Intrebare:
O societate a contractat in 2007 un credit de investitii la care nu s-au inregistrat dobanzi, ci doar rata de credit. In prezent s-a constatat ca inregistrarile nu au fost corecte si ca soldul contului este 0, iar suma de plata catre banca este de 21.000 lei pana la finalizarea creditului. Cum va fi intocmita monografia contabila de corectare a erorilor in situatia data?
Raspuns:
Dupa cum se cunoaste, erorile contabile provin din aplicarea eronata a unor proceduri contabile, din omisiuni sau din calcule eronate si se corecteaza la data constatarii lor, conform procedurii stabilite de pct. 63 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea.
Erorile pot fi aferente exercitiului curent, iar acestea se corecteaza pe seama contului de profit sau pierdere (cheltuieli sau venituri) sau pot fi aferente exercitiilor anterioare pentru care s-au depus situatiile financiare, si in acest caz sunt posibile 2 situatii:
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
a) daca erorile sunt nesemnificative, ele se corecteaza pe seama contului de profit sau pierdere;
b) daca erorile sunr semnificative, ele se corecteaza pe seama rezultatului reportat cont 117 analitic corectarea erorilor contabile.
Din situatia descrisa, intelegem ca suma este neinregistrarea unei cheltuieli cu dobanda aferenta unui imprumut pe termen lung (imprumut de investitii). Astfel, inregistrarea in contabilitate a acestei sume se efectueaza prin articolul contabil:
117 "Rezultatul reportat - corectarea erorilor contabile" = 168 "Dobanzi aferente imprumuturilor si datoriilor asimilate".
Din punct de vedere fiscal, societatea va corecta declaratiile 100 si 101 privind impozitul pe profit, pentru perioadele la care se refera dobanda, avand in vedere ca s-a achitat un impozit pe profit in plus, mai mare decat se datora, conform norme metodologice pentru art. 19 din Codul fiscal.