Intrebare:
Societatea noastra are ca obiect principal de activitate exportul. Clientii nostri doresc sa deschidem acreditive.
1. Ma intereseaza modul de inregistrare al acreditivelor (monografie contabila).
2. Daca acreditivele pot fi cesionate si in ce contitii.
Raspuns:

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Acreditivele reprezinta cel mai sigur mod de incasare a unei marfi livrate in conditiile agreeate de ambele parti cand acestea nu se cunosc sau nu au incredere reciproca.
In esenta, acestea sunt domiciliate la o banca, fie a dvs., fie a clientului dvs. si sunt transformate in numerar prin prezentarea unor documente stabilite la deschiderea acreditivului ce atesta livrarea marfii. Subliniem aspectul foarte important ca documentele trebuie sa fie foarte corect intocmite, iar lipsa unor elemente din acestea poate sa conduca la refuzul platii chiar daca livrarea a fost facuta. Acest lucru este posibil deoarece decontarea acreditivului se efectueaza de banca ce nu solicita acordul clientului decat in cazul discrepantelor. Daca documentele sunt conforme, plata sumelor se face contra documente; banca nu verifica realitatea tranzactiei.
Din descrierea intrebarii rezulta ca sunt 2 posibilitati de utilizare a acreditivului:
a) societatea dvs. primeste acreditive de la clienti pentru garantarea platii livrarii de bunuri, iar la comunicarea bancii de deschidere a acestui acreditiv se efectueaza inregistrarea in debitul contului extrabilantier 802 "Angajamente primite", urmand ca la incasarea acreditivului in contul curent sa se crediteze acest cont;
b) daca dvs. acordati acreditive catre furnizori, acestea se vor inregistra in contul 541 Acreditive pe masura imobilizarii sumelor din contul curent:
581 Viramente interne = 5121 Conturi la banci in lei/5124 Conturi la banci in valuta
541 Acreditive = 581 Viramente interne
401 Furnizori = 541 Acreditive la plata furnizorului.
Ca si principiul general, acreditivele pot fi cesionate, insa partile vor stabili inca de la deschiderea acreditivului daca acreditivul este transferabil. Dupa emiterea in sistemul interbancar a mesajului SWIFT de confirmare catre banca corespondenta, modificarea unilaterala a acreditivului nu mai este posibila decat tot cu acordul partilor. Va reamintim ca o operatie destul de frecventa este obtinerea de credite pe baza acreditivelor primite, scadenta acestora fiind mai scurta decat perioada de incasare a acreditivului.