Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Monografie contabila aferenta diferentelor de curs valutar. Opinia consultantului

Data actualizarii: 22 Mai 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Monografii Contabilefurnizoricheltuieli diferente de curs valutarcreantedatorii valuta



consultant fiscal Mariana Toma

Prevederile referitoare la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor efectuate in valuta se regasesc in Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, o tranzactie in valuta trebuie inregistrata initial la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii.

Cursul de schimb valutar este raportul de schimb dintre doua monede. Diferenta de curs valutar este diferenta care rezulta din conversia unui anumit numar de unitati ale unei monede intr-o alta moneda la cursuri de schimb diferite.

Operatiunile de vanzare-cumparare de valuta, inclusiv cele derulate in cadrul contractelor cu decontare la termen, se inregistreaza in contabilitate la cursul utilizat de banca comerciala la care se efectueaza licitatia cu valuta, fara ca acestea sa genereze in contabilitate diferente de curs valutar.

La finele fiecarei luni, disponibilitatile in valuta si alte valori de trezorerie, cum sunt titlurile de stat in valuta, acreditivele si depozitele in valuta, se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza.

Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz. In cazul platilor in valuta suportate din avansuri de trezorerie, cheltuielile se recunosc in contabilitate la cursul din data efectuarii operatiunilor sau la cursul din data decontarii avansului. In cazul bunurilor achizitionate insotite de factura sau de aviz de insotire a marfii, urmand ca factura sa soseasca ulterior, cursul valutar utilizat la inregistrarea in contabilitate este cursul de la data receptiei bunurilor.

Inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor. Pe de alta parte, detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.

In situatia bunurilor sosite fara factura, acestea se inregistreaza ca intrari in gestiune atat la locul de depozitare, cat si in contabilitate, pe baza receptiei si a documentelor insotitoare. Inregistrarea contravalorii in lei a capitalului social subscris in valuta se face la cursul de schimb al pietei
valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din data subscrierii.

Diferentele de curs valutar intre cursul de la data subscrierii si cursul de la data varsarii capitalului social in valuta se inregistreaza la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.

Datoriile de leasing financiar in valuta se inregistreaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data acordarii finantarii.

In situatia in care data acordarii finantarii este zi nebancara, la calculul diferentelor de curs valutar aferente se va avea in vedere cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi bancara anterioara acesteia.

Diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor in valuta sau creantelor si datoriilor exprimate in lei, in functie de un curs valutar la cursuri diferite fata de cele la care au fost inre-gistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, ca venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar.

Atunci cand creanta sau datoria in valuta sau exprimata in lei, in functie de un curs valutar, este decontata in decursul aceleiasi luni in care a survenit, intreaga diferenta de curs valutar este recunoscuta in acea luna. Atunci cand creanta sau datoria in valuta sau exprimata in lei, in functie de un curs valutar este decontata intr-o luna ulterioara, diferenta de curs valutar recunoscuta in fiecare luna, care intervine pana in luna decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb survenita in cursul fiecarei luni.

Diferentele de valoare care apar cu ocazia decontarii diferit de cel la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, la alte venituri sau cheltuieli financiare. Atunci cand creanta sau datoria este decontata in decursul aceleiasi luni in care a survenit, intreaga diferenta rezultata este recunoscuta in acea luna.


Evaluarea lunara

La finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta precum si creantele si datoriile exprimate in lei in functie de un curs valutar se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de c urs valutar sau la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.

Aceasta evaluare se aplica tuturor creantelor si datoriilor inregistrate, inclusiv creantelor si datoriilor, reflectate in conturile 481 "Decontari intre unitate si subunitati" si 482 "Decontari intre subunitati" de catre subunitatile din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul in strainatate, provenind din relatiile cu persoana juridica careia ii apartin aceste subunitati, respectiv cu alte subunitati ale aceleiasi persoane juridice, avansurilor acordate pentru imobilizari corporale si necorporale, avansurilor acordate pentru cumparari de bunuri de natura stocurilor, respectiv primite pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, depozitelor bancare constituite in valuta.

Subventiile si fondurile europene acordate in valuta

Atunci cand datoriile in valuta aferente anumitor obiective sau lucrari finantate din subventii sunt achitate direct de catre autoritatile care gestioneaza fondurile, din sumele reprezentand acele subventii, fara ca aceste sume sa tranziteze conturile entitatii, in contabilitate se reflecta atat datoria in valuta, cat si creanta din subventii corespunzatoare.

Daca la sfarsitul lunii sau perioadei de raportare, conturile de datorii fata de furnizori si creante din subventii in valuta prezinta sold, acestea se evalueaza, astfel incat veniturile si cheltuielile financiare aferente sa nu influenteze rezultatul acelei luni, respectiv perioade.

In cazul achizitiilor in valuta, finantate din sume nerambursabile, decontate de operatorii economici, in calitate de beneficiari ai acestor fonduri, diferentele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, se deconteaza cu institutia finantatoare daca exista clauze in acest sens, cuprinse in contractele incheiate sau prevederi in actele normative aplicabile.

Diferentele respective se inregistreaza in conturi de debitori diversi sau creditori diversi, in relatie cu alte venituri financiare, respectiv alte cheltuieli financiare, dupa caz.

EXEMPLU


Achizitia intracomunitara pe baza de aviz

O societate efectueaza o achizitie intracomunitara de marfuri in valoare de 3.000 euro.

Marfurile sunt primite si receptionate in data de 27 februarie la un curs de schimb valutar de 4,3745 lei/euro. Receptia se face pe baza de aviz de insotire (Delivery Note). Factura aferenta este primita in data de 12 martie la un curs de schimb valutar de 4,4120 lei/euro.

Inregistrarea receptiei marfurilor la data primirii acestora:

3.000 euro x 4,3745 lei/euro = 13.123,5 lei

301                           =                               408                                         13.124
"Materii prime"                       "Furnizori facturi de intocmit"



Evaluarea datoriei la finele lunii februarie la un curs de schimb valutar in data de 28.02.2013 de 4,3698 lei/euro: 3.000 euro x 4,3698 lei/euro = 13.109 lei.

13.124 lei - 13.109 lei = 15 lei

 
408                           =                                 765              15
"Furnizori facturi de intocmit" "Venituri din diferente de curs valutar"



Primirea facturii in data de 12 martie 2013 si inregistrarea datoriei la cursul de schimb valutar de
4,4120 lei/euro.

3.000 euro x 4,4120 lei/euro = 13.236 lei

l Datoria fata de furnizor a fost evaluata la cursul de la inchiderea lunii februarie:



%                      =                    401               13.236
408                                      "Furnizori"          13.109
"Furnizori facturi de sosit"
665                                                               127
"Cheltuieli cu diferentele de curs valutar"


Inregistrarea TVA aferenta achizitiei intracomunitare, la cursul din data emiterii facturii de 4,4120 lei/euro.
13.236 lei x 24% = 3.177 lei

4426                       =                            4427              3.177
"TVA deductibila"                   "TVA colectata"


Plata facturii catre furnizor la cursul de schimb valutar de 4,4135 lei/euro.

3.000 euro x 4,4135 lei/euro = 13.241 lei

%                      =                5124                       13.241
401                                 "Conturi la banci"      13.236
"Furnizori"
665                                                                       5
"Cheltuieli cu diferentele
de curs valutar"








Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X