email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Estimarea discountului. In ce caz este deductibila cheltuiala din punct de vedere fiscal?

Estimarea discountului. In ce caz este deductibila cheltuiala din punct de vedere fiscal?
impozit profitcheltuiala deductibiladiscount

Discounturile sunt des intalnite in activitatea comerciala, astfel ca orice contabil ar trebui sa stie cum se inregistreaza corect. Exista multe dileme pe aceasta tema care pot conduce la erori in lipsa unei informari in prealabil.

Pentru a lamuri problema, luam drept exemplu o firma care se ocupa de comertul en-gross cu produse farmaceutice. Aceasta primeste de la furnizori si acorda clientilor discounturi trimestriale si anuale, conform contractelor incheiate cu acestia. La solicitarea echipei de audit extern pentru ca rezultatul financiar sa reflecte situatia reala a firmei, se inregistreaza estimari ale acestor discounturi prin urmatoarele note contabile:

- discounturi care urmeaza sa fie acordate clientilor 418 = 709
- discounturi care urmeaza sa fie primite de la furnizori 609 = 408.

Vom afla de la expert daca aceste sume inregistrate in conturile 609 si 709 sunt deductibile din punct de vedere fiscal si care sunt urmatorii pasi.


Estimarea discountului: raspunsul specialistului

Din punct de vedere al impozitului pe profit, aceste estimari ale discount-urilor acordate partenerilor sau primite de la parteneri sunt deductibile, respectiv impozabile daca au la baza o modalitate de calcul si daca sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii.
 
Spre exemplu, se poate specifica in contract ca se acorda un discount de x % aplicat la valoarea vanzarilor din trimestrul x.
 
In corespondenta cu prevederile de la art 25 alin 1 din Legea 227/2015, sunt considerate deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale. Se considera in acest sens, ca reducerile comerciale acordate sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii.


 
De asemenea, conform prevederilor de la pct 76 alin 6 din OMFP 1802/2014, in cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului care conduc la ajustarea situatiilor financiare anuale, acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", respectiv contul 418 "Clienti - facturi de intocmit", si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea, pe baza documentelor justificative. Reducerile care urmeaza a fi primite, inregistrate la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune.
 
In concluzie, cheltuielile estimate cu discount-urile acordate sunt deductibile la calculul de impozit pe profit, iar factura se emite ulterior cu suma estimata, respectiv veniturile estimate cu discount-urile primite sunt impozabille la calculul de impozit pe profit.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Apostolescu - Expert contabil.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit profitcheltuiala deductibiladiscount


Data aparitiei: 10 Mai 2018

Votati articolul "Estimarea discountului. In ce caz este deductibila cheltuiala din punct de vedere fiscal?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X