Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Intocmire autofactura in cazul primirii unei reduceri: ce note contabile se intocmesc

Data aparitiei: 04 Iunie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intocmire autofactura in cazul primirii unei reduceri: ce note contabile se intocmesc
autofacturareducere comercialafactura discountfactura de discount comercialremize

Autofactura este un document reglementat de Codul fiscal - se emite conform art 319, alin.8)-9) - iar scopul emiterii ei este unul pur fiscal (numai pentru operatiuni legate de TVA, in vederea reflectarii taxei deductibile/colectate).

Inregistrarea in contabilitate a autofacturii este similara cu inregistrarea facturii.

Intocmire autofactura in cazul primirii unei reduceri: studiu de caz

Intrebare: "Un furnizor m-a instiintat ca nu va mai emite factura de discount comercial (remize) si ca imi va transmite doar un proces verbal cu valorile reducerilor. Eu trebuie sa emit o autofactura pentru acele valori. Ce note contabile se intocmesc la acest gen de autofactura? Ce trebuie sa scrie pe autofactura?"

Raspuns: Autofactura este o factura emisa catre sine, atat la furnizor cat si la beneficiar apare aceeasi societate. Pe factura respectiva se va mentiona valoarea discountului primit conform proces verbal nr/data.

Conform art 286 alin 4 lit a din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA nu cuprinde urmatoarele:
a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei;

Potrivit art 287 lit c) din Codul fiscal:
Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:
(....)
c) In cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 286 alin. (4) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;

In concluzie, baza de impozitare a TVA trebuie ajustata cu reducerea primita sub forma unei remize de la furnizor.

Potrivit art 319 alin 3 din Codul fiscal:


,,In cazul in care este obligatorie ajustarea bazei impozabile conform art. 287 lit. a) - c) si e), daca furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie prevazuta la art. 330 alin. (2), beneficiarul trebuie sa emita o autofactura in vederea ajustarii taxei deductibile, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care au intervenit evenimentele prevazute la art. 287 lit. a) - c) si e) .

In Normele metodologice, la pct.92 se precizeaza:
(1) In sensul art. 319 alin. (3) din Codul fiscal, autofactura trebuie emisa numai daca au intervenit evenimentele prevazute la art. 287 lit. a) - c) si e) din Codul fiscal si furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie prevazuta la art. 330 alin. (2) din Codul fiscal, in termenul stabilit de lege.

Din punct de vedere contabil, potrivit Ordinului 1802/2014:

76. (1) Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor. Atunci cand achizitia de produse si primirea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale primite ulterior facturarii ajusteaza, de asemenea, costul de achizitie al bunurilor.

(2) Reducerile comerciale primite ulterior facturarii corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune. Daca stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt in gestiune, acestea se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite"), pe seama conturilor de terti.

(3) Atunci cand vanzarea de produse si acordarea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale acordate ulterior facturarii ajusteaza veniturile din vanzare.

(4) Reducerile comerciale acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti.

(5) Reducerile comerciale legate de prestarile de servicii, primite ulterior facturarii, respectiv
acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti.

(7) Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a) rabaturile- se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
b) remizele- se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
c) risturnele- sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate .

Inregistrarea contabila a reducerii primite este:

401 = 609 (daca bunurile nu mai sunt in gestiune)
4426 = 401 cu semul minus
Sau
3xx = 401 daca bunurile mai sunt in gestiune (cu semnul minus)

Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X