Discounturile sunt des intalnite in activitatea comerciala, astfel ca orice contabil ar trebui sa stie cum se inregistreaza corect. Exista multe dileme pe aceasta tema care pot conduce la erori in lipsa unei informari in prealabil.
Pentru a lamuri problema, luam drept exemplu o firma care se ocupa de comertul en-gross cu produse farmaceutice. Aceasta primeste de la furnizori si acorda clientilor discounturi trimestriale si anuale, conform contractelor incheiate cu acestia. La solicitarea echipei de audit extern pentru ca rezultatul financiar sa reflecte situatia reala a firmei, se inregistreaza estimari ale acestor discounturi prin urmatoarele note contabile:
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
- discounturi care urmeaza sa fie acordate clientilor 418 = 709
- discounturi care urmeaza sa fie primite de la furnizori 609 = 408.
Vom afla de la expert daca aceste sume inregistrate in conturile 609 si 709 sunt deductibile din punct de vedere fiscal si care sunt urmatorii pasi.
Estimarea discountului: raspunsul specialistului
Din punct de vedere al impozitului pe profit, aceste estimari ale discount-urilor acordate partenerilor sau primite de la parteneri sunt deductibile, respectiv impozabile daca au la baza o modalitate de calcul si daca sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii.
Spre exemplu, se poate specifica in contract ca se acorda un discount de x % aplicat la valoarea vanzarilor din trimestrul x.
In corespondenta cu prevederile de la art 25 alin 1 din Legea 227/2015, sunt considerate deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale. Se considera in acest sens, ca reducerile comerciale acordate sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
De asemenea, conform prevederilor de la pct 76 alin 6 din OMFP 1802/2014, in cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului care conduc la ajustarea situatiilor financiare anuale, acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", respectiv contul 418 "Clienti - facturi de intocmit", si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea, pe baza documentelor justificative. Reducerile care urmeaza a fi primite, inregistrate la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune.
In concluzie, cheltuielile estimate cu discount-urile acordate sunt deductibile la calculul de impozit pe profit, iar factura se emite ulterior cu suma estimata, respectiv veniturile estimate cu discount-urile primite sunt impozabille la calculul de impozit pe profit.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Apostolescu - Expert contabil.