email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din comision

Contractul de comisionCodul ComercialCodul fiscalDeclaratia 200

 

de Irina Coma, valabil la 15-Apr-2010

Intrebare: Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul unui contract de comision cu retinerea impozitului la sursa? In ce baza se retine acest impozit? Comisionarul va trebui sa emita factura pentru veniturile obtinute din comision? Pentru veniturile din comision se va emite factura de catre comisionar? Cum se calculeaza impozitul pe venit cu retinere la sursa in cazul in care in contractul de comision este stipulat un comision de 10% din valoarea vanzarilor? Care este baza de calcul a comisionului? Ce conditii trebuie sa indeplineasca contractul de comision? Trebuie acesta inregistrat undeva? Daca da de catre cine?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: Contractul de comision este contractul prin care o parte, numita comisionar, se obliga pe baza imputernicirii celeilalte parti, numita comitent, sa incheie anumite acte de comert, in nume propriu, dar pe seama comitentului, in schimbul unei remuneratii, numita  comision. Reglementarea contractului de comision este cuprinsa in art. 405 si urmatoarele din Codul Comercial.
Contractul de comision, ca orice contract, se incheie prin acordul de vointa al partilor. El are ca obiect tratarea de afaceri comerciale (art.405 din Codul comercial). Deci actele juridice pe care comerciantul le incheie cu tertii trebuie sa fie fapte de comert. Actele juridice pe care comisionarul le incheie cu tertii, in baza contractului de comision, privesc vanzarea-cumpararea unor bunuri, activitatea de transport etc.

Astfel, un comerciant care produce o anumita marfa si vrea sa o vanda si pe o alta piata poate sa imputerniceasca o persoana (comisionar) sa caute clienti si sa vanda marfa pe seama comerciantului.
Pentru indeplinirea obligatiei privind incheierea actelor juridice care au facut obiectul insarcinarii primite, comisionarul este indreptatit sa primeasca o remuneratie.
Cuantumul remuneratiei este stabilit prin contractul dintre parti sub forma unei sume fixe sau a unui procent calculat la valoarea afacerilor realizate de comisionar.

In conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, veniturile realizate ca urmare a unor activitati desfasurate in baza contractelor de comision sunt incluse in categoria veniturilor din activitati independente. Platitorii acestor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut. In acest caz, comisionarul va trebui sa isi plateasca diferenta de impozit de 6% pana la cota unica de 16 % . Comisionarul va trebui sa intocmeasca si sa depuna Declaratia 200 privind venitul realizat pana la data de 25 mai a anului urmator.

Totoada, platitorul, in cazul in care s-a stipulat in contract, conform art. 78 lit. e din Cod fiscal va putea retine impozitul final de 16%, in acest caz comisionarul nemaiavand obligatii de regularizare, dar ramanandu-I obligatia de depunere a Declaratiei 200 realizand venituri din activitati independente.

In cazul dvs. venitul brut este dat de contravaloarea a 10% din valoarea vanzarilor. Astfel daca comisonarul realizeaza vanzari de 10.000 lei , 10 % x 10.000 = 1.000 lei reprezinta venit brut. Impozitul care se retine este de 10 sau 16% cum s-a convenit in contract, rezultand astfel:
-    daca impozitul stabilit este de 10% - impozit = 100 lei, venit net = 900 lei
-    daca impozitul stabilit este de 16% - impozit = 160 lei, venit net = 840 lei

Comisionarul nu va emite factura, veti face dvs. un stat de plata pentru astfel de venituri, veti plati impozitul pe venit de 10, 16 % il veti declara in Declaratia 100 pana la data de 25 a lunii urmatoare retinerii, dar si in Declaratia 205 pana la data de 28 februarie daca retinerea a fost de 10% sau 30 iunie daca retinerea a fost de 16%.

Contractul nu se inregistreaza  la vreo autoritate.
Contractul de comision nu poate fi folosit pentru a masca  raporturi de munca.
Prestarea muncii poate fi efectuata numai prin incheierea contractelor individuale de munca.
Prin exceptie, mai pot fi incheiate conventii civile de prestari servicii numai pentru activitati ce au un caracter ocazional (de circumstanta), si care exclud subordonarea prestatorului muncii fata de beneficiarul acesteia.

Veniturile obtinute in baza contractului de comision vor fi considerate venituri de natura salariala daca sunt indeplinite criteriile prevazute la  art. 55 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal si cele ale pct. 67 din Norma metodologica de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, respectiv:

- partile care intra in relatia de munca, denumite in continuare angajator si angajat, stabilesc de la inceput: felul activitatii, timpul de lucru si locul desfasurarii activitatii;
- partea care utilizeaza forta de munca pune la dispozitia celeilalte parti mijloacele de munca, cum ar fi: spatii cu inzestrare corespunzatoare, imbracaminte speciala, unelte de munca si altele asemenea;
- persoana care activeaza contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea ei intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
- platitorul de venituri de natura salariala suporta cheltuielile de deplasare in interesul serviciului ale angajatului, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, si alte cheltuieli de aceasta natura, precum si indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca suportate de angajator potrivit legii;
- persoana care activeaza lucreaza sub autoritatea unei alte persoane si este obligata sa respecte conditiile impuse de aceasta, conform legii.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contractul de comisionCodul ComercialCodul fiscalDeclaratia 200

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 15 Aprilie 2010


Votati articolul "Venituri din comision":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 6 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 15 Aprilie 2010 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X