ajutorul contul 408 "Furnizori - facturi nesosite" se tine evidenta decontarilor cu furnizorii pentru aprovizionarile de bunuri si prestarile de servicii, pentru care nu s-au primit facturi.
In creditul contului 408 "Furnizori - facturi nesosite" se inregistreaza:
- diferentele nefavorabile de curs valutar inregistrate la primirea facturii sau la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar, aferente datoriilor in valuta catre furnizori (665);
- diferentele nefavorabile inregistrate la primirea facturii sau la inchiderea exercitiului, aferente datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute (668).
In debitul contului 408 "Furnizori - facturi nesosite" se inregistreaza:
- diferentele favorabile de curs valutar inregistrate la primirea facturii sau la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar (765);
- diferentele favorabile aferente datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, inregistrate la primirea facturii sau la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar (768).
Soldul contului reprezinta sumele datorate furnizorilor pentru care nu s-au primit facturi.
Asadar, soldul contului 408 "Furnizori - facturi nesosite" se evalueaza la sfarsitul finele fiecarei luni.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.