email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea in contabilitate a unor operatiuni privind materialele de natura ambalajelor

ambalajeinregistrare in contabilitate

Inregistrarea in contabilitate a operatiunilor privind  materialele de natura ambalajelor

Conform Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, ambalajele reprezinta elemente de activ, din categoria activelor circulante (stocuri) si includ „ambalajele refolosibile, achizitionate sau fabricate, destinate produselor vandute si care in mod temporar pot fi pastrate de terti, cu obligatia restituirii in conditiile prevazute in contracte”.

In activitatea practica exista situatii in care, desi in contractele incheiate intre parti este prevazuta obligativitatea restituirii ambalajelor, unele dintre acestea sunt pastrate de catre client, distruse sau degradate.

Exemplu

S.C. ALFA S.A., care are ca obiect de activitate comercializarea cu ridicata a produselor alimentare, livreaza societatii BETA S.A.., in baza contractului de vanzare-cumparare incheiat intre cele doua entitati, urmatoarele categorii de marfuri:

  • condimente in valoare totala de 250 lei, fara T.V.A.;
  • oua ambalate in caserole in valoare totala de 1.500 lei, fara T.V.A.;
  • preparate din carne in valoare totala de 7.750 lei, fara T.V.A.

1. Prevederi contractuale privind livrarea si ambalarea marfurilor:

  • Pentru ambalarea si transportul condimentelor se utilizeaza pungi de hartie in cantitate de 30 buc., la un pret unitar de 0,5 lei/buc.
    Valoarea acestor ambalaje nu se include in pretul produselor (condimentelor), ci se consemneaza distinct in factura de livrare emisa de furnizor. Ele sunt vandute cumparatorului odata cu livrarea marfurilor, intrand in proprietatea acestuia.
  • Ambalarea si transportul caserolelor ce contin oua se realizeaza cu ajutorul unor lazi din material plastic, in cantitate de 20 buc., a caror valoare unitara este de 25 lei/buc.
  • Produsele din carne se transporta in 5 containere frigorifice, in valoare de 1.950 lei fiecare.

Pentru ambalajele din material plastic de tip „lada” folosite pentru transportul oualor, precum si pentru cele din metal de tip „container” utilizate pentru transportul produselor din carne, cumparatorul are obligatia de a le restitui in termen de 5 zile, respectiv 15 zile de la primirea marfurilor, ele ramanand in proprietatea furnizorului.

ATENTIE!

In ceea ce priveste caserolele utilizate pentru vanzarea oualor, desi din punct de vedere economic ele reprezinta ambalaje, valoarea lor se include in pretul de vanzare al marfurilor si nu se evidentiaza distinct in factura. Ele intra in componenta produselor (marfurilor): „oua ambalate in caserole” si se livreaza odata cu acestea.

2. Situatia ambalajelor care circula in sistem de restituire, ulterior livrarii marfurilor

  • Dupa 5 zile de la expedierea marfurilor, clientul restituie furnizorului o cantitate de 12 ambalaje (lazi), in valoare totala de 300 lei (12 buc. x 25 lei/buc.). Un numar de 6 ambalaje (lazi) au fost pastrate de catre client, iar 2 bucati au fost distruse din vina acestuia. Pentru cele 8 ambalaje (lazi) nerestituite de catre client, furnizorul va emite o noua factura. Valoarea totala a facturii este de 238 lei (200 lei + 38 lei T.V.A.).
  • Dupa 15 zile de la expedierea marfurilor, clientul restituie furnizorului cele 5 containere, unul dintre acestea fiind in stare deteriorata. Pentru acoperirea pagubelor provocate de catre client, furnizorul emite o factura suplimentara in valoare totala de 416,5 lei (350 lei + 66,5 lei T.V.A.) si apeleaza la o societate de service pentru remedierea defectiunilor...


Ti se pare interesant subiectul pe care l-ai urmarit?
Este primul pas – acesta in care realizezi ca poti elimina bataile de cap! Fa-l pe urmatorul: alege macar una din Monografiile Contabile propuse pe www.monografiicontabile.monografii.ro va face diferit de toti ceilalti colegi din departamentul Contabilitate. Garantam inlaturarea totala a starii tale de stres si inlocuirea ei cu o stare de spirit de invingator!

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala. 
 

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ambalajeinregistrare in contabilitate


Data aparitiei: 24 Iunie 2009

Votati articolul "Inregistrarea in contabilitate a unor operatiuni privind materialele de natura ambalajelor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X