O noua propunere legislativa din partea senatorului UDMR, Gyorgy Frunda, are in vedere ca notificarea persoanelor fizice autorizate si a celor care obtin venituri din profesii liberale, care datoreaza contributii de sanatate pentru ultimii cinci ani in care au obtinut venituri impozabile, sa se realizeze anual.
Actul normativ pentru modificarea art. 259 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii a fost adoptat tacit la data de 27 octombrie 2011. In prezent, conform reglementarilor Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, persoanele fizice care realizeaza venituri provenite din activitati independente si care se supun impozitului pe venit au obligatia declararii acestora catre CAS si a platii contributiei la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS).
Documentul care contine expunerea de motive a modificarii propuse mentioneaza ca au inceput deja sa fie emise notificari in sensul efectuarii acestor plati:
"Toate Casele de Asigurari de Sanatate din Romania au inceput sa emita notificari celor care in ultimii 5 ani au realizat venituri in calitate de persoane fizice autorizate sau venituri provenite din profesiile liberale.
In notificarile trimise de aceste case de asigurari de sanatate le sunt aduse la cunostinta persoanelor prevazute mai sus obligativitatea prezentarii in termen de 30 de zile de la emiterea notificarii, unde trebuie sa prezinte toate documentele eliberate de catre Administratia Finantelor Publice, in ultimii 5 ani, in care au realizat venituri provenite din activitati independente, inclusiv autorizatii de functionare si copie dupa certificatul unic de inregistrare, pentru a li se calcula contributia pe care trebuie sa o plateasca la FNUASS".
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Initiatorul acestei legi este astfel de parere ca notificarea anuala ar rezolva problema dobanzilor care ajung sa fie mai mari decat contributiile platite de persoanele vizate de aceste obligatii:
"Consider ca aceasta vanatoare demarata de catre Casele de Asigurari de Sanatate nu rezolva problemele financiare rezultate din acumularea contributiilor, ba mai mult, creeaza o noua problema juridica. Normal este ca notificarea sa se faca anual, iar termenul sa curga de la data emiterii notificarii si nu ca acum cand inspectorii de la CAS asteapta 4 ani sa faca notificarile, iar dobanzile pe acesti ultimi ani sa fie mai mari decat contributiile in sine".
In prezent, legea a fost trimisa spre dezbatere la Camera deputatilor unde se va formula o decizie in privinta promulgarii.