Intrebare: O societate comerciala cu activitati de "Comert cu ridicata al cerealelor, semintelor, furajelor si tutunului neprelucrat", cod CAEN 4621, achizitioneaza de la persoane fizice cereale, pe care le revinde altor firme. Aceasta foloseste borderouri de achizitie cu regim special de tiparire, inseriere si numerotare asigurat de Compania Nationala "Imprimeria Nationala" pentru cereale si produse procesate din cereale (cod formular 14-4-13c)
1. In cazul in care achizitioneaza si alt tip de produse agricole inafara de cereale, (seminte, porumb, floarea soarelui, etc) se va folosi un alt borderou?
2. Pe langa borderoul de achizitie trebuie intocmita si o dispozitie de plata daca plata se face in numerar?
3. Societatea este obligata sa achizitioneze doar de la producatori individuali care au certificat de producator?
4. Societatea este obligata sa retina la sursa impozitul pe venituri din agricultura de 2%?
5. Pe langa declaratia 100 cu impozit pe profit si declaratia 300 cu TVA se mai depun si alte declaratii specifice acestei activitati?
Raspuns:
1. Pentru achizitia cerealelor se va folosi documentul" Borderou de achizitie (cereale si produse procesate din cereale)-cod 14-4-13c, prevazut de OMFP 1027/2006, iar pentru achizitia unui alt tip de produse agricole se va folosi documentul "Borderou de achizitie (de la producatorii individuali" –cod 14-4-13b, prevazut de OMEF 3512/2008, cu ocazia fiecarei achizitii, indiferent de produsele cumparate.
Â
2. Trebuie intocmita o dispozitie de plata catre casierie, document de casa in baza caruia se inregistreaza iesirea sumelor de bani din casieria unitatii. Borderoul de achizitie este document de inregistrare in gestiune a produselor cumparate, dispozitia de plata este document privind inregistrarea platilor facute prin casierie.
Â
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
3. Societatea nu mai este conditionata sa achizitioneze doar de la producatorii care detin certificat de producator, acest document fiind necesar producatorilor pentru vanzarea in piete, targuri etc.
Â
4. Conform art. 74 alin. (4) din Legea 571/2003:
" In cazul contribuabililor care realizeaza venituri banesti din agricultura, potrivit prevederilor art. 71 lit. d), prin valorificarea produselor vandute catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare, impozitul se calculeaza prin retinere la sursa prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, impozitul fiind final".
Â
Avand in vedere prevederea legala de mai sus, nu se va retine cota de impozit de 2%, intrucat unitatea care achizitioneaza produsele agricole este o unitate cu obiect de activitate, "comert cu ridicata", nefiind o unitate specializata pentru colectare, procesare sau utilizare ca atare.
Â
5. Pe langa declaratiile 100 si 300 se va mai depune semestrial declaratia recapitulativa 394.