Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Neindeplinirea obligatiilor contractuale. Ce penalitati se aplica?

Data aparitiei: 27 August 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Neindeplinirea obligatiilor contractuale. Ce penalitati se aplica?
anafpenalitatifacturacod fiscal

Obligatiile contractuale apar atunci cand doua persoane fizice ori juridice incheie un contract ce implica o obligatie in doua sensuri. Una dintre parti se angajeaza sa furnizeze celeilalte bunuri sau un serviciu si cealalta parte se angajeaza sa plateasca pretul acelui bun ori serviciu.
Obligatiile partilor trebuie executate in stricta conformitate cu clauzele contractuale. Nerespectarea acestora produce consecintele reglementate de Codul Civil si Codul Comercial.

Vom afla in continuare daca ANAF poate dispune ca masura calcularea facturarea de penalitati unei firme pentru o perioada de 5 ani. Luam exemplu unei firme, unde in cadrul relatiei comerciale, contravaloarea produselor livrate a fost incasata cu dificultate, nemaifiind calculate penalitati conform clauzelor contractuale.

 Firma invoca prescriptia dreptului la actiune (3 ani). In acest caz, cum se factureaza penalitatile daca nu indeplinesc conditiile de inregistrare ca activi? Dar in situatia unei firme radiata, cum secalculeaza penalitati pe 5 ani?
 

Neindeplinirea obligatiilor contractuale: raspunsul specialistului


Potrivit art 286 alin 4 lit b din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata nu cuprinde:

,,b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate’’.
  
Asadar, penalitatile contractuale nu se cuprind in baza de impozitare a TVA, prin urmare facturile de penalitati se intocmesc fara TVA.
  


In concluzie, ANAF nu va dispune ca masura calcularea de penalitati, intrucat nu este afectat bugetul de stat.

Potrivit art 706 din Codul de procedura civila

,, (1) Dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia drepturilor reale, termenul de prescriptie este de 10 ani.
(2) Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a obtine executarea silita. In cazul hotararilor judecatoresti si arbitrale, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ramanerii lor definitive’’.

Avand in vedere aceste prevederi legale, rezulta faptul ca dupa 3 ani de la data cand se naste dreptul de a percepe penalitati pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, dreptul de a obtine executarea silita se prescrie.

In cazul unei firme radiate nu pot fi calculate penalitati, intrucat firma nu mai exista (fiind radiata de la ORC).


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X