In cazul in care un angajat este depistat cu Covid-19, si ceilalti care au intrat in contact cu el vor fi informati de catre DSP ca trebuie sa stea in izolare.
In situatia angajatului bolnav este evident ca se va acorda concediu medical pe baza certificatului eliberat de medicul curant. Ce se intampla insa in cazul celorlalti angajati? Multe firme se confrunta cu aceasta dilema, asa ca expertul nostru ne ajuta cu informatiile necesare.
Salariati in izolare sau carantina - concediu medical: raspunsul specialistului
Si ceilalti 4 salariati vor putea sa prezinte certificate de concediu medical conform art. 20 alin. 2-3 din Legea 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, care prevede:
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
- concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii, care nu poate fi realizata la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica;
- certificatul de concediu medical pentru carantina se elibereaza de medicul curant, pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica.
Astfel, pe baza certificatului eliberat de catre DSP (fie personal, fie prin posta, la incheierea perioadei de izolare/carantina) persoanele in cauza vor putea solicita medicului de familie eliberarea certificatelor de concediu medical. Certificatele de concediu medical astfel obtinute vor fi prezentate angajatorului pana cel mai tarziu la sfarsitul lunii in care s-a eliberat certificatul medical conform art. 60 alin. 2 din Normele de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul comun 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit art. 20 alin. 7 din Legea 136/2020 coroborat cu art. 12 lit. A si art. 20 alin. 3 din OUG 158/2005, astfel cum a fost modificata prin OUG 126/2020 cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina sau izolare reprezinta 100% din baza de calcul stabilita potrivit legii si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Reiese ca pe perioada acoperita de concediile medicale de carantina ori izolare conform Legii 136/2020, salariatii vor beneficia de indemnizatie de concediu medical, suportata integral din FNUASS, platita de angajator si recuperata de acesta de la casa de asigurari sociale de sanatate conform art. 38 din OUG 158/2005.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist.