Deputatii din Comisia de buget, finante si banci au aprobat miercuri un amendament la Ordonanta privind creditele pentru consumatori potrivit caruia prin cresterea nivelului costurilor creditelor nu se poate depasi un grad maxim de indatorare validat de Banca Nationala a Romaniei pentru fiecare institutie bancara in parte.
In acest caz, la cererea clientului, in urma analizei documentelor justificative, care sa ateste depasirea acestui prag (grad), creditorul (banca) este obligat sa propuna clientului, in scris, refinantarea sau reesalonarea creditului, fara alte costuri sau analize suplimentare. Amendamentul a fost adoptat cu 20 de voturi pentru, patru abtineri si niciun vot impotriva.
Deputatii din Comisia de Buget Finante si Banci, reprezentanti ai bancilor si ai clientilor au reluat miercuri dezbaterile pe tema Ordonantei de Urgenta nr. 50 privind contractele de credit.
La inceputul lunii noiembrie, Istvan Szekely, director de tara pentru Romania in cadrul Comisiei Europene, a declarat ca neadoptarea masurilor necesare pentru modificarea Ordonantei 50/2010 poate prezenta riscul ca Romania sa intre in procedura de infringement.
Autoritatile europene au trimis, deja, o scrisoare guvernului Romaniei, pentru a semnala ca Ordonanta 50 nu este in conformitate cu reglementarile europene.
In data de 16 noiembrie a.c, peste 1.000 de clienti ai Volksbank au cerut Tribunalului Bucuresti suspendarea platii ratelor de credit, in cadrul a doua actiuni colective avand ca obiect eliminarea clauzelor abuzive din conventiile de credit, se arata intr-un comunicat al casei de avocatura "Piperea si Asociatii", care-i reprezinta pe acesti clienti.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Primul termen de judecata a fost fixat pentru data de 7 noiembrie 2011, dar este analizata posibilitatea introducerii unei cereri de preschimbare a acestui termen.
OUG 50/2010, actul normativ care reglementeaza contractele de credit pentru consumatori, a impus institutiilor de credit raportarea dobanzilor exclusiv la fluctuatiile unor indici de referinta publici, respectiv ROBOR, EURIBOR, LIBOR sau la rata de referinta a BNR, cu scopul exclusiv al asigurarii transparentei procesului de modificare a ratelor dobanzii, nefiind prevazuta insa si reducerea dobanzilor aferente contractelor de credit in derulare.
Sursa: AGERPRES