Solutia consultantului:
Conform art. 256 alin. (1) din Codul muncii , salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, daca salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor in cauza se stabileste potrivit valorii acestora de la data platii.
Astfel, salariatul are obligatia sa restituie sumele de bani incasate necuvenit.
Confom instructiunilor de completare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" cuprinse in Anexa 7 a OMFP 1045/2012 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, prin depunerea unei declaratii rectificative.
Declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
- corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de angajatori si entitati asimilate angajatorilor si retinute de catre acestia de la asigurati;
- modificarea unor elemente de identificare a asiguratului;
- modificarea unor date pe baza carora se determina stagiile de cotizare si punctajul asiguratului in sistemul public de pensii, pentru situatia cand a fost omisa inscrierea unui/unor asigurat/asigurati sau in cazul in care asiguratul/asiguratii a/au fost inregistrat/inregistrati fara temei si este necesara anularea respectivei inregistrari;
- corectarea altor informatii prevazute in formular.
In cazul prezentat, consideram ca societatea trebuie sa corecteze datelele inregistrate eronat, impozitul pe venit si contributiile sociale datorate si sa rectifice declaratia 112.
Diferenta de indemnizatie de concediu medical incasata necuvenit se inregistreaza in contabilitate cu ajutorul contului 4282 - "Alte creante in legatura cu personalul". Dupa corectia cheltuielilor cu salariile si contributii aferente indemnizatia se inregistreaza prin formula:
4282 = 423
"Alte creante in legatura "Personal - ajutoare materiale datorate"
cu personalul"
Restituirea de catre salariat a indemnizatiei de concediu medical incasata necuvenit:
5311 = 4282
"Casa in lei" "Alte creante in legatura
cu personalul"