email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediu medical fara stagiu complet ori lipsa. Doua probleme si rezolvarea specialistului

Concediu medical fara stagiu complet ori lipsa. Doua probleme si rezolvarea specialistului
concediu medicalstagiu de cotizareindemnizatie

Iti prezentam in continuare doua studii de caz despre concediul medical fara stagiu de cotizare complet de asigurare. Iata mai jos cum a rezolvat specialistul nostru doua dintre problemele cu care se confrunta contribuabilii.

 

Citeste si: Cum se completeaza formularul 112 in acest caz?


Cazul 1: Concediu medical fara stagiu minim de asigurare

Intrebare: Un salariat nu a lucrat in ultimul an. Dupa o luna de zile a intrat in concediu medical. Are dreptul la indemnizatie de concediu medical? Daca nu, ce putem face?


Raspunsul specialistului

Potrivit art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, conditia pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este indeplinirea stagiului minim de asigurare de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
 
Ca si exceptie, potrivit prevederilor art.9 si art. 31 din OUG nr.158/2005, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de asigurare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Fara conditie de stagiu de asigurare se acorda si concediul si indemnizatia de risc maternal.

Cum salariatului i s-a eliberat certificat de concediu medical, dar nu are stagiu de asigurare, absenta acestuia de la locul de munca nu poate fi considerata nemotivata, intrucat aceasta absenta este motivata de boala salariatului, boala ce a fost stabilita de medic.


 
Prin urmare, incapacitatea temporara de munca este constatata de medic, dar salariatul nu poate beneficia de concediu medical intrucat nu indeplineste conditiile prevazute de lege. Rezulta ca absenta salariatului este motivate, iar in pontaj salariatul va fi pontat absent motivat.
 
In formularul 112 se inregistreaza ore suspendate. Conform Instructiunilor de completare a formularului 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", randul 5 „Ore lucrate efectiv in luna" - se completeaza cu numarul de ore efectiv lucrate in luna.
 
Pentru persoana care are raporturile de munca sau de serviciu ori raporturile juridice suspendate pentru incapacitate temporara de munca, perioada suportata de angajator din fondul de salarii potrivit legii se considera perioada lucrata (orele din programul de lucru in care raporturile de munca sau de serviciu ori raporturile juridice sunt suspendate pentru incapacitate temporara de munca si plata indemnizatiei se suporta de angajator din fondul de salarii si sunt considerate ore efectiv lucrate).
 
In aceleasi instructiuni se mentioneaza ca la randul 6 „Ore suspendate in luna" - se completeaza cu numarul de ore din programul de lucru in care raporturile de munca sau de serviciu ori raporturile juridice sunt suspendate, conform legii, cu exceptia suspendarii pentru incapacitate temporara de munca, suportata de angajator din fondul de salarii.
 
Intrucat salariatul nu presteaza activitate si nu primeste salariu, orele respective sunt suspendate in formularul 112. Suspendarea in baza unui certificat medical nu se inregistreaza in REVISAL.

 

Cazul 2: Concediu medical fara stagiu complet de asigurare de 6 luni

Intrebare: Un salariat cu concediu medical in august indeplineste conditia de stagiu de cotizare (126 zile din 125 minim pentru 6 luni anterioare). Stagiul de cotizare este alcatuit si din zile de concediu medical neplatit (in lunile anterioare nu a indeplinit conditia de stagiu si nu s-a platit medicalul). In conditiile in care la calculul zilelor de stagiu sunt luni cu venit zero, indeplineste conditia de plata a concediului medical pe luna august? Concediul din august este initial - cod 01.
 

Raspunsul specialistului

Potrivit art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, conditia pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este indeplinirea stagiului minim de asigurare de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Ca si exceptie, potrivit prevederilor art. 9 si art. 31 din OUG nr.158/2005, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de asigurare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Fara conditie de stagiu de asigurare se acorda si concediul si indemnizatia de risc maternal.

Potrivit art. 3 din aceeasi ordonanta, “(1) Dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul persoanele asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, este conditionat de plata contributiei asiguratorii pentru munca, destinata suportarii acestor indemnizatii, reglementata prin Codul fiscal.”.

Astfel, dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale este conditionat de plata contributiei asiguratorii pentru munca, destinata suportarii acestor indemnizatii.
 
Inteleg faptul ca salariatul a beneficiat de zile de concediu medical neplatit, pentru care nu s-a achitat contributia asiguratorie pentru munca. Salariatului i s-a eliberat certificat de concediu medical, dar nu are stagiu complet de asigurare. 
 
Prin urmare, incapacitatea temporara de munca este constatata de medic, dar salariatul nu poate beneficia de concediu medical intrucat nu indeplineste conditiile prevazute de lege.


 

Raspunsurile au fost oferite pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu medicalstagiu de cotizareindemnizatie


Data aparitiei: 09 Septembrie 2019

Votati articolul "Concediu medical fara stagiu complet ori lipsa. Doua probleme si rezolvarea specialistului":
Rating:

Nota: 4.34 din 5 din 51 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X