Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor pentru a putea fi deduse – in situatia data, se determina venitul net din activitati independente pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla – sunt urmatoarele:
a) cheltuielile trebuie sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente;
Â
b) cheltuielile trebuie sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
Â
c) trebuie respectate regulile privind amortizarea, prevazute in Titlul II din Codul fiscal, dupa caz.
Â
Totodata, in temeiul punctului 43 din O.M.F.P. nr. 1.040/2004, evidenta contabila in partida simpla a cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, in functie de natura lor; astfel, in cazul utilizarii bunurilor cu folosinta mixta (pentru afacere si in scop personal), cheltuiala deductibila se determina, dupa caz, proportional cu:
• numarul de kilometri parcursi in interes de afacere;

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Cartea Verde a Contabilitatii

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
• numarul de metri patrati folositi in interes de afacere;
• numarul de unitati de masura specifice in alte cazuri.
Â
Important
In acest sens, recomandam incheierea unui contract de comodat in scopul precis al identificarii cotei-parti din spatiu (din apartamentul proprietate personala) destinate afacerii desfasurate in calitate de PFA.
Cheltuielile cu functionarea si intretinerea, aferente bunurilor care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit intelegerii din contract, vor reprezenta cheltuieli deductibile pentru partea aferenta utilizarii de catre comodatar in scopul afacerii desfasurate de acesta, in baza punctului 38 din Normele metodologige pentru aplicarea articolului 48 din Codul fiscal.
Cheltuielile efectuate pentru intretinerea si functionarea spatiilor folosite pentru desfasurarea afacerilor vor fi deductibile pentru PFA, chiar daca documentele sunt emise pe numele proprietarului/comodantului, si nu pe numele contribuabilului PFA/comodatarului.
Â
Asadar, pentru a putea deduce cheltuielile cu energia electrica, gaz si apa, aferente desfasurarii afacerii, PFA trebuie sa incheie un contract de comodat, identificand care este cota-parte din bunurile care face obiectul folosintei gratuite aferente utilizarii de catre PFA in scopul afacerii.