Valabil la 29.08.2011
In acest studiu de caz, se are in vedere o societate care a fost executata silit pentru servicii de mediu si care a fost nevoita sa plateasca o anumita suma de bani, cu mentiunea ca inregistrarea in contabilitate a fost 461=5121. In acelasi timp, societatea avea inregistrat in contabilitate, cu acelasi prestator, 231=408 reprezentand alte lucrari, iar societatea a recunoscut numai o parte din aceste lucrari. In consecinta, cum se va inregistra provizion in mod corect? Va trebui societatea sa acopere intreaga valoare aflata in litigiu sau numai diferenta nerecunoscuta?
Conform pct. 221 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 un provizion va fi recunoscut numai in momentul in care:
- o entitate are o obligatie curenta generata de un eveniment anterior;
- este probabil ca o iesire de resurse sa fie necesara pentru a onora obligatia respectiva; si
- poate fi realizata o estimare credibila a valorii obligatiei.
Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, nu va fi recunoscut un provizion.
O obligatie curenta este o obligatie legala sau implicita.

Cartea Verde a Contabilitatii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
In acest sens:
a) o obligatie legala este obligatia care rezulta:
- dintr-un contract (in mod explicit sau implicit);
- din legislatie; sau
- din alt efect al legii;
b) o obligatie implicita (de exemplu, obligatia prin care o entitate se angajeaza sa efectueze plati compensatorii personalului disponibilizat) este obligatia care rezulta din actiunile unei entitati in cazul in care:
- prin stabilirea unei practici anterioare, prin politica scrisa a firmei sau dintr-o declaratie suficient de specifica, entitatea a indicat partenerilor sai ca isi asuma anumite responsabilitati; si
- ca rezultat, entitatea a indus partenerilor ideea ca isi va onora acele responsabilitati.
Valoarea recunoscuta ca provizion trebuie sa constituie cea mai buna estimare la data bilantului a costurilor necesare stingerii obligatiei curente. Cea mai buna estimare a costurilor necesare stingerii datoriei curente este suma pe care o entitate ar plati-o, in mod rational, pentru stingerea obligatiei la data bilantului sau pentru transferarea acesteia unei terte parti la acel moment. Acolo unde efectul valorii-timp a banilor este semnificativ, valoarea provizionului reprezinta valoarea actualizata a cheltuielilor estimate a fi necesare pentru stingerea obligatiei. In acest caz, actualizarea provizioanelor se face intrucat, datorita valorii-timp a banilor, provizionele aferente unor iesiri de resurse care apar la scurt timp de la data bilantului sunt mult mai oneroase decat cele aferente unor iesiri de resurse de aceeasi valoare, dar care apar mai tarziu (pct. 230).
Provizioanele trebuie revizuite la data fiecarui bilant si ajustate pentru a reflecta cea mai buna estimare curenta. In cazul in care pentru stingerea unei obligatii nu mai este probabila o iesire de resurse, provizionul trebuie anulat prin reluare la venituri (pct. 232).
Asadar, daca sunt indeplinite conditiile mai sus redate, societatea va recunoaste un provizion. Provizionul trebuie recunoscut la valoarea costurilor estimate de societate ca fiind necesare stingerii obligatiei curente. Aceste costuri estimate pot fi diferite de valoarea aflata in litigiu. Pentru estimarea costurilor se vor avea in vedere cele mai recente informatii credibile avute la dispozitie.