Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Transport fara cod UIT: Care sunt sanctiunile?

Data aparitiei: 19 Mai 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Transport fara cod UIT: Care sunt sanctiunile?
cod uite-transportamenzi e-transport

Analizam situatia in care a fost omisa generarea codului UIT pentru un transport de bunuri provenind din Uniunea Europeana, cu o valoare de 15.756,95 euro, aferent unei facturi din luna aprilie 2025. Factura a fost inregistrata in contabilitate si declarata corespunzator, insa, pana in prezent, nu a fost primita nicio notificare in Spatiul Privat Virtual (SPV) din partea ANAF. In acest context, se ridica intrebarea: care sunt riscurile si sanctiunile aplicabile unei astfel de omisiuni?

Codul UIT nu poate fi emis retroactiv

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Codul UIT nu poate fi emis retroactiv

Legislatia in vigoare, respectiv OUG nr. 41/2022 cu modificarile si completarile nu prevede un mod explicit de corectare a situatiei in cazul in care s-a omis generarea codului UIT inainte de inceperea transportului. Astfel, codul UIT nu poate fi emis retroactiv, trebuie generat si obtinut inainte de inceperea transportului, conform reglementarilor din OUG nr. 41/2022.

La art. 8 ind. 1:
Obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) referitoare la transportul international de bunuri revine urmatorilor utilizatori:
(..)
b) beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri;

Potrivit prevederilor de la art. 9 alin. (3) , uilizatorii prevazuti la art. 81 sunt obligati sa declare in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile internationale de bunuri, astfel incat sa poata fi identificate prin codul UIT.

Art. 11. -
(1) Pentru generarea codului UIT, utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) si la art. 81 pot declara in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri, cu maximum 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.

E-Transport: Care sunt principalele probleme intalnite in practica? Am selectat pentru dvs. 50 de astfel de probleme, pe cele mai reprezentative, si vi le prezentam acum, rezolvate cu profesionalism, intr-o lucrare a carei utilitate in contextul actual este mai mult decat evidenta: E-Transport in 50 de intrebari si raspunsuri! Detalii aici >>

Lipsa cod UIT - Sanctiuni

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Lipsa cod UIT - Sanctiuni

Sanctiunile sunt prevazute la art. 13 ind. 1 , iar la alin. 1 se arata ca:
(1) Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
a) nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (2) si (3), art. 11 alin. (2) si (4);
(..)
c) nerespectarea prevederilor art. 8 alin. (11), (13) si (2), art. 11 alin. (3) si art. 12;


(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 50.000 de lei in cazul persoanelor fizice sau cu amenda de la 20.000 de lei la 100.000 de lei in cazul persoanelor juridice.
(3) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. c) si e) se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 50.000 de lei in cazul persoanelor fizice sau cu amenda de la 20.000 de lei la 100.000 de lei in cazul persoanelor juridice.

Concluzie

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Concluzie

Astfel, daca transportul nu a fost controlat sau verificat in timpul desfasurarii sale, sanctiunile pentru lipsa codului UIT pot fi aplicate ulterior, in cadrul unui control al documentelor sau in urma unei verificari fiscale.
 

Raspuns oferit in luna mai 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X