Intrebare:
O societate comerciala presteaza servicii de soft (programare) pentru o societate din Ungaria. Pe baza acestei afaceri, si din cauza preturilor scazute a imobilelor, se hotareste achizitionarea unui apartament in Budapesta pentru birou/locuinta de serviciu. In ce masura are societatea dreptul de a achizitiona imobile in aceasta tara? De asemenea, cum va fi efectuata inregistrarea in contabilitate a unei astfel de achizitii? Ce trebuie cunoscut in legatura cu impozitul pe profit?
Raspuns:
In opinia noastra, societatea are dreptul sa achizitioneze un imobil in Ungaria cu destinatia de birou, insa va trebui sa declare la Registrul Comertului un punct de lucru /sediu permanent in Ungaria cu sediul la adresa imobilului respectiv.
Art.8 alin 2 din codul fiscal prevede ca:
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
"(2) Un sediu permanent presupune un loc de conducere, sucursala, birou, fabrica, magazin, atelier, precum si o mina, un put de titei sau gaze, o cariera sau alte locuri de extractie a resurselor naturale, precum si locul in care continua sa se desfasoare o activitate cu activele si pasivele unei persoane juridice romane care intra intr-un proces de reorganizare prevazut la art. 27^1;"
Normele metodologice de aplicare ale acestui articol prevad:
"2. Sintagma loc prin care se desfasoara integral sau partial activitatea acopera orice fel de cladiri, echipamente sau instalatii utilizate pentru desfasurarea activitatii nerezidentului, indiferent daca acestea sunt ori nu utilizate exclusiv in acest scop. Un loc de activitate exista si acolo unde nu sunt construite sau nu sunt necesare cladiri pentru desfasurarea activitatii nerezidentului, ci dispune doar de un spatiu. Nu este important daca cladirile, echipamentele sau instalatiile sunt detinute in proprietate, sunt inchiriate ori se gasesc in alt fel la dispozitia nerezidentului. Un loc de activitate poate fi constituit de o taraba in piata sau locul de activitate poate fi situat in cladirea unei alte societati, atunci cand un nerezident are in permanenta la dispozitie anumite cladiri sau parti ale acestora, detinute in proprietate de alta societate.
3. Este suficient ca un nerezident sa aiba la dispozitia sa un spatiu utilizat pentru activitati economice pentru ca acesta sa constituie un loc de activitate, nefiind necesar niciun drept legal de utilizare a respectivului spatiu."
In acelasi timp, societatea va trebui sa deruleze activitate in Ungaria la sediul permanent- astfel nu se justifica, din punct de vedere fiscal, achizitia acelui imobil. Numai in aceste conditii (desfasurare activitate in Ungaria si declarare la Registrul comertului a imobilului ca sediu permanent) cheltuielile legate de imobilul respectiv vor fi deductibile, respectiv amortizare, cheltuieli cu intretinere si reparatii, utilitati.
In contabilitate, achizitia se va inregistra astfel:
212 = 404 (se va include si c/val TVA unguresc).
Va facem cunoscut, cu privire la TVA ca, societatea din Romania poate sa solicite restiturea TVA platit in Ungaria in conformitate cu art 147 2.
In situatia in care se doreste rambursarea TVA-ului platit in Ungaria, mijlocul fix se inregistreaza astfel:
212 = 404 valoare fara TVA
Si
461 = 404 valoarea TVA, iar la recuperare TVA:
5121 = 461
In ideea in care se desfasoara activitate in Ungaria - la sediul permanent deschis acolo, va revine obligatia efectuarii evidentei contabile separate pentru sediul permanent din Ungaria, urmand ca, la sfarsitul exercitiului financiar sa cumulati in situatiile financiare intocmite pentru activitatea din Romania si situatiile financiare intocmite pentru activitatea din Ungaria, sumele fiind convertite la cursul BNR din 31 dec al anul respectiv.
Totodata, va revine obligatia evidentei fiscale pe teritoriul Ungariei (impozit pe profit, TVA daca este cazul, impozite si taxe locale si alte taxe adminsitrate de statul ungar).
Referitor la impozitul pe profit sunt aplicabile prevederile art 31 din codul fiscal , pct 90 - 933 din normele metodologice de aplicare ale acestui articol, care prevad:
"90. In aplicarea prevederilor art. 31 alin. (1) din Codul fiscal , din punct de vedere fiscal, la sfarsitul anului fiscal, operatiunile efectuate prin intermediul unor sedii permanente din strainatate ale persoanelor juridice romane, inregistrate in cursul perioadei in devize, respectiv veniturile, cheltuielile, alte sume impozabile sau deductibile, cat si impozitul platit se convertesc in lei prin utilizarea unei medii a cursurilor de schimb valutar, comunicata de Banca Nationala a Romaniei.
91. O persoana juridica romana care desfasoara activitati printr-un sediu permanent intr-un alt stat calculeaza profitul impozabil la nivelul intregii societati, potrivit dispozitiilor capitolului II, titlul II din Codul fiscal . In scopul acordarii creditului fiscal aferent unui sediu permanent contribuabilul calculeaza profitul impozabil si impozitul pe profit aferente acelui sediu permanent, in conformitate cu reglementarile fiscale din Romania.
92. Documentul pe baza caruia se calculeaza deducerea din impozitul pe profit datorat in Romania, potrivit dispozitiilor acestui articol, este cel care atesta plata, confirmat de autoritatea fiscala straina. in cazul in care documentul pe baza caruia se calculeaza deducerea din impozitul pe profit datorat in Romania este prezentat dupa depunerea la autoritatile fiscale a declaratiei privind impozitul pe profit, creditul fiscal se acorda pentru anul la care se refera, prin depunerea, in acest sens, a unei declaratii rectificative."