email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

E obligata firma cu activitate comert cu ridicata sa declare adaosul comercial la ANAF?

Declarare adaos comercialcomertlegea 12declaratiecontraventiiproces verbaladaosul comercial
 
 
Pentru o societate comerciala care efectueaza comert cu ridicata, firma infiintata in anul 2002, stabilim daca  se aplica obligatia de a declara la ANAF adaosul comercial. De asemenea, stabilim cum ar trebui sa procedeze firma in anul 2014 daca aceasta declaratie nu s-a depus niciodata la ANAF. Vom vedea astfel daca se poate depune in anul 2014, urmarind si ce se intampla cu marfa pentru care nu s-a facut aceasta declaratie de la inceputul activitatii de comert. 
Legii nr.12/06 august 1990, republicata, privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite ofera cadrul juridic cu privire la decararea adaosului comercial al unui comerciant si incadrarea sanctiunilor in cazul neindeplinirii acestei cerinte.
 
Conform art.1 din Legea 12/1900,  constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, fata de cei care le-au savarsit, urmatoarele fapte :
•         Lit.a) - efectuarea de acte sau fapte de comert de natura celor prevazute in Codul comercial sau in alte legi, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege, Conform art.1 lit f) din Legea 12/1990;
•         Lit.f) - nedeclararea de catre agentii economici la organele fiscale, inainte de aplicare, a adaosurilor comerciale si a celor de comision; 
•         Lit.n) - depasirea adaosurilor comerciale si celor de comision stabilite si declarate de catre agentii economici la organele fiscale.
 
Conform art.2 din Legea 12/1990, constituie contraentii si se sanctioneaza, in cazul in care au fost savarsite de persane juridice, cu amenda de la 6.000 lei la 20.000 lei, pentru faptele prevazute la art.1 lit.a). 
Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute la alin. 1, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.
 
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre functionarii din aparatul propriu de specialitate al consiliilor locale, organele Garzii Financiare, organele controlului financiar si de personalul Politiei Romane, Jandarmeriei Romane si Politiei de Frontiera.
 
Conform art.5 din Legea 12/1990, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, daca legea penala nu prevede o pedeapsa mai mare. Hotararile de condamnare de condamnare privind pe comercianti se comunica la registrul comertului.
 
Conform art. 6 din Legea 12/1990, marfurile sau produsele care au servit sau au fost destinate sa serveasca la savarsirea faptei prevazute la art. 1 lit. a, daca sunt ale contravenientului sau ale agentului economic, precum si sumele de bani si lucrurile dobandite prin savarsirea contraventiei se confisca si se valorifica in conditiile legii, contravaloarea lor facandu-se venit la bugetul administratiei publice centrale.
 
Veniturile obtinute ilicit de persoanele fizice sau juridice din activitatile prevazute la art. 1, precum si incasarile in intregime din vanzarea marfurilor a caror provenienta nu este dovedita se confisca si se fac venit la bugetul administratiei publice centrale.
 
In speta de mai sus, o societate comerciala efectueaza comert cu ridicata din anul 2002, dar nu a declarat la organul fiscal competent procentul adaosului comercial practicat.
 
Societatea avea obligatia de a declara marja adaosului comercial practicat la organul fiscal competent inca din momentul inceperii activitatii de comert si sa afiseje adresa depusa la fisc in incinta spatiului in care comercializeaza marfa.
 
In opinia mea, pentru a va conforma  prevederilor legii, ar trebui depusa acum adresa, prin care informati organul fiscal ca din momemtul infiintarii, societatea practica un ados comercial de ...
 
Spre exemplificare, continutul adresei va cuprinde urmatoarele  :
In baza prevederilor Legii 12/199, va informam ca societatea noastra, practica din momentul inceperii activitatii un adaos comercial  incadrat in marja de 1% -300%
 
Raspuns oferit de expert contabil judiciar Marilena Radulescu pentru www.portalcontabilitate.ro
 
 

de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Declarare adaos comercialcomertlegea 12declaratiecontraventiiproces verbaladaosul comercial


Data aparitiei: 12 Decembrie 2014

Votati articolul "E obligata firma cu activitate comert cu ridicata sa declare adaosul comercial la ANAF?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 18 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X