email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila pentru farmacie. Cum se procedeaza in cazul subventiilor?

Monografie contabila pentru farmacie. Cum se procedeaza in cazul subventiilor?
monografie contabilafarmaciecod fiscal

In randurile urmatoare prezentam un exemplu de monografie contabila pentru o farmacie. Aceasta vinde unele medicamentele incasand o parte numerar de la pacient, o parte este subventionata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si o parte este suportata de furnizor. 


Iata cum interpreteaza expertul nostru prevederile legislative referitoare la aceasta situatie. 

Monografie contabila pentru farmacie: raspunsul specialistului

Din punct de vedere al TVA, conform art. 286 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni pentru livrari de bunuri si prestari de servicii (altele decat cele din transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, in urma executarii silite si cele trecerea in domeniul public a unor bunuri din patrimoniul persoanelor impozabile, in conditiile prevazute de legislatia referitoare la proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, in schimbul unei despagubiri

In Norme la pct. 30 alin. (1) si (2) se prevede ca:

30. (1) Potrivit art. 286 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, subventiile legate direct de pretul bunurilor livrate si/sau al serviciilor prestate, se includ in baza de impozitare a taxei. Sunt luate in considerare subventiile primite de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Uniunii Europene sau de la bugetul asigurarilor sociale de stat. Exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru aceste subventii intervine la data incasarii lor de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Uniunii Europene sau de la bugetul asigurarilor sociale de stat. Se considera ca subventia este legata direct de pret daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) subventia este concret determinabila in pretul bunurilor si/sau al serviciilor, respectiv este stabilita pe unitatea de masura a bunurilor livrate si/sau a serviciilor prestate, in sume absolute sau procentual;
b) cumparatorii trebuie sa beneficieze de subventia acordata furnizorului/prestatorului, in sensul ca pretul bunurilor/serviciilor achizitionate de acestia trebuie sa fie mai mic decat pretul la care aceleasi produse/servicii s-ar vinde/presta in absenta subventiei.

(2) Nu se cuprind in baza de impozitare a taxei subventiile sau alocatiile primite de la bugetul de stat, de la bugetele locale, de la bugetul comunitar sau de la bugetul asigurarilor sociale de stat, care nu indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1), respectiv subventiile care sunt acordate pentru atingerea unor parametri de calitate, subventiile acordate pentru acoperirea unor cheltuieli sau alte situatii similare.

La pct. 76 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca:

Cu privire la reducerile comerciale acordate de furnizor la pct. 76 alin. (1) (2 1) din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare:

(1)Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor. Atunci cand achizitia de produse si primirea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale primite ulterior facturarii ajusteaza, de asemenea, costul de achizitie al bunurilor.

(1 1)Daca reducerile comerciale inscrise pe factura de achizitie acopera in totalitate contravaloarea bunurilor achizitionate, acestea se inregistreaza in contabilitate la valoarea justa, pe seama veniturilor curente (contul 758 Alte venituri din exploatare) in cazul stocurilor, respectiv a veniturilor in avans (contul 475 Subventii pentru investitii), in cazul imobilizarilor corporale si necorporale. Veniturile in avans aferente acestor imobilizari se reiau in coltul de profit si pierdere pe durata de viata a imobilizarilor respective.

2)Reducerile comerciale primite ulterior facturarii corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune. Daca stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt in gestiune, acestea se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite"), pe seama conturilor de terti.
(2 1)In cazul in care informatiile detinute nu permit corectarea valorii stocurilor, potrivit alin. (2), reducerile mentionate la acel alineat se reflecta, de asemenea, pe seama contului 609 "Reduceri comerciale primite."
 

Monografia contabila:

1 Valoarea achitata de pacient, in numerar la achizitionarea medicamentelor conform retetei:
5311 = %
707
4427

2.Valoarea subventionata aferenta medicamentelor vandute ( diferenta de pret care se va incasa de la CASS conform facturii/decontului ( in functie de procedura de lucru a CASS ):
4452 = %
461
4428

Aceste facturi emise catre CASS se raporteaza in sectiunea SOLDUL TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA AFERENTA OPERATIUNILOR REALIZATE INCLUSIV IN ALTE PERIOADE DE RAPORTARE , in coloana A din decontul de TVA (formular 300). La incasarea subventiei operatiunea se declara in decontul de TVA (formular 300)l a rd. 10 Livrari de bunuri si prestari de servicii taxabile cu conta de 9% si nu se mai declara prin Declaratia 394.

3.Descarcarea de gestiune:
607 = 371

4. Incasarea subventiei de pret de la CASS
a) 5121 = 4452 concomitent cu

b) Recunoasterea pe venituri a subventiei primite
461 = 707 si

c) Exigibilitatea TVA
4428 = 4427

4. Reducere comerciala inscrisa pe factura furnizorului, se inregistreaza valoarea neta:
371 = 401

5.Reducerea comerciala primita ulterior facturarii, daca bunurile nu mai sunt in stoc, sau in cazul in care informatiile detinute nu permit corectarea valorii stocurilor:
609 = 401 storno

sau
401 = 609
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografie contabilafarmaciecod fiscal

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 26 Mai 2021


Votati articolul "Monografie contabila pentru farmacie. Cum se procedeaza in cazul subventiilor?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Cum i se calculeaza salariul de baza si sporul de vechime in munca ?

Intrebare: Buna seara !

Va rog foarte frumos sa ma ajutati cu un raspuns,
cumseprocedeaza corect in urmatorul caz:

- un salariat, care are functia de executie
a promovat de la gradul I la gradul IA
si trece si la o vechime in munca de 15 ani,

- in urma promovarii, salariatului trebuie sa i se majoreze salariul
si trebuie sa i se calculeze sporul de vechime in munca
pentru ca trece la o alta transa de vechime in munca.

Spuneti-mi va rog cum sa procedez corect.
Care calcul sa aplic ?

1. - cum i se calculeaza salariul de baza pentru gradul IA ?
- se va calcula salariul de baza pentru gradatia 0, pentru gradul IA,
inmultind salariul minim pe tara / 1450 lei cu coeficientul de ierarhizare
( corespunzator gradului pentru functia detinuta de salariat ) ?

2. - cum i se calculeaza sporul de vechime in munca ?
- daca salariatul trece si la o vechime in munca de 15 ani,
ce procent se va aplica la salariul de baza pentru gradul IA, calculat pentru gradatia 0 ?
- se va aplica doar procentul de 2.5% sau 20% ( 7,5% + 5% + 5% + 2,5% ) ?

Acum este primul caz cand trebuie sa aplic noua Lege a salarizarii 153.

Spuneti-mi va rog daca procedez corect ?
Daca nu, va rog mult de tot sa ma ajutati cu un sfat si cu un calcul corect,
cum ar trebui sa fac ? ce calcul sa fac ?

Raspuns: 1. Modul de calcul prezentat de mine ne-a fost recomandat de Consiliul Judetean pentru salariatul...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 26 Mai 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 + 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X