Multe firme s-au confruntat in ultimul an cu situatia in care intra un salariat in carantina dupa ce a fost contact direct cu o persoana diagnosticata cu COVID.
Ce spune legea, ce documente sunt necesare, dar si cum se calculeaza salariul, afla in continuare de la expertul nostru in domeniu.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta!
Salariat in carantina: raspunsul specialistului
Potrivit art. II alin. (2^2) din OUG nr. 180/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru stabilirea unor masuri cu privire la acordarea concediilor medicale,
“Dupa alineatul (2) al articolului 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduc doua noi alineate, alineatele (2^1) si (2^2), cu urmatorul cuprins: (…)
(2^2) Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus masura izolarii, in conditiile art. 8 alin. (3^1) din Legea nr. 136/2020, republicata, iar in urma investigatiilor paraclinice specifice nu s-a confirmat diagnosticul de boala infectocontagioasa, medicul de familie acorda concediu medical pentru carantina pe baza documentului eliberat de catre directia de sanatate publica judeteana sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti si pentru perioada inscrisa in acesta.”
Astfel, pe baza certificatului eliberat de catre DSP la incheierea perioadei de izolare/carantina persoanele in cauza vor putea solicita medicului de familie eliberarea certificatelor de concediu medical.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Certificatul de concediu medical astfel obtinut este prezentat angajatorului pana cel mai tarziu la sfarsitul lunii in care s-a eliberat certificatul medical conform art. 60 alin. (2) din Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Potrivit art. 20 alin. 7 din Legea nr. 136/2020 coroborat cu art. 12 lit. A si art. 20 alin. 3 din OUG 158/2005, astfel cum a fost modificata prin OUG nr. 126/2020 cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina sau izolare reprezinta 100% din baza de calcul stabilita potrivit legii si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Astefel ca pe perioada acoperita de concediile medicale de carantina ori izolare conform Legii 136/2020, salariatii vor beneficia de indemnizatie de concediu medical, suportata integral din FNUASS, platita de angajator si recuperata de acesta de la casa de asigurari sociale de sanatate conform art. 38 din OUG nr. 158/2005.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.
Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta!