Iti prezentam in continuare doua studii de caz despre concediul medical fara stagiu de cotizare complet de asigurare. Iata mai jos cum a rezolvat specialistul nostru doua dintre problemele cu care se confrunta contribuabilii.
Citeste si: Cum se completeaza formularul 112 in acest caz?
Cazul 1: Concediu medical fara stagiu minim de asigurare
Intrebare: Un salariat nu a lucrat in ultimul an. Dupa o luna de zile a intrat in concediu medical. Are dreptul la indemnizatie de concediu medical? Daca nu, ce putem face?
Raspunsul specialistului
Potrivit art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, conditia pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este indeplinirea stagiului minim de asigurare de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Ca si exceptie, potrivit prevederilor art.9 si art. 31 din OUG nr.158/2005, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de asigurare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Fara conditie de stagiu de asigurare se acorda si concediul si indemnizatia de risc maternal.
Cum salariatului i s-a eliberat certificat de concediu medical, dar nu are stagiu de asigurare, absenta acestuia de la locul de munca nu poate fi considerata nemotivata, intrucat aceasta absenta este motivata de boala salariatului, boala ce a fost stabilita de medic.
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Prin urmare, incapacitatea temporara de munca este constatata de medic, dar salariatul nu poate beneficia de concediu medical intrucat nu indeplineste conditiile prevazute de lege. Rezulta ca absenta salariatului este motivate, iar in pontaj salariatul va fi pontat absent motivat.
In formularul 112 se inregistreaza ore suspendate. Conform Instructiunilor de completare a formularului 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", randul 5 „Ore lucrate efectiv in luna" - se completeaza cu numarul de ore efectiv lucrate in luna.
Pentru persoana care are raporturile de munca sau de serviciu ori raporturile juridice suspendate pentru incapacitate temporara de munca, perioada suportata de angajator din fondul de salarii potrivit legii se considera perioada lucrata (orele din programul de lucru in care raporturile de munca sau de serviciu ori raporturile juridice sunt suspendate pentru incapacitate temporara de munca si plata indemnizatiei se suporta de angajator din fondul de salarii si sunt considerate ore efectiv lucrate).
In aceleasi instructiuni se mentioneaza ca la randul 6 „Ore suspendate in luna" - se completeaza cu numarul de ore din programul de lucru in care raporturile de munca sau de serviciu ori raporturile juridice sunt suspendate, conform legii, cu exceptia suspendarii pentru incapacitate temporara de munca, suportata de angajator din fondul de salarii.
Intrucat salariatul nu presteaza activitate si nu primeste salariu, orele respective sunt suspendate in formularul 112. Suspendarea in baza unui certificat medical nu se inregistreaza in REVISAL.
Cazul 2: Concediu medical fara stagiu complet de asigurare de 6 luni
Intrebare: Un salariat cu concediu medical in august indeplineste conditia de stagiu de cotizare (126 zile din 125 minim pentru 6 luni anterioare). Stagiul de cotizare este alcatuit si din zile de concediu medical neplatit (in lunile anterioare nu a indeplinit conditia de stagiu si nu s-a platit medicalul). In conditiile in care la calculul zilelor de stagiu sunt luni cu venit zero, indeplineste conditia de plata a concediului medical pe luna august? Concediul din august este initial - cod 01.
Raspunsul specialistului
Potrivit art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, conditia pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este indeplinirea stagiului minim de asigurare de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Ca si exceptie, potrivit prevederilor art. 9 si art. 31 din OUG nr.158/2005, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de asigurare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Fara conditie de stagiu de asigurare se acorda si concediul si indemnizatia de risc maternal.
Potrivit art. 3 din aceeasi ordonanta, “(1) Dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul persoanele asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, este conditionat de plata contributiei asiguratorii pentru munca, destinata suportarii acestor indemnizatii, reglementata prin Codul fiscal.”.
Astfel, dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale este conditionat de plata contributiei asiguratorii pentru munca, destinata suportarii acestor indemnizatii.
Inteleg faptul ca salariatul a beneficiat de zile de concediu medical neplatit, pentru care nu s-a achitat contributia asiguratorie pentru munca. Salariatului i s-a eliberat certificat de concediu medical, dar nu are stagiu complet de asigurare.
Prin urmare, incapacitatea temporara de munca este constatata de medic, dar salariatul nu poate beneficia de concediu medical intrucat nu indeplineste conditiile prevazute de lege.
Raspunsurile au fost oferite pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.