Intrebare:
O societate achizitioneaza un produs si constata, in urma montajului, ca acesta este defect. Se ia legatura cu firma producatoare din Olanda care trimite un credit note pentru produsul respectiv si nu doreste returnarea produsului defect. Cum ar trebui inregistrat acest credit note in conditiile in care produsul nu este livrat inapoi catre Olanda? Va fi inregistrat ca o reducere comerciala primita? De asemenea, cum va fi raportat credit note-ul in Declaratiile 390 si 300?
Raspuns:
Modalitatea de emitere a unui credit note este o procedura foarte des intalnita, cand una din parti renunta la primirea unui bun din diverse considerente, in principal legate de cheltuielile de transport si manipulare.
Se observa, asadar, ca acest credit note a fost emis ca urmare a unui defect calitativ si reprezinta o reducere de pret de natura comerciala, conform pct. 51 alin. (4) - (5) din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Din punctul de vedere al TVA, dupa cum se cunoaste, reducerile comerciale au acelasi tratament fiscal, indiferent daca sunt reduceri comerciale sau financiare, acestea au ca efect reducerea bazei impozabile a TVA, conform art. 137 si 138 din Codul fiscal.
Inregistrari contabile:
401 "Furnizori" = 609 "Reduceri comerciale primite" cu valoarea reducerii primite
4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata" cu suma in minus
607 "Cheltuieli cu marfurile" = 371 "Marfuri" reprezentand scaderea din stoc a bunului defect
Se observa functionarea contului 609, invers fata de clasa 6, deoarece este un cont de venituri, iar prin cheltuiala cu scaderea marfii, influenta asupra rezultatului fiscal este zero. Din punctul de vedere al declaratiilor 300 si 390, consideram ca sunt aplicabile prevederile de la art. 156^4 alin. (3) lit. k) din Codul fiscal, ce stabilesc ca acestea se declara pentru luna calendaristica in care au fost comunicate clientului.
Chiar daca OMFP 76/2010 privind instructiunile de completare a declaratiei recapitulative 390 nu dispun in mod expres asupra modalitatii de completare, consideram ca trebuie sa declarati aceasta suma la pozitia "achizitii intracomunitare bunuri" cu suma in minus, deoarece operatia de baza este o achizitie de bunuri.
Totusi, se retine ca in posesia societatii a ramas un bun defect. Astfel, conform pct. 50 din OMFP 3055/2009, societatea trebuie sa il evidentieze in contabilitate la valoarea justa. Valoarea justa reprezinta suma la care un bun este schimbat intre parti, de bunavoie si in cunostiinta de cauza, in cadrul unei piete unde pretul este determinat obiectiv.
Inregistrare contabila:
371 "Marfuri" = 7588 "Alte venituri din exploatare".