O societate comerciala inregistreaza utilizand metoda de amortizare liniara un profit impozabil in suma de 300.000 lei. In aceeasi perioada societatea utilizeaza la determinarea amortizarii fiscale metoda de amortizare accelerata prin inregistrarea in anul de functionare a amortizarii a 50% din valoarea unui echipament de lucru, ce conduce la un profit impozabil in suma de 100.000 lei.
Â
Astfel, se observa ca prin utilizarea unei metode alternative, avem o reducere a bazei de impunere cu suma de 200.000 lei. In anul fiscal in curs aceasta va produce o economie la impozitul pe profit de 200.000lei x 16% = 32.000 lei.
Â
Totusi, in anii urmatori, amortizarea fiscala deductibila la calculul impozitului pe profit va fi mai mica decat amortizarea liniara, astfel incat diferenta dintre cele doua va genera o suma impozabila la determinarea impozitului pe profit.
Â
Economia la impozitul pe profit din anul in curs se va diminua trepentruat pana la finalizarea perioadei de utilizare a echipamentului. Astfel, in anul in curs, societatea va recunoaste un provizion pentru impozitul pe profit amanat la plata.
Â
Inregistrarea in evidenta contabila se realizeaza prin urmatorul articol: 6812 „Cheltuieli de exploatare privind provizioanele” = 1516 „Provizioane pentru impozite” cu suma de 32.000 lei.
Â
Aceasta structura de cheltuieli nu se regaseste printre cele enuntate expres de art. 22 din Codul fiscal si este nedeductibila la calculul impozitului pe profit. In anii urmatori, la fiecare calcul al impozitului pe profit, vom relua la venituri o parte din provizionul constituit.

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Â
Presupunem ca durata de viata a echipamentului este de 5 ani, astfel incat in urmatorii 4 ani se va efectua anual prin transe trimestriale urmatoarea inregistrare contabila: 1516 „Provizioane pentru impozite” = 7812 „Venituri din provizioane” cu suma de 8.000 euro.
Â
Potrivit art. 20 din Codul fiscal, acest venit este neimpozabil la determinarea impozitului pe profit.
Â