In randurile de mai jos, avem ca subiect o societate care efectueaza prestari servicii transport fluvial cu nave proprii si inchiriate. Efectueaza reparatii capitale la doua dintre ele. O nava este proprie si una inchiriata. Vom vedea cum se stabileste durata de amortizare pentru aceste reparatii capitale care majoreaza valoarea imobilizarii corporale respective si daca trebuie constituita o comisie tehnica.
De asemenea, vom vedea daca investitiile la mijloace fixe inchiriate se amortizeaza pe durata ramasa din contractul de inchiriere si daca este valabila aceasta mentiune si in cazul reparatiilor capitale la nave fluviale.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Totodata, avand in vedere caracterul sezonier al activitatii desfasurate, stabilim daca este posibil sa se inregistreze cheltuieli cu amortizarea doar 9 luni pe an, adica timpul in care se inregistreaza venituri.
Iata raspunsul specialistului:
Potrivit punctului 138 alin. (2) din OMFP 1802/2014, amortizarea valorii activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica reprezinta alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe intreaga durata de utilizare economica.
Mijloacele fixe sufera deprecieri si pe perioada in care nu sunt utilizate. Astfel opinia mea este ca nu se justifica nici macar din punct de vedere contabil inregistrarea amortizarii numai in cele 9 luni de utilizare. Amortizarea se va calcula sistematic, pe intreaga durata de utilizare economica.
In intelesul reglementarilor contabile, conform punctului 138 alin. (3) din OMFP 1802/2014, prin durata de utilizare economica se intelege durata de viata utila, aceasta reprezentand:
a) perioada in care un activ este prevazut a fi disponibil pentru utilizare de catre o entitate; sau
b) numarul unitatilor produse sau al unor unitati similare ce se estimeaza ca vor fi obtinute de entitate prin folosirea activului respectiv.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Nota: Reparatiile capitale, care majoreaza valoarea imobilizarii corporale respective pot, cel mult, conduce la o modificare a duratei de amortizare din punct de vedere contabil (fiscal se calculeaza amortizarea conform codului fiscal). Conform punctului 238 alin. (5) din OMFP 1802/2014, i modificare semnificativa a conditiilor de utilizare, precum cazul efectuarii unor investitii sau reparatii, altele decat cele determinate de intretinerile curente, poate justifica revizuirea duratei de amortizare.
Conform punctului 239 alin. (2) din OMFP 1802/2014, investitiile efectuate la imobilizarile corporale utilizate in baza unui contract de inchiriere, locatie de gestiune, administrare sau alte contracte similare se supun amortizarii pe durata contractului respectiv. La expirarea contractului, valoarea investitiilor efectuate si a amortizarii corespunzatoare se cedeaza proprietarului imobilizarii.
Navele de transport fluvial nu au un tratament special, deci si in cazul acestora se aplica prevederea potrivit careia investitiile la mijloace fixe inchiriate se amortizeaza pe durata ramasa din contractul de inchiriere.
Din punct de vedere fiscal, cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii mijloacelor fixe amortizabile, precum si investitiile efectuate la acestea se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor articolului 28 din Codul fiscal.
Potrivit art. 28 alin. (3) lit. a) si d) din Codul fiscal, sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe amortizabile:
- investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune, asociere in participatiune si altele asemenea;
- investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix;
Conform art. 28 alin. (12) lit. c) si d) din Codul fiscal, amortizarea fiscala se calculeaza dupa cum urmeaza:
- pentru cheltuielile cu investitiile efectuate la mijloacele fixe concesionate, inchiriate sau luate in locatie de gestiune, de cel care a efectuat investitia, pe perioada contractului sau pe durata normala de utilizare, dupa caz; in cazul investitiilor efectuate la mijloace fixe utilizate in asocieri fara personalitate juridica de cel care a efectuat investitia, pe perioada contractului sau pe durata normala de utilizare, dupa caz;
- pentru investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, amortizarea fiscala se calculeaza pe baza valorii ramase majorate cu investitiile efectuate, a metodei de amortizare utilizata pentru mijlocul fix imbunatatit, pe durata normala de utilizare ramasa.
In cazul in care investitiile se efectueaza la mijloace fixe amortizabile pentru care durata normala de utilizare este expirata, amortizarea fiscala se determina pe baza metodei de amortizare corespunzatoare mijlocului fix imbunatatit, pe durata normala de utilizare stabilita de catre o comisie tehnica interna sau un expert tehnic independent.
In concluzie, investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere se amortizeaza pe durata contractului, iar investitiile efectuate la mijloacele fixe existente se amortizeaza pe durata normala de utilizare ramasa. Numai daca durata normala de utilizare este expirata, amortizarea fiscala se calculeaza pe durata normala de utilizare stabilita de catre o comisie tehnica interna sau un expert tehnic independent. Amortizarea se calculeaza sistematic, pe intreaga durata de utilizare economica. In opinia mea nu puteti calcula amortizare numai 9 luni/an.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu - Economist